Полтавська влада перешкоджає роботі створених ОСББ

Півроку тому більш ніж 60 полтавських будинків утворили ОСББ. Їхні керівники й досі не можуть отримати документи на свої будинки від органів міської влади, а саме від КП ЖЕО №2. Будинки досі знаходяться на балансі ЖЕО, незважаючи на те, що законом передбачено передачу документів співвласникам ОСББ впродовж трьох місяців.

Співвласниками ОСББ є близько 30-и тисяч полтавських мешканців і вони стикнулися з рядом проблем, пов’язаних з управлінням своїми будинками. Зокрема, виникають проблеми з укладанням договорів із сервісними підприємствами, наприклад, з комунальним підприємством стосовно вивозу сміття.

Головне, люди не можуть отримувати субсидії на рахунок новостворених ОСББ, які передбачені державою. Уже декілька місяців держава перераховує пільгові субсидії для обслуговування будинків та їхньої прибудинкової території, які мали б бути на рахунку ОСББ, на рахунок ЖЕО №2 як балансоутримувача.

Голова ОСББ “Сотий 59/2” Володимир Латиш підсумовує:

«Отже, після створення та реєстрації ОСББ співвласники багатоквартирних будинків стикаються з рядом проблем внаслідок маніпулювання Полтавською міською радою такими поняттями:

«передача з балансу на баланс»,
«передача з балансу в управління»,
«списання будинку з балансу»,
«зняття будинку з балансу»,
«передача документації на багатоквартирний будинок»,
«відчуження комунального майна» та ін.

У зв’язку з цим співвласники позбавляються можливості ефективно управляти своїми будинками».

З моменту утворення більшості ОСББ м. Полтави пройшло більш ніж півроку, а міська влада і досі гальмує процес передачі управління житловими будинками, знаходячи різні причини для цього. На думку голів ОСББ та юристів, тому є декілька причин.

Тож наразі полтавські мешканці, які створили ОСББ, фактично не можуть ефективно розпоряджатися ними. ОСББ у Полтаві знаходяться у «паралізованому» стані.

«Між тим, міська влада продовжує відповідати власникам багатоквартирних будинків, що це питання буде ще доопрацьовуватися та продовжує гальмувати процес», – зауважує голова ОСББ Альтанка, 4 Сергій Машковський.

Джерело