ВИМОГА ДО ПОРОШЕНКА! Інакше – майдан на захист людей з обмеженими можливостями!

Перемикач мов

Шановний Петре Олексійовичу! Президенте!

Звертаюся персонально до Вас не тому, що ми знайомі особисто. І не тому, що була Вашим виборцем. А тому, що згідно нашої Конституції саме Президент України є гарантом додержання прав і свобод людини і громадянина.

Депутат, який балотувався до Полтавської міської ради від партії “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА “СОЛІДАРНІСТЬ”, дозволив собі те, що засуджується всіма цивілізованими країнами світу! Цей депутат – Сергій Чередніченко.

Сергій Чередніченко. Фото з його сторінки в мережі Facebook
Сергій Чередніченко. Фото з його сторінки в мережі Facebook

Чередніченко дозволив собі публічне приниження гідності осіб з вродженими вадами! Даний вчинок не вписується ні в які загальнолюдські та моральні норми. За моїм твердим переконанням, подібна людина не те що не має права бути депутатом, а повинна бути покарана.

Дослівний коментар Чередніченка на його сторінці у соціальній мережі Фейсбук про двох полтавців (не з обмеженими можливостями):

«Я сьогодні трішки нагримав на Ігор Головатий, що пізно мені розповів про двох даунів Підгорного та Андрей Усачёва. Це ж треба бути такими дцпешниками, щоб валити навіть такі ініціативи! Цікаво, а якщо я зроблю ремонт у дитячій лікарні, ці дауни також будуть проти?».

11
Скрін-шот з мережі Facebook

Моєму обуренню просто немає меж! Я є матір’ю чудової десятирічної дівчинки, у якої ДЦП (дитячий церебральний параліч). Страшна хвороба моєї дитини є наслідком ряду жахливих лікарських помилок. Можете ознайомитися з нашою «історією життя» https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1183842878297915&set=a.381354688546742.107963.100000166434793.

Вікторія Родічева з донькою Лілією. Фото з мережі Facebook
Вікторія Родічева з донькою Лілією. Фото з мережі Facebook

Моя дитина – це те, що тримає мене на цьому світі, коли немає сил і хочеться опустити руки. Я живу заради неї! А ця… людина…, депутат міськради від БПП Чередніченко, дозволяє собі використовувати назви вроджених хвороб в якості замінника нецензурних слів, в якості «найстрашнішої лайки». І ця людина представляє Вашу політсилу в міській раді?! І ця людина за нас, полтавців, приймає якісь рішення?!

Скрін-шот з мережі Facebook
Скрін-шот з мережі Facebook

В Інтернеті є безліч статей з приводу  дій Чередніченка, що обурюють людей. Наприклад, він встановлював на вулиці нашого міста шибеницю. Це, звичайно, не тільки дітей може налякати, але й навіть дорослих. Поведінка даної особи взагалі за межами загальноприйнятих норм у суспільстві.

На сайті Полтавської міськради була розміщена петиція «Створення депутатської комісії щодо перевірки інформації, яка стосується депутата Полтавської міськради Чередніченка С.І.» http://www.rada-poltava.gov.ua/petition/68/. Петиція швидко зібрала більше 300 підписів (з необхідних 250).

Але мова наразі йде не про всі інші випадки. А про даний конкретний – глибоку образу людей з вродженими хворобами (ДЦП та синдромом Дауна). Про глибоку образу їх рідних та близьких. Та про глибоку образу будь-якої людини такими «порівняннями».

Петре Олексійовичу! Ви є батьком чотирьох дітей. І, як батько, Ви дозволили б, щоб Ваших дітей образили якимось подібним чином, як мою доньку і тисячі інших, хворих на вищевказані хвороби?

Як мати, як людина, якій це болить, я Вас не прошу, а ВИМАГАЮ ВІД ВАС ВТРУТИТИСЯ! Дайте публічну оцінку діям «свого депутата». І знайдіть шлях позбавити Полтавську міську раду від цієї особи! Також я вважаю, що за подібні вчинки має бути жорстке покарання. Це приниження гідності особи, яке наносить величезну моральну шкоду! За тілесні ушкодження навіть незначної тяжкості передбачено кримінальну відповідальність, хоча такі рани швидко загоюються. А моральні травми іноді можуть вплинути на все життя людини. Стверджую це з впевненістю, як психолог за освітою.

Вікторія Родічева в наметі полтавського Євромайдану
Вікторія Родічева в наметі полтавського Євромайдану

Щиро сподіваюся, що Ви гідно відреагуєте! Як батько, як чоловік і як Гарант Конституції! Навряд чи Ви хочете отримати в свій бік осуд від тисяч осіб з інвалідністю та, як наслідок, осуд цивілізованих країн.

«Майдан на захист людей з обмеженими можливостями» – це була б остання краплина. І оскільки я була інформаційним координатором Полтавського Євромайдану та прес-секретарем Полтавського Автомайдану, повірте, доволі швидко могла б зібрати людей на такий майдан. Керівництво школи для слабозорих дітей, де вчиться моя донька і ще більше 70 дітей з інвалідністю, не менше мене обурені вчинком Чередніченка. А асоціації інвалідів? Замість створення належних умов для гідного життя у суспільстві осіб з обмеженими можливостями – їх глибоко ображають.

Наша країна переживає часи війни. Багато людей повертаються з «гарячих точок» інвалідами. Суспільство має вчитися толерантності, інакше у такого суспільства немає майбутнього. Захист тих, хто тією чи іншою мірою є слабшим за інших, є обов’язком кожної нормальної людини. А кожен випадок дискримінації за тією чи іншою ознакою має піддаватися найжорсткішому публічному осуду! Ми не маємо права мовчати і нічого не робити і не маємо права допустити моральної деградації суспільства!

Президенте! Захистіть людей від дискримінації! Захистіть людей від Чередніченка та подібних випадків з боку інших осіб! Це – Ваш обов’язок!

Вікторія Родічева

прес-секретар відкритої громадської платформи «Нова Полтава»