Бажаєш жити достойно – контролюй владу!

Семінар-тренінг “Відкритий та прозорий бюджет Херсона” відбувся в рамках програми підтримки місцевих ініціатив Української Миротворчої Школи за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні та був організований та проведений ініціативною групою ГО “Центр розвитку особистості “Берегиня”.

Изображение 130113 145

Метою проекту було надати якомога більше знань учасникам семінару-тренінгу про участь громадян в бюджетному процесі, законі методи отримання інформації, як наповнюється місцевий бюджет та хто і як може впливати на розпорядження бюджетних коштів.

Изображение 130113 128

Інформаційним партнером заходу стала Херсонська телерадіокомпанія ВТВ плюс, яка проводила анонсування проведення проекту у новинах на місцевому телебаченні у 8-ми випусках новин, що виходили у ефір на місцевому телебаченні 19,20 січня 2016 р. На початку лютого 2016 р. планується проведення зустрічі з тренерами семінару та його організаторами на двох телеканалах місцевого телебачення на спілкування у прямому ефірі по питанням бюджетного процесу в місті та області.

Изображение 130113 118

У рамках проекту було проведено 4 семінари-тренінги (18, 20, 21 та 22 січня 2016р.) для різних груп голів ОСББ Суворовського району м. Херсона у приміщенні Херсонської обласної ради. В семінарі брали участь 57 учасника, серед яких були голови ОСББ Суворовського району м. Херсона та члени ГО “Центр розвитку особистості “Берегиня”.

Изображение 130113 134

Невелика явка учасників в порівнянні з очікуваною 120 осіб (172 особи були проінформовані про проведення семінару у телефонному режимі) пояснюється поганими погодними умовами та об’явленим у місті карантином учбових та дошкільних закладів усіх рівнів. Плануємо проведення таких семінарів – тренінгів для голів ОСББ Комсомольського та Дніпровського районів міста.

Изображение 130113 147

Всі учасники семінару отримали інформаційні листівки “Бажаєш жити достойно – контролюй владу” та діаграму-презентацію бюджету м. Херсона на 2016 р. на паперовому носії, всі ці матеріали семінару були направлені його учасникам засобами електронного зв’язку.

Изображение 130113 141

Щоденно семінар відкривала Ірина Зоря – голова Громадської організації Центра розвитку особистості «Берегиня», член Громадської ради при міському голові міста Херсона, координатор комісії бюджет та фінанси Експертної Громадської ради при Херсонській обласній раді, аудитор, директор аудиторської фірми ПП АФ « Зоря» (м. Херсон).

Изображение 130113 133

Вона представляла тренерів проекту та відзначала вагому підтримку, яка надається в рамках проекту. Пані Ірина відмітила, що хоча бюджету місцевих громад приділяється увага і засобів масової інформації, і політиків, і громадськості, звичайним громадянам також необхідно активніше брати участь в аналізі проекту бюджету та висвітлювати пропозиції щодо нього впродовж всього календарного періоду.

Изображение 130113 151

Керівник проекту відмітила, що семінар дає можливість для звичайніх людей отримати інформацію, навички та можливості брати участь в громадському контролі за витратами бюджетних коштів, що врешті буде сприяти поліпшенню ситуації в боротьбі з корупцією.

Навчання на семінарі проводили фахові тренери:

Лариса Оленковська , приватний підприємець, доцент кафедри державного управління і місцевого самоврядування Херсонського національного технічного університету , експерт з питань місцевого самоврядування, голова ради Херсонського міського об’єднання « Ліга професійних тренерів» (м. Херсон)

Іван Лопушинський, доктор наук з державного управління, професор, завідувач кафедри державного управління і місцевого самоврядування Херсонського національного технічного університету, тренер-експерт Інституту політичної освіти (м. Київ).

Юрій Гаврилюк, старший викладач кафедри теорії і методики викладання суспільствознавчих й гуманітарних дисциплін Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради, тренер-експерт Інституту політичної освіти (м. Київ).

Тренери доступно та зрозуміло розповідали про чинне законодавство, структуру місцевих бюджетів, залучення громадськості до бюджетного процесу, види видатків, оцінку доходів, міжбюджетні трансферти. Велика увага приділялась питанням формуванню, затвердженню та виконанню місцевих бюджетів, а також питання звітування та контролю місцевих бюджетів.

Семінар-тренінг був насиченим та цікавим. Учасники отримали не тільки теоретичні знання, а й працювали практично, ставлячи питання лекторам та активно обговорюючи проблемні питання, що виникають під час їх роботи та спілкування с представниками місцевої влади.

При проведенні семінару було здійснено два анкетування учасників для виявлення зацікавленості учасників семінару в контролі та участі в бюджетному процесі, а також визначення тематики майбутніх семінарів.

Результатом проекту є формування у учасників семінару бачення бюджетного процесу, в якому є місце для участі кожного громадянина. Отримана інформація, навички та можливість брати участь у громадському контролі за витратами бюджетних коштів буде сприяти поліпшенню ситуації у боротьбі з корупцією у регіоні.