По праву сильного?

Статистика свідчить про невпинне зростання кількості злочинів у сфері землекористування. Непорядні, м’яко кажучи, орендарі, користуючись правовою неграмотністю людей, котрі за десятиліття каторжної праці в колгоспах тільки й заробили, що по 3-5 гектарів земельного паю, різними юридичними викрутасами намагаються цю землю забрати в них назавжди, сплачуючи копійки орендної плати або й зовсім нічого.
Утім, є різні рейдерські схеми – від банального свавілля, переманювання орендодавців, неправомірних судових рішень, видуманих кредиторських заборгованостей, підроблення документів до використання реєстраторами фіктивних даних. Та найогидніше, коли сіяв, ростив, плекав урожай і вкладав кошти один, а зовсім інший заганяє на поле комбайн, скошує й хутко зникає в невідомому напрямку…
Саме через це Асоціація фермерів та приватних землевласників України ініціювала створення громадського комітету по боротьбі з рейдерством в АПК. Її головою обрали радника міністра внутрішніх справ, народного депутата VII скликання Михайла Апостола.

Чимало подібних фактів і на Полтавщині. Ось, мабуть, найсвіжіший.
Голова асоціації фермерів Машівського району Віктор Герасименко збирався косити сою. А щоб не продавати збіжжя прямо з поля за безцінь, а притримати до зими чи весни, коли ціни вищі, планував зберігати її в сараї площею 640 квадратних метрів, який торік придбав у Селещині. Яким же було його здивування й обурення, коли 27 вересня він виявив, що хтось змінив замки на дверях стодоли й зсипав туди свою сою.
– Цим «хтось», – каже пан Віктор, – виявився Анатолій Лаврентьєв. Я викликав поліцейських з Машівського райвідділку, а вони сказали мені, що це, на їхню думку, не кримінал, а цивільно-правові стосунки, тож щоб я звертався до суду… Немає в Машівському районі української влади; реальний «господар» району такий собі Прокопенко, який підім’яв під себе всі державні й правоохоронні органи. І Лаврентьєв серед тих, хто входить в коло наближених до Прокопенка. Не закон діє, на жаль, а право сильнішого й нахабнішого.
29 вересня Віктор Герасименко разом із зятем біля свого зерносховища застали бригаду рейдерів, яка їх жорстоко побила. Травмований фермер потрапив до лікарні з гематомами та переломом руки.
Чи не тому злочинці не тільки заволоділи майном Герасименка, а й вдалися до фізичної розправи над ним, що відчувають свою повну безкарність і потурання з боку нібито реформованої поліції?!

Інший, не менш дикий випадок уперше прозвучав на обласній нараді фермерів під головуванням голови Полтавської ОДА Валерія Головка ще 8 липня ц.р. Фермерське господарство доктора сільськогосподарських наук 75-річного Василя Васюти в селі Миколаївка Полтавського району захопив приватний підприємець з села Калашники Олександр Олександрович Степенко.
– Олександр Степенко-молодший тільки підписував папери,- уточнює Василь Михайлович, – а справжнім автором і керівником цієї земельної авантюри є його батько – Олександр Іванович Степенко, виконавчий директор ТОВ «Добробут» з с.Кованчик. Останній є рідним братом екс-нардепа Василя Степенка, людини досить відомої й впливової на Полтавщині, а особливо в Полтавському районі.
Користуючись складним становищем Василя Васюти (безсовісний партнер «нагрів» старенького майже на півмільйона гривень), О.І.Степенко запропонував свою «допомогу» в обробітку 93,4 га землі й змусив Васюту підписати кабальний договір.
– У 2015 році, – розповідає колишній провідний фахівець Інституту садівництва НААН України Василь Васюта, – Степенки без мого дозволу засіяли всі вільні площі соняшником, сплюндрувавши гербіцидами землі органічного землеробства на багато років наперед. Мало того, що весь урожай до зернини забрали собі, так ще й через суд виставили мені рахунок на 814 тисяч гривень нібито понесених ними витрат на вирощення соняшнику та плодоягідної продукції. І Господарський суд Полтавської області задовольнив позов О.О.Степенка: в Полтаві у Степенків все куплено і все схоплено. Тільки в Харківському апеляційному господарському суді у червні 2016 року мені вдалося знайти справедливість: скасували рішення полтавського господарського й відмовили О.О.Степенку у задоволенні його позовних вимог.
Навесні цього року Степенки переорали 6 гектарів плодоносної сортової суниці, чим нанесли фермеру мільйонні збитки, а всі вільні землі без згоди В.Васюти засіяли кукурудзою, при цьому витягнувши із землі й знищивши 10 кілометрів шлангів для крапельного зрошування. А найнята Степенками охорона не допускала фермера не лише виконувати роботи по догляду за ягідником і садом, а навіть заходити на його земельну ділянку. Як наслідок, шкідники й хвороби знищили врожай плодових культур, була зірвана програма вирощування безвірусного садового матеріалу.
Не повернув О.О.Степенко Василю Михайловичу й трактор з оприскувачем.
Поліція Полтавського району за цими фактами навіть не порушила кримінального провадження, відверто займаючи бік зловмисників і по суті стаючи співучасником рейдерського захоплення. І тільки після скарг «нагору» відомості були внесені до ЄРДР.
Однак фермеру від того ніскільки не легше, адже ніяких слідчих дій, не кажучи про передачу справи до суду для притягнення винних у такому варварстві, поліція не здійснює! Навіть після конкретного доручення голови Полтавської ОДА В.Головка на засіданні Координаційної ради з питань розвитку фермерства заступнику начальника Головного управління Національної поліції – за два тижні доповісти про результати розслідування – жодних результатів. Хоча вже минуло майже три місяці від дати доручення губернатора й півроку з часу скоєння протиправних дій.
Василь Михайлович вважає себе жертвою організованого шахрайсько-кримінального олігархічного клану, напряму пов’язаного з попередньою та нинішньою владою.
Якщо вже таке ставлення до відомого вченого, члена спеціалізованої вченої Ради Вищої атестаційної комісії Кабінету Міністрів України з присудження вчених ступенів кандидатів і докторів сільськогосподарських наук в галузі плодівництва, то що казати про «простих смертних» фермерів?
І чи варто після такої бездіяльності силовиків дивуватися катастрофічно низькій довірі населення до влади?!
Ще один випадок трапився 17 вересня ц.р. з 75-річним фермером Іваном Проскуряковим з с.Червоні Пологи, що за 50 кілометрів від Лубен. Близько 18-ї години на своєму 35-гектарному кукурудзяному полі він побачив два чужі комбайни «Джон Дір», які жали кукурудзу, кілька великовантажних фур і два легковики з 8 особами спортивної статури. Велику частину площі вже було скошено. Фермер, який господарює на своїй землі 26 років, викликав лубенську поліцію. З’ясувалося, що Проскурякову «допомагає» збирати врожай такий собі Олег Сливченко з Черкащини, голова фермерського господарства «СЛОЛАН», котрий вже три роки намається відібрати землю у Проскурякова.
Навіть після того, як Іван Григорович показав заступнику начальника райвідділу поліції рішення Апеляційного суду Полтавської області від 30 березня ц.р., яким О.Сливченку заборонено здійснювати обробіток і посів земельної ділянки, правохоронці не вжили ніяких заходів, щоб зупинити злочин. Натомість порадили літньому чоловіку… домовлятися з рейдерами. Це все одно, що виявши крадіїв у будинку, ви викликаєте стражів порядку. А ті, замість схопити злодіїв «на гарячому», радять вам з ними домовлятися. Ну такого поліцейського «беспредела» навіть при Януковичу не було!
І тільки завдяки фермерській самообороні, учасникам АТО і членам добровольчих батальйонів вдалося припинити крадіжку збіжжя, а вантажівки конвоювати до комбінату хлібопродуктів у Миргороді й здати його на зберігання. Лубенські поліціянти аж до передмістя Миргорода гналися за ними, щоб повернути машини в Лубенський район.
21 вересня Лубенський міськрайонний суд наклав арешт на 114 тонн кукурудзи на КХП. Але слідчий Лубенського ВП ГУНП в Полтавській області А.Шкура і тут «скрутив» так, як «треба»: він написав, що 114 тонн кукурудзи належать ФГ «СЛОЛАН», а не ФГ «Надія», головою якого є І.Проскуряков…
Голова Асоціації фермерів та приватних землевласників «Відродження Полтавщини» Віктор Галич стверджує, що саме повсюдне «кришування» правоохоронними органами рейдерів змушує фермерів по всій Україні створювати загони самооборони та озброюватися вогнепальною зброєю.
В.Галич разом з першим заступником голови Полтавської облради Євгеном Холодом та народним депутатом від Полтавщини Русланом Богданом днями у Полтаві повели прес-конференцію, на якій оголосили про створення обласного антирейдерського штабу.

Людмила Стельмах (Кучеренко),
президент Полтавського обласного медіа-клубу