Досвідом створення ОСББ діляться харків’яни

Про свій досвід створення ОСББ розповідає харків’янка Ганна Чуркіна, ІЦ “Майдан Моніторинг”:

12711294_971566852911206_7539506058339986712_o

У зв’язку з тим, що багато людей питають, як я зареєструвала ОСББ, я опишу всі кроки.

Крок 1

Спочатку я знайшла сусіда, що точно поділяє мої думки й поговорила про мрію створення ОСББ. Сусід хоча й хотів, але трохи вагався, бо точно не знав, що воно таке.
Я запросила людей до обговорення. Виявилось, що мої сусіди майже нічого не знають про ОСББ. Вони мали купу запитань. Певна річ, що потрібно було знайти авторитетних людей, щоб роз’яснили мешканцям всі переваги та недоліки. В ФБ я побачила групу активістів , що безкоштовно консультує.

Крок 2

Я запросила бажаючих з числа сусідів відвідати безкоштовну консультацію. На першу консультацію я прийшла тільки з чоловіком. Це допомогло мені знов зібрати сусідів й відповісти на їх запитання. А вже на другу консультацію ми прийшли втрьох. Зібралась ініціативна група.

Крок 3

Консультації допомогли мені приблизно уявити собі об’єм документів, що потрібен для створення об’єднання та послідовність дій.
Ми зібрали ініціативну групу. Протокол для зборів ініціативної групи я знайшла в Інеті.
Ініціативною групою ми вирішили створити установчі збори. Для подальших дій треба було точно знати всіх співвласників будинку. Відразу скажу, що у нас будинок маленький й нам зробити це було легше. Більшість мешканців принесли мені копії документів, що встановлюють право власності . Документи потрібні, щоб правильно й без помилок заповнювати всі документи. Але… одна кімната нашого будинку знаходиться в муніципальній власності. Щоб знати напевно, я завітала до держреєстру (Красношкільна набер. 26). Але обережно! Бо відомості там занесені тільки новітні. Якщо власники отримали право у 90х, то ви їх скоріше за все в довідці з Держреєстру не знайдете. Тож краще просто обійти квартири й дізнатись.

Крок 4

Написати запрошення на установчі збори. За 14 діб ви повинні повідомити про установчі збори. Я знайшла всі зразки документів в Інеті. Якщо власність комунальна, то ви повинні запросити представника тер.громади. Можна писати лист на ім’я мера, але з точним порядком денним та відправляти замовним листом.
Підготувати протокол установчих зборів та устав. В протоколі треба все надрукувати, але те, що вирішується безпосередньо на зборах, то повинно бути вписано ручкою.

Крок 5

Провести установчі збори. В зборах приймають участь тільки співвласники. Голоса рахуються за кількістю квадратних метрів . Кожен співвласник має 1 голос. Рішення приймається тоді, коли кількість загальних метрів, що належать проголосувавшим співвласникам, перевищує половину загального метражу у всіх співвласників. Якщо на збори не мають кворуму, то тоді можна задіяти питальні листи. Їх додають до протоколу.

Крок 6

Зареєструватись. В державних органах реєстрації це не завжди виходило . Тому вам доведеться шукати додаткові кошти й нотаріусів, що цим займаються.
Можна реєструватись в інших областях.
Для цього вам потрібні устав й протокол.
Я додатково завірила устав у нотаріуса.

Крок 7

Після реєстрації ви повинні отримати з ДПІ довідку про неприбутковість організації, оповістити державні органи о створенні ОСББ . Також вам знадобиться відкрити рахунок у банку, для чого знов у нотаріуса треба створити завірену картку з підписом. Ще треба взяти довідку з управління Статистики (вул. Маршала Бажанова 26, 3 поверх, к. 218 9:00-16:00) . Без довідки з управління статистики вам не за вірять в податковій неприбутковість об’єднання.

Крок 8

Збираєтесь разом й обговорюєте суму, плани та подальші дії.
Організація, яка розповість більше за мене про складнощі й переваги

Центр помощи ОСМД – ОСББ и ОСН, ЖК, ЖСК

За досвідом Ганни, місцева влада Харкова чинить спротив створенню ОСББ, про що свідчить історія реєстрації, якою Ганна ділиться на своїй сторінці у ФБ.

Сьогодні я зазнала фіаско. Жоден з нотаріусів, до яких я зверталась, не реєструє ОСББ. Таким чином можна зробити висновок, що саботаж з боку ‪#‎Гепи‬ існує шалений. Продовжуємо боротьбу. На руках є всі документи.

Наразі я займаюсь реєстрацією ОСББ. Сказати, що це важка робота для всіх учасників реєстрації в Харкові – це не сказати нічого.
Я потрапила до одного з небагатьох нотаріусів ( у нас їх або 2, або 3) , що зголосились реєструвати ОСББ.
Із- за шаленого спротиву міської влади документи дуже ретельно перевіряють .
Люди не встигають потрапити до тих нотаріусів й ім доводиться відправляти документи в інші області.
Державна реєстрація відмовляється реєструвати під різними приводами.

Я здала документи ОСББ на реєстрацію!!!!
Щоб ви розуміли, то це для мене була напружена робота впродовж декількох місяців. Спочатку ніхто в нашому будинку ніколи не чув про ОСББ. Я закидала думки у натовп. Потім всі ставили мені запитання , а чим воно нам таке корисне… Я збирала ініціативну групу й вела до волонтерів-юристів з Кварталу, щоб всім роз’яснити переваги та ризики.
Потім я збирала документи… збори…. устав… Все це прийшлось робити самотужки, без юристів, бо будинок дуже маленький й штат юристів, бухгалтерів та інших чиновників ми не протягнемо .
Зарплатню за це я не отримаю, але розумію чітко, що відповідальність за свій будинок ми будемо нести самі та повинні нести самі.
Нотаріус мені казала:” Ми йдемо мінним полем, бо перші”.

Моє ОСББ зареєстроване. Я – голова правління. Ще, звичайно, багато справ, але то буду долати вже в процесі. Гудбай “Жилкомсервіс”!

Розриваю договір з ‪#‎Жилкомсервіс‬ . Шукаю інформацію, як це зробити. Заходжу до районної ради. Там в єдиному вікні адмінпослуг дівчинка -консультант з подивом спитала :” А что єто такоє ?” Вона нічого не чула про ОСББ. Після поневірянь по кабінетах, коридорах ради та спілкувань з заступниками, охоронцями, консультантами й простими невідомими чиновниками, мене перенаправили до іншої будівлі, через дорогу.
Відділ “Жилкомсервіса” в нашому районі . В кімнаті з п’ять столів . В кабінеті тільки за одним столом сидить чиновниця, яка округлила очі та відповіла, що нічого не знає про процедури створення ОСББ, розриву договору з Жилкомсервісом та інш. Але почала мене питати, навіщо це мені потрібно. Між іншим сказала, що вона б не організовувала ОСББ в старому будинку, бо не потягнемо. Потім вона подзвонила до ЖЕКу та розпитала, чи не знають вони щось про розторгнення договору. Там теж нічого не знали. ” ми нічєго не знаєм об етом. Процедури такой у нас нєт! ” – заключила вона. Я питаю:”Як таке може бути?” Вона знизила плечима зі словами” Вперше у нас таке питають. Можу дати телефон прийомної головного офісу.” “І чого ви не шукаєте в Інтернеті інформацію?!” – кинула вона мені в спину.

Ми офіційно розірвали відносини з Жилкомсервісом, але сьогодні раптово до нас завітав їх робітник , щоб покосили траву … Дядько в червоній бейсболці з серпом та молотом косив все, що бачив , разом із квітником, поки я не втрутилась.
Не треба нам такоі допомоги… Саме для того, щоб не приходив такий бездушний персонал до нашого будинку , ми й створювали ОСББ. Цього разу нас ніхто не питав, але наступного разу ми вже будемо самі визначати , де та коли нам потрібно косити траву.

13698036_1248867268487126_2124209110620591190_o