Активісти Олександрівки Донецької обл. обговорили проблеми розвитку міста

Резиденти Української Миротворчої Школи  Віталій Овчаренко та Віктор Гарбар 20 листопада 2015 завітали в місто Олександрівка Донецької області, де, за ініціативи місцевого громадського активіста Сергія Кайдаша, відбулось громадське обговорення актуальних проблем розвитку Олександрівщини.

Серед учасників обговорення місцеві фермери, представники сфери культури, волонтери та свідомі громадяни.

12334495_10207285871558755_1935428440_o

Місцеві фермери підняти проблему оренди землі та озвучили бюрократичні перепони оформлення документації для подальшої експлуатації земельних ділянок.

В ході розмови шукали можливість подолати корупцію у цій галузі та спростити процедуру оформлення договорів оренди. На сьогодні фермери не можуть взяти довгострокові кредити. Немає підтримки серед державних програм для розвитку сільського господарства в цьому регіоні. Малий сільськогосподарський бізнес потерпає від дій агрохолдингів, які мають захист чиновників, заснованих на приватних зв’язках та грошових ресурсах. Немає кваліфікованих спеціалістів у галузі. Молодь невмотивована працювати на землі. ВУЗи не визначають потреб держави, а видають дипломи для спеціалістів незатребуваних професій.

12318161_10207285870598731_396894770_o

Болючою є і проблема закупівельної спроможності держави та несправедливе ціноутворення на продукцію.

Представники волонтерського руху описали власну співпрацю з благодійними фондами та організаціями, що допомагають внутрішньо-переміщеним особам продуктовими наборами та іншими засобами для життя. На сьогодні тут є близько 700 внутрішньо – переміщених осіб, що зареєстровані офіційно .

Волонтерка Євгенія зазначила, що ПРООН надає можливість людям розпочати власну справу, але вони кволо приймають рішення для роботи у грантах.

«Мене дуже турбує пасивність людей та їхня нездатність проявити власну громадянську позицію» – побоюється Євгенія

Представники культури займаються інтеграцією дітей переселенців і використовують для цього усі можливі засоби в рамках культурних заходів.  Проте вони зазначили, що культура в районі стрімко занепадає.

12343173_10207285870078718_395932084_o

Також гостро постало питання перспективи зруйнування комунальної газети в рамках адміністративно – територіальної реформи. Також представники преси зазначають, що газета є провладною, а тому залежною, отже на матеріали часто накладають цензурну заборону.

Віталій Овчаренко презентував напрямки діяльності Української Миротворчої Школи у Східних областях України.

Обговорення дало можливість людям окреслити чіткий список завдань для створення покрокової стратегії розвитку регіону.

Проект «Українська миротворча школа» реалізується коаліцією громадських організацій за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні.