У Сєвєродонецьку виявили відсутність культурної політики та міркували над її відновленням

15 жовтня в міській бібліотеці Сєвєродонецька відбулася зустріч-дискусія «Культурне картування, як допомога встановленню діалогу в громаді та поштовх  для розвитку міста».

DSC_3830

Захід передбачав обговорення творчою інтелігенцією міста, представниками НУО та керівництвом муніципальних закладів культури актуальних питань розвитку культурної політики міста, визначення труднощів та пошуку шляхів вирішення.  Для участі в заході були запрошені близько 30 осіб.

DSC_3831

Брали участь у обговоренні представники міського палацу культури, ДК Хіміків, музичного училища ім. С. Прокоф’єва, музичних шкіл №1 і №2, художньої школи, музичної школи с. Борівське, ГО «Відродження сходу», ГО «Справа життя», ГО «Кризовий медіа центр», театр студія А. Шмаля, керівник міського відділу культури, керівники міських бібліотек, виставкового залу, всього 20 осіб.

DSC_3832

На жаль, не було лише представників від обласних структур: департаменту культури, музично-драматичного театру, обласної філармонії.

Під час зустрічі були запропоновано обговорити декілька питань:

  • Культурна політика у місті. Чи є вона взагалі? Яка вона? Якою вона повинна бути? Хто її повинен створювати? Хто є учасники цього процесу?
  • Для кого проводяться культурні заходи? У кого який глядач? Хто самий жаданий із глядачів?
  • Де взяти гроші для впровадження культурних проектів?
  • Що важливіше для опікування: класична культура чи сучасна?
  • Знайомство з прикладами успішної співпраці з міжнародними фондами в реалізації культурних ініціатив.

Учасники дискусії зійшлись у поглядах, що в місті відсутня культурна політика, як поняття і повністю відсутні дії розвитку в цьому напрямку з будь якої сторони, як органів влади так і самих  культурних інституцій.

DSC_3836

При реалізації культурних заходів немає координації між різними секторами, усі учасники працюють самотужки, в межах свого бачення і розуміння. Є приклади впровадження адмінресурсу по відношенню до НУО, є приклади ревного ставлення до успіхів між учасниками, є випадки «військових дій» між обласним і міським департаментом культури. Деяким представникам муніципальних закладів натякали на відсутність розвитку і однотипності творчих проектів. Практично всі учасники зустрічі скаржились на відсутність в їх закладах достатньої кількості професіоналів: викладачів, організаторів, режисерів, акторів. Також фактором, який впливає на розвиток, є відсутність належного фінансування творчих ініціатив.

DSC_3835

Експертом було запропоновано створити серед учасників заходу три робочих групи і спробувати провести сегментацію глядачів чи відвідувачів, а також знайти відповідь на питання : Хто є мій глядач/відвідувач?

DSC_3842

Переважна більшість учасників змогли провести таку сегментацію і подискутувати над її результатами, деякі учасники віднеслись до такого процесу скептично.

Найбільш активними в цьому  виявились представники НУО і незалежних творчих колективів, найменш, представники муніципальних культурних закладів, але, з їх пояснень, це обумовлено відсутністю певного досвіду, розумінням переваг і спроможністю впливу на подальшу ситуацію.

DSC_3846

За результатами презентації виявилось, що практично  всі учасники націлюють свої дії на ті самі аудиторії (діти, молодь, середній клас). Живу дискусію викликало обговорення досвіду НУО, яка працює з міжнародними донорами над втіленням культурних проектів. Було задано багато запитань щодо організації таких дій, підготовки проектів, де і яким чином можливо отримати такій досвід.

DSC_3854 За результатами заходу виявилось декілька обставин:

  1. Фактичне ігнорування заходу чи реакції на нього від обласного департаменту культури і його інституцій.
  2. Відсутність інтересу до заходу від ЗМІ.
  3. Стійкий інтерес до розвитку у творчих колективів.
  4. Підтримка подальших дій організаторів зустрічі керівником міського відділу культури і керівниками муніципальних культурних закладів.
  5. Бажання навчатись проектному підходу  у деяких учасників.
  6. Бажання продовжити подальше спілкування серед учасників заходу.

За результатами зустрічі:

  • Виявлені основні гравці з муніципального сектору, які мають вплив на розвиток культури;
  • Прояснено їх ставлення до розвитку культурної політики у місті;
  • Виявлена зацікавленість представників інших секторів до теми обговорення;
  • Виявлено стійкий інтерес учасників зустрічі до розвитку проектного підходу задля співпраці з міжнародними організаціями;
  • В творчих кругах запропонована дискусія на тему розвитку культурної політики;
  • Наведені приклади успішного досвіду втілення культурних ініціатив новими організаціями;
  • Запропонована модель меж-секторальної взаємодії і варіанти співпраці між муніципальними закладами культури і НУО;

На жаль, не вдалося виявити ставлення до розвитку культурної політики керівників і представників обласних культурних закладів і висвітити це в ЗМІ, але творчий колектив проекту намагатиметься найближчим часом про це дізнатися.