Підручники Української Миротворчої школи приїхали до Чорноморську

Українська Миротворча школа продовжує серію дискусій навколо тем підручників УМШ в Одеській області. Цього разу 20 травня 2016 р. ми завітали до міста Чорноморськ (у минулому Іллічівськ).

IMG_20160520_110619

Місто справляє враження сучасного, заможного приморського центру. Збіґнєв Буяк, Олександр Шевченко та Ігор Дубровський мали нагоду провести дискусію у бібліотеці місцевого потужного освітнього осередку – Чорноморського морського коледжу Одеського Національного Морського Університету.

IMG_20160520_145342

Це була одна з найбільш репрезентативних та гарячих дискусій з усіх, що ми мали, подорожуючи півднем України. Учасниками дискусії, окрім нас, були студенти – майбутні моряки, викладачі коледжу, місцеві історики, робітники місцевого порту, ветерани АТО, активісти місцевого Майдану та представники НУО.

IMG_20160520_105329

Всі учасники дискусії брали найактивнішу участь в обговоренні, іноді доходило навіть до суперечок, оскільки виявилося, що в одній аудиторії зібралися представники різних поглядів на сучасний західний цивілізаційний вибір українського суспільства.

IMG_20160520_151754

Обговорюючи книги Андрея Каменщикова, Збіґнєва Буяка та Олександра Зінченка, маючи подекуди діаметрально різне ставлення до подій минулого, різне сприйняття конфліктів на пострадянському просторі та їхньої спадщини, відмінні одні від інших погляди на основну задачу майбутнього суспільного порозуміння в українському суспільстві, ми провели цю гарячу дискусію на засадах взаємоповаги, всі мали можливість висловитися, почути кардинально різні думки. Нам вдалося в даній ситуації зосередитися на фактичному, а не емоційному чи оціночному обговоренні теми.

IMG_20160520_105419

Наведу лише один приклад, як на думку нас, людей, що є зовнішніми учасниками гарячого діалогу представників однієї громади, приклад неймовірної взаємоповаги та толерантності. В результаті дискусії певні конфліктні позиції та емоційні суперечки між одним зі студентів, що мав проросійські погляди, та ветеранами, учасниками бойових дій на Сході України, переросли у мирне спілкування та домовленість здійснити спільну волонтерську гуманітарну поїздку в зону АТО, з метою розібратися в суті подій та продовжити діалог.

IMG_20160520_151048

Олександр Шевченко, УМШ, ГО «ІЦ Майдан Моніторинг», перекладач підручнику «Суспільні порозуміння – феномен європейської культури», учасник описаних подій.