Школярі Новопскова прослухають курс лекцій про Розстріляне відродження

16 грудня 2015 р. у краєзнавчому музеї Новопскова, Луганської обл., за підтримки Української Миротворчої школи пройшла лекція, присвячена українським письменникам-неокласикам 20-30 р. XX ст.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Слухачами лекції стали учні 10 класу Новопсковської ЗОШ. Захід проходив в залі, присвяченому антитерористичній операції. Перед початком лекції школярі з цікавістю роздивлялися стенди і фото з фронту.

WP_20151216_09_09_20_Pro

Відкрив лекцію Артем Довгий, керівник проекту, місцевий український активіст, волонтер, слухач Української Миротворчої школи. Артем розповів про діяльність Школи в Україні, її місію і мету.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Проект складатиметься з серії лекцій. Загальною темою для них стануть митці Розстріляного відродження. Вибір теми обумовлений бажанням показати майбутнім поколінням негативні наслідки московського тоталітаризму в Україні в усіх сферах життя, зокрема в культурі, наслідком чого стало Розстріляне відродження та подальші репресії проти української інтелігенції.

WP_20151216_09_10_33_Pro

Перша лекції була узагальнюючою. Наступні будуть присвячені конкретним письменникам і поетами. Лектором виступив Василь Золотарьов – місцевий український активіст, колишній журналіст районної газети “Новопсковщина”. Працюючи журналістом, він брав інтерв’ю у бійців батальйону Айдар і в подальшому підтримує з ними контакт.

Відео уроку

Школярів тема дуже зацікавила. Для подальшого її вивчення школі передали чотири антології, що вміщують майже всіх українських письменників доби Розстріляного Відродження.

Проект «Українська миротворча школа» реалізується коаліцією громадських організацій за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні.