«Обережно — торгівля людьми!». Прес-конференція, Київ, 7 жовтня

«Обережно — торгівля людьми!»

Українська Гельсінська спілка з прав людини разом з Медійною ініціативою з прав людини закликають зупинити торгівлю людьми

7 жовтня 2016 року о 12:30 в прес-центрі «Укрінформ» (вул. Б. Хмельницького, 8/16, м. Київ) відбудеться прес-конференція, присвячена проблемі торгівлі людьми.

Українці за оголошеннями про роботу їдуть до Російської Федерації, де їх змушують працювати наркокур’єрами. Близько року тому у Києві, Львові, Харкові та інших містах почали з’являтись оголошення про роботу кур’єром або експедитором вахтовим методом. Насправді людей вивозять до Росії та примушують доставляти наркотики. Такі об’яви й досі можна побачити у громадському транспорті, і невідомо, скільки українців вже потрапили в цю пастку.

14485177_1238202236230464_8929114665046451977_n

Правозахисники закликають громадян не реагувати на оголошення, поширені у столичному метро та великих містах України, які пропонують роботу кур’єром за високу винагороду. За неофіційними даними, наразі близько 2 000 українців потрапили до рук злочинців. Значна частина заробітчан вже засуджена російськими судами за торгівлю наркотиками. Вони відбувають покарання у різних колоніях суворого режиму. Інші громадяни утримуються у російських СІЗО в очікуванні суду. Під час прес-конференції експерти та спікери нададуть додаткову інформацію та рекомендації щодо розв’язання даної проблеми.

Спікери прес-конференції:

Дмитро Мазурок — адвокат Центру стратегічних справ УГСПЛ;

Марія Томак — координаторка Медійної ініціативи за права людини, правозахисниця;

Антон Геращенко — народний депутат України, член колегії Міністерства внутрішніх справ України;

Катерина Онопрієнко — мати постраждалого від торгівлі людьми;

Модератор – Борис Захаров, керівник Адвокаційного центру УГСПЛ.

Організатор — Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Контактна особа: Тетяна Гончарук e-mail: tetigoncharuk@gmail.com тел: +38 068 809-67-78


Обговорення в соцмережах:

Евеліна Ганська

Каждый из нас видел такие объявления в транспорте, на остановках и в других местах с большой проходимостью.
И только неделю назад Маша Tomak рассказала мне историю о том, что в России находится в заложниках более 1300 украинских граждан.
Речь идет о том, что людей набирают на работу для развоза (как им говорят)бытовой химии, вывозят в Россию и там они узнают, что они наркокурьеры.
Как только человек хочет выйти из этой системы (нещависмо от того, сразу или спустя несколько месяцев) – его тут же арестовывают по статье 228 (незаконный оборот наркотиков). Само собой, люди, которые оказываются в этой системе, едут работать в страну-агрессор не от хорошей жизни (Маша привела несколько примеров). В итоге люди находятся в рабстве. В прямом смысле. В то же время со стороны украинской власти этим вопросом пока не занимаются, хотя один или два прецендента все же есть – заведено дело по статье “торговля людьми”.
Так вот, с недавнего времени часто встречаю на таких объявлениях надпись “НАРКОТИКИ”.
Понимаю, что врядли это возымеет должный эффект (этой системе уже больше года, она отлажена и успешно работает в связке с силовыми структурами РФ), но хочу выразить благодарность людям, которые пишут это на объявлениях – вдруг кто-то прежде чем записать номер задумается, и погуглит вместо звонка.

Hennadii Afanasiev
Вже багато разів розповідав в інтерв’ю про систему “торгівлі людьми” влаштовану спеціальними службами РФ, щоб нейтралізувати наших молодиків від 19-25 років.

Йдеться про те, що людей набирають на роботу для розвезення (як їм кажуть) побутової хімії, вивозять до Росії й там вони дізнаються, що вони наркокур’єри.

Як тільки людина хоче вийти з цієї системи – її заарештовують за статтею 228 (незаконний обіг наркотиків). Звичайно люди які виявляються в цій системі, їдуть працювати до країни агресора не від хорошого життя. У підсумку люди знаходяться в рабстві. В прямому сенсі. В РФ на зараз знаходиться в заручниках понад 2000 українських громадян.

Кожен з нас бачив такі оголошення в транспорті, на зупинках і в інших місцях з великою прохідністю.

Зверніть, будь ласка, увагу на одне з таких оголошень про запрошення на роботу та будьте застережливі бо впевнений, що багато хто з нас бачив такі листівки в транспорті, на зупинках і в інших місцях з великою прохідністю.

Maria Tomak
Сотні наших співгромадян стають жертвами російської наркомафії. Вони не політв’язні, вони точно не герої, але проблема є, і вона масова. До того ж, імовірно, зав’язана на російську поліцію.

Як схема працює та що із цим робити – поговоримо в деталях у п’ятницю.

Дякую @UGSPL за зусилля з організації прес-конференції.