Майдан Моніторинг оприлюднив англомовну версію Міжнародної рамкової стратегії інформаційної та комунікативної безпеки України

warflag
Фото Віталя Овчаренко

Інформаційний центр «Майдан Моніторинг» оприлюднив англомовну версію Міжнародної рамкової стратегії інформаційної та комунікативної безпеки України

Харків, Україна та Чикаго, США, 14 жовтня 2016. Інформаційний центр «Майдан Моніторинг» оприлюднив міжнародну версію рекомендацій реформування сфери інформаційної і комунікаційної безпеки англійською мовою, які базуються на моделі «від громади до держави».

«Це перший документ англійською мовою, який показує широкоформатну картину того, як відбувається російська агресія проти України поза військовими діями, який також включає історичні факти про Україну, терміни, концепти і методології, які мають відношення до руху Майданів» – каже Наталія Зубар, Голова Правління Інформаційного центру «Майдан Моніторинг», громадської організації з штаб квартирою в Харкові. – «Головна мета рамкової стратегії – створення механізмів трансформації існуючих і запобігання нових конфліктів, спровокованих головною загрозою безпеки України – Російською Федерацією. Документ створений для міжнародної спільноти, яка є зоною небезпечних інформаційних операцій».

«Головна російська не військова загроза найбільше спрямована на українську мову та гуманістичні цінності, які є основою української історії, культури та ідентичності. Грубо кажучи, головним ризиком є та, що Україна може «перетворитися» на Росію, українці будуть асимільовані як русские, а головне, що при цьому Україна буде сприйматися міжнародною спільнотою, як частина ворожої держави Російської Федерації», – каже Микола Молодико, автор документа. – «Ми свідомо вирішили оприлюднити документ 14 жовтня, в День Захисника України. Це традиційне свято вшанування Українського Війська відзначається українцями з XII сторіччя. Ми також захищаємо Україну від не військових операцій».

Інформаційна війна Росії використовує вразливості України, більшість громадян України не знають про її масштаби, психологічні операції і інші приховані тактики, які використовує Російська Федерація в Україні. Рамкова стратегія, яка адресована передовсім громадам, включає в себе рекомендації для лідерів і політиків, законодавчі ідеї, які мають на меті розбудову відпорних до загроз громад  (resilient communities), широкий суспільний діалог о реформах інформаційного і комунікаційного простору України, як невід’ємну частину сталого демократичного розвитку України.

Концепція розбудови відпорних до загроз громад може стати наріжним каменем національної безпеки і контр терористичних заходів, зразком в цьому можуть стати США. Наталія Зубар каже: «Такі громади є для нас, українців, природним механізмом самоорганізації задля безпеки. Наша організація використовує в своїй роботі принципи побудови відпорних до загроз громад, особливо коли йдеться про відпірність до російської гібридної війни і тероризму».

«Крім специфічних загроз національній безпеці і промоції широких національних інтересів, міжнародна політика України визначає для світу і для власних громадян ті цінності, які Україна прагне втілювати як нація», – каже Віталій Овчаренко, координатор ІЦ «Майдан Моніторинг» по Донецькій області, активіст Української Миротворчої Школи, ветеран анти терористичної операції.

Стратегію англійською мовою можна прочитати тут

https://maidan.org.ua/secureukraine/