Луганські журналісти спростовують міф про антагонізм між Сходом і Заходом України

У жовтні 2015 р. «Руйнівники міфів» представили на широкий загал телевізійну програму з циклу «Мифы и реальность: спросите у специалиста» – «Галичина глазами Донбасса: правда и вымысел».

Мета програми: подолання неприйняття східною Україною культури та історії західних регіонів та чуток: «нас там не любят».

https://www.youtube.com/watch?v=Y3H6tzIu6qA

Текстове викладення передачі

Оксана Кулышева: Сближение Галичини и Донбасса активно продолжается

В умовах слабкого перемиря на Донбасі на перший план в окупованих та прифронтових територіях виходить питання інформаційного захисту населення. 

Проблема посилюється тим, що багато місцевих жителів не довіряють офіційним всеукраїнським джерелам інформації (на їхню думку, такі джерела дискредитували себе наданням недостовірних повідомлень). Отже, важливо не тільки те , що Говорить Україна, а й те, що Говорить Донбас, а саме його представники.

Проект спрямований на поширення знань з історії Галичини, подолання міфу про антагонізм між Сходом і Заходом України. Підгрунтям для програми стало опитування, проведене творчою групою Луганського фронту, що продемонструвало необізнаність жителів регіону з історією власної країни.

Програма  вийшла в ефір 27 жовтня і мала 3 повтори на тиждень.

Необхідно зазначити, що програма охопила не лише телевізійну аудиторію, а й транслювалася в Інтернеті на відео-каналі «Луганський фронт» , офіційному сайті речника АТО в Луганській області Галичина очима донбасян, поширювалась через соціальні мережі.

Інтернет трансляція дозволила охопити глядачів різних поглядів й різного територіального місцезнаходження (м. Сєвєродонецьк, окуповані території, регіони України, Росії, інших країн), мати ширший зворотній зв’язок.

Приблизна кількість переглядів з урахуванням кабельної мережі до 7 000 осіб (на каналі «Луганський фронт» за тиждень трансляції було 727 переглядів).

Хід виконання проекту в вересні 2015 року дає можливість зробити відповідальний висновок про досягнення задекларованої мети:

  • поширення достовірної інформації про історію Галичини  та взаємовідносин  різних регіонів країни;
  • створення комунікативного майданчика між Сходом і Заходом України, знайомство регіонів.

Інціативна група проекту:

Кулишева Оксана – історик, співзасновник ГО «Відродження Сходу»;

Руденко Анна – журналіст, керівник благодійного фонду «Крила надії», співзасновник та координатор відео каналу «Луганський фронт»;

Старицький Владислав Олександрович – журналіст, редактор відео каналу «Луганський фронт».

Проект працює за підтримки Української Миротворчої школи.

Проект «Українська миротворча школа» реалізується коаліцією громадських організацій за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні.