Українська миротворча освіта: ціна миру

29 лютого 2016 р. в Києві відбулася конференції «Українська миротворча освіта: ціна миру». В ході конференції були представлені підсумки конкурсу планів-конспектів Уроку миротворчості «Учителі змін» для учителів Донецької, Луганської, Одеської, Херсонської, Запорізької областей. Окрім цього під час конференції представили Стратегію миротворчої освіти 2020.

f-chjczuaczu-(2)

Організатором заходу є Українська миротворча школа (УМШ), яку представляють Центр Близькосхідних Досліджень, Інформаційний центр «Майдан Моніторинг», Фонд «Європа ХХІ», спільно з Міністерством освіти і науки України, Департаментом загальної та середньої освіти.

У конференції взяли участь учителі – фіналісти конкурсу, представники установ та закладів освіти із областей, обраних для проекту, представники громадських організацій.

f-chjczuaczu-(3)


Як зазначалося, у ході роботи конференції була презентована Стратегію миротворчої освіти 2020 (завантажити) та кращі практики проведення уроків та позашкільних заходів фіналістів Конкурсу.

Стратегія передбачає – миротворчий компонент середньої освіти і освіти дорослих, з метою формування громадянського суспільства на локальному рівні на базі освітнього простору, як одного із ключових чинників об’єднаної громади.

Галина Усатенко, керівник освітнього напряму Української миротворчої школи, координатор конкурсу констатує: «Низький рівень діалогу між громадськими активістами та представниками влади в громаді; неформальне навчання переважно сприймається як чинник комунікації та нових контактів, аніж засвоєння знань та їх застосування; відсутність методик навчання громадянської освіти дорослих; відсутність механізмів визнання неформальної освіти; відсутність публічних просторів у локальних громадах як чинника комунікації. І запропонована стратегія як раз передбачає пошуки шляху розв’язання цих проблемних питань».

Автори стратегії пропонують низку рекомендації для органів державної влади, для освітньої спільноти, для громадянського суспільства та для міжнародних фондів та донорських організацій.

Зокрема, рекомендації для органів влади України:

Міністерству освіти і науки України:

  • Законодавчо визначити зміст та рівні неформальної освіти;
  • Законодавчо унормувати визнання/сертифікацію результатів неформальної освіти;
  • Законодавчо визначити зміст та форми освіти дорослих, зокрема в сегменті громадянської освіти;
  • Сприяти механізмам оновлення змісту освіти і заохочення учителів, які виявляють громадянську позицію та реалізують нові підходи в освіті;
  • Змінити систему ефективного управління освітою – розширення автономії навчальних закладів;
  • Сприяти впровадженню курсу сучасної інформаційної культури в формальній освіті як чинникмиротворчості.

На рівні локальних громад:

  • Сприяти формуванню публічних просторів у громадах як чинника комунікації;
  • Реалізовувати публічну політику відкритості та діалогу з громадою для вирішення соціальних питань;
  • Сприяти реалізації моделей державно-громадського типу управління освітою на локальному рівні;

Рекомендації для освітянської спільноти:

  • Виявляти активну громадянську позицію та відкритість обстоювання своїх прав;
  • Відкритість до діалогу із органами управління освіти і місцевою владою;
  • Відкритість і налаштованість на підвищення кваліфікації та оновлення змісту та форм навчання й позаурочної роботи;
  • Відкритість до співпраці з громадськими організація та громадськими активістами.

Рекомендації для громадянського суспільства:

  • Бути ініціатором і рушієм комунікації в громаді;
  • Бути відкритим до фахового і компетентного діалогу з органами влади різного рівня та у питаннях обстоювання прав громади;
  • Сприяти зміні культури життя громади та сприяти утвердженню демократичних цінностей і урбаністичному типу культури.

Рекомендації для міжнародних фондів та донорських організацій:

  • Сприяти реалізації системних змін, а не точкових акцій, відтак підтримувати проекти, які мають часову глибину;
  • підтримувати проекти, спрямовані на зміцнення школи як відкритого освітнього простору -одного із ключових чинників об’єднаної громади;
  • Сприти розвитку освітньої програми «Культура добросусідства»;
  • Сприяти оновленню форм і методів підвищення кваліфікації учителів.
Ігор Семиволос, директор Центру Близькосхідних Досліджень, координатор УМШ, підсумував: «Миротворча школа – це те, що міняє соціум. Це те, що уможливлює внутрішньо-суспільних діалог. Кожне місто, кожен райцентр регіонів, де ми працюємо має безмежний потенціал. Наше завдання – навчити, пояснити, допомогти людям об’єднати зусилля і стати одним цілим. Цілим, яке змінює свою реальність, творить громаду, творить нову Україну».

f-chjczuaczu-(4)


Метою конкурсу планів-конспектів Уроку миротворчості було підвищення професійної компетенції учителів у класно-урочній та позаурочній роботі з учнями для сприяння у формуванні демократичних цінностей держави, навиків управління конфліктами та налагодження мирного діалогу в громаді.

До складу журі конкурсу увійшли:

Ігор Семиволос, керівник проекту «Українська миротворча школа», Директор Центру близькосхідних досліджень.

Наталя Вяткіна, Директор Інституту модернізації змісту освіти.

Галина Усатенко, голова громадської ради при міністерстві науки і освіти, керівник освітнього напрямку Української миротворчої школи.

Дмитро Дроздовський, кандидат філологічних наук, Голова журі,  Голова журі Учитель року-2015 в номінації Українська мова та література

Раїса Євтушенко, департамент загальної середньої освіти Міністерства освіти і науки України.


Для участі в конкурсі було надіслано 173 конкурсні роботи з 5 областей: Одеської, Луганської, Донецької , Херсонської та Приазов’я.

1. З Одеської обл. 89 осіб з таких міст та районів:
Комінтернівський р-н, м. Одеса, м. Кілія, м. Рені, м. Болград, Кілійського р-н, Любашівський р-н, Ізмаїльський р-н, м. Татарбунари, Татарбунарського р-ну, с. Стара Некрасівка, с. Молодіжне

2. З Луганської обл. 41 особа з таких міст та районів як:
м. Сєвєродонецьк, м. Лисичанськ, м. Старобільськ, м. Рубіжне, Міловського р-н, Марківський р-н, Білокуракинський р-н

3. З Приазов’я 23 особи з таких міст та районів:
м. Бердянськ, Бердянський р-н, м. Маріуполь, м. Мелітополь

4. З Донецької обл. 18 осіб з таких міст та районів:
м. Костянтинівка (17 осіб) та м. Вугледар

5. З Херсонської обл. 1 особа з міста Херсон


Результати конкурсу планів-конспектів Уроку миротворчості «Учителі змін»

для учителів Донецької, Луганської, Одеської, Херсонської, Запорізької областей

Оголошено 29 лютого 2016  р. у рамках  Конференції Українська миротворча освіта: ціна миру»

ПІБ Населений пункт Навчальний заклад Місце Номінація Нава заходу/уроку
1 Абраменко Н.М. Луганська область, Марківський район, с.Сичанське ЗОШ І-ІІІ ст. Заохочення Позаурочний захід Виховний захід «Будемо небайдужі до чужого горя»
2 Бутко О.М. Луганська обл. Заохочення Позаурочний захід Батьківські збори в 5 класі (проводяться разом з дітьми)Сімейна рада«Вирішуємо конфлікти»
4 Василянська М.В. Донецька обл. м. Костянтинівка ЗШ І-ІІІ ступенів № 5 Заохочення «Географія: миротворча роль Учителя» Економічна ісоціальна географіяУкраїни, 9 клас
3 Власенко Ю.А. ІІІ місце Урок «мови і літератури»

Другасвітова війнавєвропейській

поезії.

Відображення

трагедії

народу Другої

світової

війни з

різних боків

Європи

5 Глазиріна О.І. Одеська обл., Ізмайлівський р-н, с. Стара Некрасівка ЗОШ І-ІІІ ст. І місце Урок «Історія і герографія» «Національнийта етнічнийсклад населенняУкраїни»
6 Голощапова Олена Донецька обл., м. Константинівка  НВК «Ліцей із ЗШ І-ІІІ ступенів» І місце Урок «мови і літератури» Бинарный урок  литературы и психологиипо рассказу В.Солоухина «Мститель» 6 класс
7 Голуб Г.Ф. Одеська обл., Комінтернівський р-н, с. Першотравневе НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей» ІІ місце І ступінь  Позаурочний захід Година спілкування в 1 класі «Чи варто сваритись?»
8 Гончарова О.К. м. Одеса ЗОШ №57 Заохочення Позаурочний захід Цикл позакласних годин з формування культури миротворення та добросусідства 3-4 кл.
9 Дитюк К.О. Запорізька обл., м.Бердянськ гімназія №3 «Сузір`я» ІІ місце Урок «мови і літератури» Уроканглійськоїмови  у 9класі на тему: «Україна»
10 Замосянчук О.Л. Одеська обл., Комінтернівський р-н, с. Першотравневе НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей» І місце І ступінь  Позаурочний захід «Де згода панує, там і горе танцює» для поч. школи
11 Колесник Л.Ф. Одеська обл.,Татарбунарський р-н, с. Дивізійськ ЗОШ І –ІІІ ст ІІ місце Урок «мови і літератури»

«Діалектні, професійнісловайпросторіччя»

Українська

мова

12 Колодій Т. З. Запорізька обл., м. Мелітополь ЗНЗ№8 Заохочення «Інновація змісту навчання» Розв’язування вправ на всі дії зі звичайними дробами(Мандри по країнам Євросоюзу)6 клас
13 Коломієць Л.І. Луганська обл., Міловський р-н, с. Мусіївка І місце ІІ-ІІІ ступінь  Позаурочний захід Година спілкуванняз елементами тренінгу на тему «Конфлікт та шляхи його вирішення»
14 Колпакова О. Луганська обл., м.Сєвєродонецьк Середня ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 Заохочення «Інновація форми навчання» Міжпредметнийурок «Як Оксанка йІванко за мирборолися»
15 Корабльова Олена Донецька обл., м. Константинівка  НВК «Ліцей із ЗШ І-ІІІ ступенів» І місце Урок «мови і літератури» Бинарный урок  литературы и психологиипо рассказу В.Солоухина «Мститель» 6 класс
16 Коржинська Т.В. Луганська обл., м.Сєвєродонецьк Середня ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 ІІІ місце Урок «Історія і герографія»

«Міжнародніорганізації, їхфункціональнийі просторовий

розподіл.

Загальнополітич

ні та спеціальні

організації»

17 Кудінова О.М. Луганська область, Марківський район, смт. Марківка ЗОШ І-ІІ ступенів №1 ІІІ місце ІІ-ІІІ ступінь  Позаурочний захід Батьківські збори «Уроки спілкування»
18 Масютіна М. Е. Запорізька обл.,  м. Бердянськ Центр дитячо-юнацької творчості Заохочення Позаурочний захід ТРЕНІНГОВИЙ МОДУЛЬ«6 кроків до толерантністі»
19 Мовмига Ю.М. Луганська обл., м. Сєвєродонецьк Заохочення Позаурочний захід позаурочний захід для учнів 8-9 кл.: «Мир на крилах янголів»
20 Ободовська В.Ів. Одеська обл., м. Одеса Заохочення Позаурочний захід «Дипломатична місія вишивки в Україні як миротворчий фактор об’єднання суспільства»
21 Рубленко В.М. Донецька обл., Маріуполь Заохочення Позаурочний захід Культура добросусідства в сучасній Україні
22 Саблукова О.В. Одеська обл., м. Одеса Заохочення Позаурочний захід «Дипломатична місія вишивки в Україні як миротворчий фактор об’єднання суспільства»
23 Сила Н.М. Одеська обл. м. Одеса ОЗОШ №89 I-III ступенів ІІ місце Урок «Історія і герографія»

«Проявглобальнихпроблемлюдства в

Україні»

24 Сідлецька К.В. Луганська обл. смт. Новопсков ЗОШ І-ІІІ ст ІІ місце ІІ-ІІІ ступінь  Позаурочний захід Ми різні – ми рівні (2 виховні години)
25 Тарасенко Т.А. Запорізька обл.,  Бердянський р-н, с. Осипенко ЗОШ І-ІІІ ст Заохочення «Майбутнє України»

«Природний імеханічний рух тастатевовіковаструктура населення

України»

26 Усатенко В.М. Одеська обл. м. Татарбунари НВК ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія ІІІ місце Урок «мови і літератури»

РМ.Дискусія зобстоюванням

альтернатив

ної точки

зору.

27 Шевчук Г.П. Одеська обл., м. Болград ЗОШ №2 ІІІ місце Урок «Історія і герографія»

«Можна все насвіті вибирати,сину, вибрати неможна тільки

Батьківщину»

28 Шиняєва О.М. Луганська обл., м.Сєвєродонецьк ЗОШ І–ІІІ ступенів ІІІ місце І ступінь  Позаурочний захід Сценарий игровой программы «В поисках сокровищ» 4 кл
29 Якименко О. Донецька обл. м. Костянтинівка ЗОШ І-ІІІ ступенів № 9 Заохочення «Спільнотворчість» Урок з зарубіжної літератури в 7 класі «Ліліпутія – Англія крізь зменшувальне скло сатири

 

Українська миротворча школа – це проект українських та польських громадських організацій, за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

Фото


Інші ЗМІ про захід:

У МОН представили концепцію української миротворчої освіти