Євген Шаповалов: Для повної перемоги потрібен ефективний контроль за владою

Процеси встановлення ладу на Донбасі довготривалі, і йдуть повільно. Конфлікт між двома полярними бажаннями людей, який виник завдяки бурхливим подіям двох минулих років, в суспільстві вщухає. У місцевого населення вже не виникає питання: «навіщо у нас стоїть українське військо?».

Київська влада виконала свої обіцянки по виплатам пенсій, наданню субсидій, тощо, і населення Донбасу, до того дезорієнтоване і обдурене своєю «донецькою» владою, вже по іншому дивиться на Київ.

Це заслуга нашої української влади,- президента, парламенту, частково – уряду. Як би ми їм не дорікали на недоліки, але це робиться і робиться в країні, яка є у стані війни. Президент Порошенко отримав країну, яка вже майже зникала з карти світу. Хоча попередня злочинна влада збігла з країни, але у спадщину новій владі дісталися потужні корпоративні прокурорські, суддівські, силові та інші клани, які на сьогодні вперто протистоять реформам.

В Україні з’явилася еліта, це люди, які хочуть щось змінити в своїй країні. Але для цього їм потрібен інструмент, який вони повинні використовувати. В Україні для цього є судова, виконавча, законодавча влада. Також у нас, на відміну від наших сусідів, є незалежні ЗМІ, які є четвертою владою. Але цього замало. Для повної перемоги потрібні ще можливості ефективного контролю за владою.

В кожній демократичній державі повинен існувати незалежний аудит

У нас на сьогодні контролюючий орган, – це КРУ. Але він не незалежний. Більш того, він підпорядковується держоргану, який він повинен перевіряти, і тому картина, яку він дає, може бути, м’яко кажучи, не точною.

З 2016 року в Україні почне свою роботу Рахункова Палата України. Це неурядова незалежна державна організація, яка буде контролювати використання бюджетних коштів в усіх без виключення держструктурах. А також у всіх інших, які мали дотик до бюджету. Вона ще в стані формування. Сьогодні керівництво Палати вивчає дослід передових європейських країн в цьому питанні.

Великих успіхів у налагодженні контролю добилася сусідня Польща. Там цим займається «Najwyższa Izba Kontroli» («Найвища Палата Контролю», далі НІК), яка була заснована ще в кінці 80-х років, а взагалі історія цієї організації йде ще від 20-х років, коли Польща виборола незалежність від Росії. Незалежність НІКу гарантує Конституція Польщі, де цьому присвячений цілій розділ. Саме в Конституції вказано, що Голова НІКу обирається на 6 років, але не більш двох каденцій та інші терміни. Тому не можна змінити голову та устав Палати при зміні влади в країні, як це часто робиться у нас…

Велику роль у проведенні контролю за бюджетними коштами відіграє громадськість. НІК залучає до перевірок громадських експертів, громадські організації. Це гарантує неупередженість аудиту. Для допомоги українській Палаті Польща запросила до себе в учбовий центр НІКу в Ґолавіце під Варшавою представників низки відомих громадських організацій України на навчання.

ІЦ "Майдан Моніторинг" на навчанні у НІКу, Польща
ІЦ “Майдан Моніторинг” на навчанні у НІКу, Польща

Вперше в історії Польщі Головна контрольна палата (Najwyższa Izba Kontroli) підписала угоду про співпрацю з іноземною неурядовою організацією. Експерти з ГКП навчатимуть членів Інформаційного центру “Майдан Моніторинг”, як ефективно контролювати уряд. Угода підписана за підтримки Польського неурядової організації “Товариство 4 червня”.

З 16 по 20-те листопаду група ІЦ «Майдан Моніторинг» з десяти її членів була запрошена Правлінням НІКу на навчання. Я був в числі тієї групи.

Євген Шаповалов на лекції, НІК, Польща
Євген Шаповалов на лекції, НІК, Польща

Впродовж п’яти днів ми з ранку до пізнього вечора відвідували тренінги, лекції, конференції, які проводили вищі керівники НІКу, відомі польські економісти та соціологи. Розпорядок дня був дуже щільний. Починали з дев’ятої і закінчували іноді об одинадцятій вечора. Але втоми не відчувалося, настільки все було цікаве і актуальне для нас, українців.

На сьогодні пріоритетна ціль України це вступ до Євросоюзу. Але при відсутності в державі незалежних органів контролю це неможливо.

Голова НІКу Кшиштоф Квятковский так визначає роль неурядових організацій у співпраці з державою при вступі в ЄС:

«Наш досвід показує, що Вищий орган аудиту ефективно працює спільно з незалежними ЗМІ та неурядовими організаціями, щоб не тільки усунути патологію, а й також, щоб громадянин зміг розвивати і поглиблювати свої знання про суспільну діяльність. Це один із засобів, завдяки якому громадяни стають більш стійкими як до дезінформації, так і до демагогії і пропаганди, яка неухильно супроводжує процес вступу».

Віце-президент НІКу Войцех Місьонг дав нам такі рекомендації для здійснення громадського контролю за владою всіх рівнів:

  1. Вимагати повної інформації, навіть якщо її у адміністрації немає. НАПОЛЕГЛИВО. Якщо інформації немає, вимагати, щоб така інформація з’явилася про всі можливі процедури, завдання, результати діяльності. Треба тиснути до того моменту, поки не буде чітко зрозуміло які послуги ми за свої гроші отримали.
  2. Працювати з експертами.
  3. Питати жителів про оцінку роботи відповідної адміністрації
  4. Інформувати жителів про підсумки свого контролю
  5. Вимагати участі в УСІЙ бюджетній процедурі

Це стосується наших новообраних депутатів місцевих рад. Це повинна бути їх ініціатива. А ми їм допоможемо.

ІЦ "Майдан Моніторинг" на навчанні у НІКу, Польща
ІЦ “Майдан Моніторинг” на навчанні у НІКу, Польща

Неможливо зробити революцію протягом 3 років, розбиваючи її на 15 різних частин. Все, що має бути зроблено, має бути зроблено одразу. Якщо ми чітко не пропишемо чим конкретно самоврядування має займатися і що конкретно робити, то ми не маємо самоврядування.

З лютого 2016 року Польська Найвища Палата Контролю буде працювати і в Україні. В наш бюджет зайшло і ще буде заходити велика кількість грошей Євросоюзу. Це пільгові позики, безоплатна допомога, спільні проекти в різних галузях. От НІК і буде контролювати, як ті гроші використовуються. А ми будемо їм допомагати…

Євген Шаповалов, ІЦ “Майдан Моніторинг

Євген Шаповалов на навчанні в НІКу, Польща
Євген Шаповалов на навчанні в НІКу, Польща

Попередні звіти ІЦ “Майдан Моніторинг” про проходження навчання у НІК:

Вступна промова Кшиштофа Квітковські перед початком навчання:

“Держава є сильною, якщо основою для розвитку патріотизму і довіри є правда”

16/11/2015 Польща. Навчання від NIK моніторингу публічних фінансів

17/11/2015 Польща. Реформи по-місцевому. Лодзь. Навчання з NIK

18/11/2015 Польща. Навчання від NIK. Рівень достатку визначається рівнем організації суспільства, а не ресурсами

Представники ГО “ІЦ “Майдан Моніторинг” на навчанні 

Повідомлення про навчання на сайті NIK

Przedstawiciele ukraińskich organizacji pozarządowych na szkoleniu w NIK

Лекція Кшиштофа Квітковські у Києві в січні 2015 р.

Які потрібні умови для того, щоб орган контролю влади був незалежним – К. Квятковські