Укладачів тестів для ГПУ почали викликати до прокуратури

Михаил Буроменский

Трохи про тести для Генпрокуратури. Для тих, кому це цікаво. Для тих, хто вболюває за антикорупційні зміни в Україні.

Про істерію навколо тестів всім відомо. Відомо, мабуть, і про внутрішнє розслідування, що Генпрокуратура затіяла з цього питання. Нехай би собі розслідували. Але машина почала розкручуватися подібно до “славетних” радянських часів. Єдина мета – зірвати у будь-який спосіб проведення тестування. Давід Сакварелідзе про це чудово сказав.

Сьогодні укладачів тестів почали викликати до прокуратури. Окремо з кожним проводять бесіди і вимагають надати письмові пояснення щодо того, як процювала команда науковців. Повторюю, науковців, а не підлеглих генпрокурора. Всі зобов’язані писати пояснення на ім’я генпрокурора. Саме так.

При цьому сама ж прокуратура повідомила керівництво вищих навчальних закладів, звідки автори тестів, про їх участь у такій роботі. І, очевидно, про те, що відбувалось це без згоди керівників вишів.

А тепер найцікавіше. В рамках якого закону України прокуратура здійснює таку діяльність? Якими процесуальними повноваженнями наділені прокурори, що викликають викладачів, вимагають надавати пояснення, писати листи на ім’я генерального? Що, взагалі, відбувається?

Для підготовки тестів не було залучено жодної державної копійки.

М. В. Буроменський, завідувач кафедрою міжнародного права Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор

Джерело