Активісти навчались як ефективно розвивати громади

22 – 23 грудня у Чернігові відбувся семінар-тренінг «Вчимось місцевій демократії» в рамках проекту «Посилюємо демократію участі на Чернігівщині». Участь у тренінгу взяли представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій, активні та ініціативні мешканці Чернігівщини.

Про пріоритетність проблем об’єднаної громади, сценарій розвитку громади, підготовку стратегічного плану і визначення стратегічних цілей розвитку об`єднаної територіальної громади розповів Сергій Нестеренко, юрист Ресурсного центру.

Також було розглянуто питання:
– реалізація ініціативи – від проблеми до вирішення;
– як мотивувати представників влади і громаду для спільної реалізації ініціатив;
– як відбувається взаємодія з місцевим органом влади, громадськими організаціями, активістами, бізнес структурами та ЗМІ – особливості та форми взаємодії;
– які канали комунікації з місцевими громадами використовуються для вирішення локальних проблем;
– як формулювати концепцію майбутнього своєї громади;
– як надихати, вселяти ентузіазм, надихати партнерів, передаючи їм своє бачення майбутнього.

Даний тренінг допоміг набути й закріпити важливі вміння: чути один одного та говорити по суті. Учасники актуалізували й отримали нові знання з питань «доброго врядування», «емоційного інтелекту» та лідерства.

Метою проекту «Посилюємо демократію участі на Чернігівщині», що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програмної ініціативи МФВ «Демократична практика”, є посилення спроможності членів територіальних громад брати активну участь в реалізації місцевої демократії.