Українці не цінять і не розбудовують горизонтальні зв’язки

А ви знаєте, шо глобальна і діка українська корупція образовалась, в першу чергу, дякуючі тому шо українці не цінять і не розбудовують горизонтальні зв’язки, а цінять тільки вертикальні. Там указують шо я не використала наукові методи для цього спостереження, тому зазначу, шо це моя чисто думка, шо токошо мене ошпарила і я поспішила її викласти. А наукові методи в мене є, но я не законспектувала, а тепер нада ритись або переслухувать курс. Беріть як є, або не беріть.

Дивись, немного математики.
В тебе середньостатистична кількість людей, шо ти з ними спілкуєся, 200. Який шанс, шо ти знайдеш серед них бізнес-партнера, роботодавця чи просто нужну людину? Дуже маленький. Це твої звязки першого рівня.

В кожного з людей першого рівня є свої звязки першого рівня, а саме їх разом 200^2 = 40000. Тут вже більше шансів знайти потрібну людину, правда ж? Якшо ти познайомися з друзями друзів і з друзями родичів і з родичами друзів, то ти значно розшириш свої звязки, розбудовуючи другий рівань.
А звязок третього рівня, – я саме так знайшла першу роботу, через подругу, шо в неї був знайомий, шо знав когось, хто наніма на роботу срочно навіть таку малоразвіту людину, як я тоді була, на хорошу зарплату. Звязок третього рівня – це вобще бомба 200^3=8000000. Ну тут вже точно є і бізнес партнери, і роботодавці, і практично вся роботоспособна країна. Ну добре, зробим поправку, шо одна людина тут порахована кілька разів, бо є звязком для багaтьох людей, але все одно це великі цифри, навіть якшо ти ії розділиш на 10.

Америкоси розбудовують горизонтальні звязки, навіть коли стоять чекають на переході зеленого світла, в переповненому вагоні метро. Bони літак не полишають без зв’язків і нових друзів. На круїзі, на хобі-гуртках, навіть в швидкій допомогі. Якшо на корпоративі двоє людей, шо вобше не мають стосунка до компанії опинились поряд, то вони вийдуть звідти з друзями, бо дiзнаються, шо в них діти грають в одній футбольній команді. Я не встигаю за америкосами в розбудові горизонтальних звязків. В мене нема такої енергії і памяті на фамілії і лиця, але я набагато краще будую звязки, чим пересічна українська людина, навчившись в америкосів.

І коли в тебе буде скіки горизонтальних звязків, тобі не доведеться буть таким залежним від вертикальних звязків.

Українці умудряються не знать своїх сусідів і чим вони занімаються 10 років проживши разом. Вони зажимають інфу про себе, не інтересуються іншими. А начальство і чиновника, шо запросто міг би буть їх горизонтальним звязком, якшо проявить енергію і інтерес, переводять в ранг полубога і бояться і ненавидять його, і несуть йому гроші.

А як ці розшарені горизонтальні звязки впливають на економіку, – це неоціненно. Про це є цілий курс на Курсері зі Стенфорда. Так шо не буть таким гордим.

Як-правильно-спілкуватися-з-друзями

Faina Kaplan