Побили дошки – не поб’єте пам’ять!

Фото з мережі Facebook
Фото з мережі Facebook

Сумна й тривожна звістка з Полтави була розповсюджена вчора багатьма засобами масової інформації. За одну ніч в місті було розбито п’ять меморіальних дошок, встановлених на честь полеглих в АТО вояків. Це далеко не перший, хоч і найбільш масовий, акт вандалізму в Полтаві стосовно патріотичних пам’ятних знаків і символіки. І патріотичні графіті обливали фарбою і намагались підірвати ще не відкритий пам’ятник гетьману Івану Мазепі і меморіальні дошки вже розбивали. Я вже не кажу про прапори на монументі Слави, які знімали, якщо не помиляюсь, п’ять разів. Зрозуміло, що повідомляли міліцію/поліцію. Відкривались кримінальні впровадження і на тому все закінчувалось. Тому патріотична громадськість та матері полеглих воїнів влаштували сьогодні пікет біля Головного управління Національної поліції в Полтавській області з вимогою розповісти про перебіг слідства в цих резонансних справах. Бо вже стало абсолютно очевидно, що це не поодинокі випадки, що хтось системно працює над розкачуванням Полтави. Та про що говорити, якщо міська влада навіть збиралась відзначати річницю російської перемоги?

Я наніс на мапу Полтави місця, де розбили меморіальні дошки.

При такій візуалізації чудово видно, що злочинець працював доволі тривалий час, швидше за все, пересувався не пішки або був не один, що однозначно говорить про те, що злочин був продуманий і підготовлений.

Спочатку до пікетувальників вийшов керівник Полтавського відділу ГУ НП в Полтавській області підполковник поліції Олександр Терела. Посилаючись на таємницю слідства, він намагався відбутись загальними фразами: працюємо, знайдемо і т. п.

img_20160912_112452693

img_20160912_111129256

img_20160912_111029699-1

img_20160912_112536469

Людей не задовольнили його пояснення  і вони вирішили поспілкуватись з начальником ГУ НП в Полтавській області полковником поліції Олегом Бехом.

Виявилось, що розкрита одна єдина справа: прапори з монументу Слави в самісінькому центрі Полтави вночі, щоб ніхто не бачив, знімали комунальні служби міста. Багато хто про це давно здогадувався і ось нарешті про це відкрито заявив сьогодні під час спілкування з пікетниками начальник ГУ НП в Полтавській області полковник поліції Олег Володимирович Бех. Привіт міському голові Олександру Федоровичу Мамаю.

img_20160912_120158820

Під час спілкування з керівництвом поліції домінував один месседж: працюємо, розберемось, давайте встановлювати камери спостереження. Що дасть камера вночі, навіть при освітленні, якщо злочинець буде в балаклаві? До речі, на одній з шкіл камера зафіксувала увесь процес розбиття дошки, і що воно дало? Коли я та деякі інші присутні намагались узагальнити ситуацію і згадували міського голову Олександра Мамая, який давав команду зняти прапори з монументу Слави, ніколи не з’являвся на похованнях бійців і навіть був відсутній під час офіційного відкриття пам’ятника гетьману Івану Мазепі Президентом України, та ректора ПНТУ  Володимира Онищенка, який звільнив велику групу патріотичних викладачів з університету і відомий аудіозаписами з дуже схожим на його голос з антиукраїнської риторикою, то пан Олег Бех починав нервувати і зводив риторику конкретно до питання дошок і розшуку конкретних виконавців. Безумовно, знайти їх – справа важлива. Але на системну дію злочинців потрібно реагувати системною протидією правоохоронних органів і громади.

Результати сьогоднішньої акції такі:

  • створена міжвідомча робоча група, яка розслідує акти вандалізму  (нарешті)
  • в середу відбудеться круглий стіл за участі депутатів міської ради, Олександра Мамая, голови ГУ НП в Полтавській області, начальника Управління СБ України в Полтавській області та батьків полеглих
  • питання взято на особистий контроль Головою Служби безпеки України Василем Грицаком

Яким шляхом піде слідство: пошуком виключно тих, хто розбивав дошки чи займеться системною роботою з ліквідації антиукраїнських проявів та вандалізму в Полтаві, побачимо найближчим часом.

Ігор Кіянчук, ІЦ Майдан Моніторинг

Фото автора

About Ігор Кіянчук 215 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан

2 Comments

Comments are closed.