Україна мала б вимагати від ВКонтактє принаймні податків

ВКонтактє – соціальна мережа, велика за світовими, не російськими, масштабами. Відповідно до інформації в російській Вікіпедії (яку компанія напевно б знайшла спосіб виправити, якби це була істотна неправда), «ВКонтакте» является первым по популярности сайтом в России и на Украине, 4-м — в мире. … первый по популярности сайт в России и Белоруссии, второй — на Украине и в Казахстане, 14-й — в мире”.

ВКонтактє – великий бізнес, що приносить великі доходи. Доходи компанії, відповідно до тієї ж Вікіпедії, у 2014 році становили 4,3 млрд руб. За тодішнім курсом, грубо кажучи, 120 мільйонів доларів – за рік.

Україна є ключовою частиною бізнесу ВКонтактє, з огляду на частку аудиторії, що припадає на Україну.

Які податки сплачені ВКонтактє в Україні? Я насправді не знаю, але припускаю, що близькі до податків, які сплатив Фейсбук у Європі. Коротку інформацію про це можна прочитати, наприклад, тут How does Facebook avoid paying tax, and what will the changes mean? – при доході біля 5 мільярдів євро, Фейсбук сплатив жалюгідні 3,4 мільйони євро податків, причому сплатив він їх там, де йому було зручно (в Ірландії), а не там, де він заробляв (наприклад, на одному зі своїх найбільших ринків – у Великобританії).

Що робить Великобританія – один з найбільших ринків де Фейсбук заробляє, в якій Фейсбук не платить податки? Піднімає проблему, суспільство збурене, уряд і суспільство шукають способи оподаткувати Фейсбук. Фейсбук добровільно пропонує змінити організацію свого бізнесу так, щоб якісь податки такі лишалися у Великобританії, але навряд чи це задовольнить суспільство та уряд. Розробляють спеціальні механізми для оподаткування таких бізнесів, відомі як Google tax тощо.

Що робить Україна – один з найбільших ринків де ВКонтактє заробляє..?

Chacha Shushuridze

1 Comment

Comments are closed.