Революція не перемогла, бо Євромайдан мав за мету інше

Igor Semyvolos: от я не згоден, що у нас була революція, – заперечив мені вчора поважний пан. Революція це коли попередній панівний клас повбивали. А ви як думаєте?

Chacha Shushuridze: Не знаю який сенс сперечатися про визначення – як правило, його нема. про визначення просто домовляються, щоб не було термінологічної плутанини, і все.

В даному випадку ця дискусія нмд не просто безглузда, а й шкідлива – бо підживлює думання в дискурсі лівацько-зрадницькому “нічого не змінилося, революція мала б усунути правлячий клас – а олігарх-шоколадник воно там, інші олігархи теж в шоколаді, прості люди не відчули змін”. Все це думання походить з припущення, що в 2014 році сталося начебто Революція проти тодішнього олігархічного ладу, тоді як насправді нмд це зовсім не так, сталося відривання України від Російської імперії. Саме тому – “Євромайдан” (слова “революція” тут нема), а не “”революція”, чи то гідності, чи ще чогось.

Я б казав, що ми живемо не в час революції, а в час війни з Російською імперією за незалежну Українську державу. Незалежність була й до того, але суверенітет був істотно обмежений і до тієї міри, до якої він був, Росія його допускала – частково через свою слабкість, частково через його обмеженість. Але в 2013 йшлося про істотний крок до більшого суверенітету (по відношенню до залежності від Росії) – підписання асоціації з ЄС, і Росія не дозволила його зробити. Обмеженість суверенітету стала очевидною – і почалася війна за незалежну Українську державу, яка триває досі.

d89b167

Таке визначення подій не просто інакше термінологічне – воно інакше задає цілі подій, що відбуваються, призводить до іншої оцінки успішності процесу їх досягнення. “Революційні цілі” – нмд взагалі фейкові, коли в тебе неправильно визначені цілі, перемогти (досягнути реальних цілей) дуже важко.

Дуже точно визначено в перший день війни – за що ця (тоді майбутня) війна. Саме за втечу від рускогоміра, і саме тому й вилилося у війну – бо не відпускає. Це губиться у назві “День гідності”, “Революція гідності” (я вже не кажу про “проти олігархів” тощо) – бо по суті це не про Гідність, а про Незалежність України.

Власна зовнішня політика – основна відмінність незалежної країни від штату чи кантону, і саме за те і почалося.

Якщо усвідомлювати це, то сказати “нічого не змінилося” язик не повернеться.

1390507615327

Chacha Shushuridze

Фото