Харківський Автомайдан вшанував жертв тоталітаризму

У Харкові відбулася акція з вшанування жертв тоталітаризму, під час якої учасники «Автомайдану» проїхалися «дорогою смерті», якою свого часу возили людей на страту.
Харківський Автомайдан вшанував жертв тоталітаризму

«Ми з організацію «Майдан Моніторинг» організували дні україно-польської дружби в Харкові, – розповіла Іванна Чуркіна, активістка ГО «Автомайдан Харків», – це низка подій, пов’язаних з обома країнами. А зараз ми проводимо акцію з вшанування пам’яті жертв тоталітаризму. Звичайно, ми це робимо близько до Дня незалежності Польщі. Ми про це говорили на одній з дискусій. Насправді, якщо ми не будемо проговорювати наше спільне минуле, то буде легко забити кіл між двома країнами. А оскільки на Меморіалі жертвам тоталітаризму поховані не тільки поляки, а й українці, то це шанс згадати нас обох і звернути увагу на те, що це, все ж таки, наш спільний біль».

Акція стартувала на майдані Конституції. Більшість її учасників мала при собі українські та польські прапори. «Сьогодні такий фінальний етап, – зазначив активіст «Автомайдану» Костянтин Чуркін, – ми їдемо до польського меморіалу, присвяченого жертвам тоталітаризму. Для того, щоб вшанувати їх пам’ять. Це взагалі діалог, налаштований на те, щоб ми зрозуміли один-одного, зрозуміли хто ми є, що у нас дуже багато спільного з Європою, з Польщею. І треба відновлювати стосунки і налагоджувати взаємодію. Це автопробіг повз ті вулиці, по яких автозаки возили людей на страту».

Далі її учасники рушили так званою «дорогою смерті», по якій возили людей прямо на розстріл з 1939 по 1940 рік. Наприклад, вони проїхали по колишній Совнаркомівській вулиці, повз Польське консульство на вулиці Алчевських, повз будівлі СБУ і МВД. «Там була внутрішня тюрма, де страчували людей, – додав він. Завершився автопробіг біля Меморіалу жертвам тоталітаризму, про створення якого розповів Андрій Сайко, колишній співробітник УКГБ. Після цього відбулася спільна панахида за загиблими.

Джерело: Справжня варта