В десятьох містах Донеччини відбулися мітинги на підтримку європейського вибору України

В неділю, 3 квітня 2016 р. в десяти містах Донеччини відбувся флешмоб – заклик до громадян Нідерландів проголосувати за асоціацію України з Європою. Координаторами флешмобу виступив рух “Сильні громади Донеччини” спільно з громадськими організаціями та волонтерами з Донбасу. Близько 200 мешканців міст Донеччини вийшли на площі, аби заявити про те, що на Донбасі зараз відбувається боротьба за вільне майбутнє України в Європі. Два роки тому за проєвропейські та проукраїнські погляди в цих містах людей переслідували і навіть вбивали, а зараз на звільненій частині Донбасу люди можуть вільно збиратися і заявляти про свою громадянську позицію.

Українські громадяни під час Революції Гідності визначили своє майбутнє, яке полягає у якісних змінах на шляху до Європейського Союзу. На жаль прагнення до життя, свободи, миру, злагоди і розвитку завжди наражається у цьому світі на великі перепони. Навколо існує велика кількість хижаків, які зневажають права та свободи людини. Вони користуються своєю силою у будь-який спосіб встановлювати владу над іншими, нехтуючи людською мораллю. Це та агресія, яку ми відчули на собі. Наш рідний регіон став основним інструментом в цинічних планах диктатора зупинити України на шляху до Європи. Гібридна війна, яка ведеться військами і інформаційно, спотворила уяву про добро і зло в нашому суспільстві. Ця війна торкнулась навіть Нідерландів. На жаль, саме в небі над Донеччиною сталася одна з найжахливіших авіакатастроф у Європі.

Геополітичні амбіції, які розпалили війну на Донбасі, почали вбивати не лише українців. На жаль, зараз в Нідерландах розповсюджується брехня про негативні наслідки від асоціації з Україною. Ім’я цій брехні – пропаганда, яка маніпулює свідомістю європейців. Та не дивлячись на те, що всі ми переживаємо війну, ми хочемо донести до громадян Нідерландів, що Донбас підтримує європейський вибір України і вважає єдиною можливістю виграти війну. Не силою, не зброєю, а розвитком, дотриманням прав людей, життям, свободою і ефективною країною. Саме з такою метою громадськість багатьох міст Донбасу, більшість з яких відчули бойові дії на собі, вирішила вийти на акції у своїх містах – показати свої прагнення та єдність з Європейським Союзом. І ми віримо, що народ Нідерландів на референдумі скаже «так» єдності з Україною дослухавшись до поклику тих, хто стоїть на сторожі європейських цінностей, на самому останньому рубежі.

Слов’янськ

3 квітня мешканці Слов`янська вийшли на центральну площу міста з метою висловити свою думку стосовно майбутнього України в ЄС. Цією акцією мешканці Слов`янська намагалися донести до народу Нідерландів, що у військовому конфлікті на сході України зараз відстоюються європейські цінності, а асоціація України з ЄС – це єдиний, безальтернативний шлях створити стійкий демократичний розвиток та забезпечити колективну безпеку в Європі.

Sloviansk1
Фото: Деловой Славянск
Sloviansk2

Відео: Громадське телебачення Донеччини

Дружківка

В Дружківці більше 40 чоловік вийшли на акцію на підтримку європейського майбутнього України. Учасники акції звернулися до мешканців Нідерландів з проханням підтримати Угоду про асоціацію. Дружківчани наголосили на тому, що з Дружківки походить відомий правозахисник, радянський політв’язень, Олекса Тихий. Він був одним з 10 співзасновників Української гельсинської спілки, яка ще в тоталітарному Радянському Союзі ставила за мету досягнення верховенства права. “І сьогодня ми, його нащадки, кров’ю виборюємо у нерівній борні з жахливим сусідом свою свободу, своє право стати достойним членом сім’ї європейських народів, самим визначати своє майбутнє, майбутнє своєї батьківщини. Друзі, взиваємо до Вас, дайте згоду на нашу присутність у цивілізованому, демократичному європейському товаристві. В лиці України Ви отримаєте надійного партнера і друга, який не зрадить і не залишить в біді” – говориться у зверненні від активних громадян Дружківки.

Druzhkivka1

Druzhkivka2

Краматорськ

Мешканці Краматорська, які вийшли на акцію, звернулися до громадян Нідердандів з проханням підтримати європейські прагнення мешканців Донбасу на референдумі. “Міста Краматорськ та Слов’янськ були першими в Україні, які захопили терористи. Тоді всі мешканці міста, які відверто демонстрували свій патріотизм та підтримку шляху до Євросоюзу були у небезпеці під страхом смерті. Зараз ми можемо вийти на вулицю та відкрито заявити: “Україна з Європою! Донбас з Європою!” – сказано у зверненні.

Kramatorsk1Kramatorsk2

Красноармійськ

Як і інші міста Донбасу, Красноармійськ приєднався до регіональної акції.На головній площі міста, після невеликого обговорення, учасники флешмобу зробили групову фотографію, тримаючи в руках аркуші паперу з хеш-тегом #Donbass_UA_EU, тим самим висловивши позитивну підтримку євроінтеграції і закликавши Нідерланди повірити в майбутнє України в Європейському співтоваристві.

Kranoarmiisk2
Krasnoarmiisk3

Торецьк

Сьогодні в прифронтовому Торецьку місцеві мешканці проявили своє свідоме прагнення жити в єдиній європейській сім’ї. Учасники акції зібрались біля постаменту демонтованого пам’ятника Феліксу Дзержинському – одному з організаторів радянського “червоного террору” та репресій, на честь якого донедавно називалось місто. Тореччани звернулися до народу Нідерландів з символічним меседжем: український Донбас – це Європа. Біля самої лінії військового конфлікту ці громадяни стійкі й непохитні, вони готові захищати європейський вибір Донбасу та України в ім’я сталого розвитку сильної Європи та злагоди для майбутніх поколінь.

Toretsk

Toretsk2

Добропілля

Сьогодні у Добропіллі місцеві активісти приєдналися до акції, з приводу спільної позиції від громад Донбасу в питаннях євроінтеграції. Попри те, що Добропілля іноді виявляється важким на підйом – тут завжди знаходиться активний осередок, який у вихідний, чи будній день – знаходить час висловити позицію, бо мріє вже сьогодні творити власне майбутнє. 6 квітня в Нідерландах буде Консультативний референдум, з приводу асоціації України і ЄС. Чи схвалять там дану угоду – питання залишається відкритим. Якщо Нідерланди не підтримають рішення, уряд може переглянути підтримку Угоди про Асоціацію. Сьогодні, 3 квітня, активний проукраїнський добропільський осередок вийшов висловити свою позицію та звернутися до мешканців Нідерландів із закликом підтримати Асоціацію України та ЄС.

Dobropillya1

Dobropillya2

Лиман

Маленьке місто Лиман стало першим містом на Донеччині визволеним від агресора. Мешканці Лиману впевнені, що тільки демократія та дотримання прав людини можуть стати основою для процвітання українського народу. Рух активних городян, спрямований на становлення європейських цінностей серед мешканців звільненого Донбасу. Результатом цього стала акція в підтримку Асоціації України з ЄС. Активні громадяни відкрито заявили про свою позицію як жителів Донеччини – ми хочемо бути частиною Європейського співтовариства, в якому людина, її свободи та права – на першому місці. Лиманці, як і багато інших жителів міст Донбасу показують своє прагнення, цією акцією в тому числі, що вони бачать своє майбутнє в співдружності з європейськими країнами. Жителі Донбасу – невід’ємна частина соборної України – частина Європи.

Liman

Новогродівка

Мешканці маленького містечка Новогродівка також підтримали акцію і звернулися до нідерландців: “Україні дуже потрібний шлях в Європу. Це наша можливість зробити Україною сильною і правовою державою. Ми, мешканці невеличкого шахтарського містечка Новогродівка, просимо громадян Нідерландів підтримати нас у нашому бажання до кращого життя!”

Novogrodivka

Курахове

Місто Курахове знаходиться за 20 км до лінії зіткнення. Знаючи війну в обличчя ми прекрасно розуміємо, що її не виграти зброєю. Тільки якісний образ України, як європейської і розвиненої держави, може стати основною запорукою завершенню бойових дій. Коли в країні запанує закон і свобода, і як наслідок цього достаток, тоді брехня і маніпуляція не будуть мати сили над людьми. Адже справи завжди сильніше слів. Не позбавляйте нас можливостей зберегти Україну і стати членом великої європейської сім’ї. Проголосуйте за асоціацію України з ЄС!

Kurakhovo

Джерело