Міркування про лібералізм та російські сервіси

Росія веде з Україною агресивну війну – це факт.

Війна ця напівгібридна – Росія не лише окуповує та анексує території (як то традиційно робиться), а наносить удари “нижче поясу” де і як тільки зможе.

Звісно, за нагоди Кремль використовував, використовує і, як всякому мало б бути очевидно, планував використовувати у майбутньому свої можливості впливу на телекомунікаційні та інформаційні сервіси, на які він має вплив.

Наприклад, як тільки це змогло б дати ефект, Кремль міг би сам відімкнути мейл.ру та ВКонтактє, чи направити всі Яндекс.Таксі таким чином, щоб заблокувати якийсь проїзд.

Чи ввести санкції на 1С і заборонити продаж і підтримку цього софта в Україні. Бо Кремль веде війну і використовує для цього всі засоби які можуть дати ефект. Економічні, гуманістичні, моральні, релігійні міркування тут нічого не важать взагалі – лише користь у війні.

Українські бізнеси знають про цю війну вже четвертий рік. Бізнеси – це не “прості люди”, рахувати ризики і планувати сценарії то їхня робота. Якщо вони досі залежать від мейл.ру та 1С, які Росія в будь-який момент могла б вимкнути, зламати, використати як malware, заборонити використовувати в Україні тощо, то вони погано виконували свою роботу. Це не мало бути “форс-мажором” в 2017 році для нормальних людей. Якщо ж їхній світ влаштований так, що в ньому проти України кремлівської війни нема – ну тоді всякі сюрпризи в їхньому житті неминучі.

***

ну от реально – в людини забрали доступ до ВК і мейлру.

вона ж не піде на лавочці під під*їздом соцмережу будувати і не перейде на листування голубами. вона зареєструється у фейсбуці та на гмейл.

Іншими словами, з системи, де порядне чесне ставлення до її чутливих даних (які стосуються й інших осіб, не лише її самої) гарантується російським урядом та російським судом (тобто тими, хто вкрав в українців купу майна в Криму, не помітив як російські війська бігають через кордон на Донбас та переслідує моджахеда Яценюка), вона перейде до системи, де порядне чесне ставлення до її даних гарантується високоефективною правоохоронною системою, з потужними прецедентами в цій царині, заточеною навіть свій уряд контролювати.

І це означає що? Що, виявляється, трапилося обмеження прав і свобод українців.

Свобода – це рабство, що тут ще сказати.

***

чим більше українців користуватимуться сервісами, які здаватимуть їхні чутливі дані (що стосуються й інших українців, не лише власне їх самих) Кремлю, що збирає ці дані для війни з українцями – тим більше буде в українців свободи.

чача-довідка: це не лібералізм, це шиза

***

В нас люди читали 1984 і думали що це буквар, а не сатира.

Орвел вчив, що “війна – це мир”; значить, “російські медіа та інформаційні сервіси – запорука свободи слова та думки і гарант збереження ліберальних цінностей”

І це кажуть з серйозним виразом обличчя.

***

Чомусь вважається, що людина ліберальних поглядів має бути проти блокування російських інформаційних сервісів в Україні.

Так дійдемо до того, що людина ліберальних поглядів й антивірусом користуватися не повинна. Це ж обмеження свободи в Інтернет (створення перепон поширенню віруса) – вірна ознака монархіста-реакціонера!

***

а чи могли б росіяни використати проти нас дані, які отримують про нас через ВК та мейлру? а чи могли б росіяни використати проти нас 1С?

– ставиться питання для оцінки балансу між забороною і загрозами, від яких убезпечують заборони.

найсмішніше тут оця літера “б”.

вони задля завдання нам шкоди нас розстрілювали з танків і градів і захопили чималі шматки нашої країни разом з нашим майном, яке там було. весь цивілізований світ на них наклав санкції за те.

давайте дійсно обговоримо, чи могли Б вони якісь наші дані використати чи якусь 1С заблокувати щоб нам зашкодили.

***

кстаті я не чув щоб уряд внятно пояснював блокування російських сервісів саме піклуванням про чутливі дані самих користувачів, особисто їх, а не абстрактно України (тобто що це аналог заборони носити гроші в неліцезновані банки, заборони купляти неліцензовані ліки тощо) – а це помилка.

користувач мав би зрозуміти, що обходячи заборону він шкодить не уряду, а собі. що ця заборона – це не для уряду, а для нього. можна в принципі обійти заборону і купити ліки, які МОЗ не дозволяв (і в принципі є такі, що лікуються заячим послідом), але кому від того буде гірше?

***

захищати “слабкого” споживача від недоброчесних\недобросовісних надавачів складних товарів та сервісів – це обов*язок держави, і вона цим постійно займається і ні в кого це не викликає здивування чи заперечення: регулювання ринку лікарських засобів, регулювання фінансових та страхових послуг тощо.

***

Задачка для школярів про цінності та свободи

Дано: уявимо собі, що Порошенко має чародійну паличку, з якою він опанував відповідну магію – і може заблокувати ВК, мейлру, однокласнікі, ОРТ тощо де завгодно, навіть і в самій Росії.

Питання: Якщо Порошенко застосує цю магію і заблокує оте все в Росії – чи призведе це до погіршення ситуації зі свободами в Росії або, може, до її покращення?

***

вчора були пости про ліберальні цінностей в орвелській інтерпретації, сьогодні про справжні)

тріумфом ліберальних цінностей було б припинення існування в природі – краще б взагалі, але хоча б локально, в сенсі доступності українцям – російських сервісів, які всупереч елементарним уявленням про честь і порядність, не кажучи вже про право, віддають чутливі дані своїх клієнтів (які стосуються й інших осіб, не лише цих клієнтів) своїм силовим структурам, аби ті використовували ці дані щоб шкодити українцям.

існування таких сервіс-провайдерів просто несумісне з ліберальними цінностями.

друзі, не віддаваймо ліберальні цінності шизоїдам – це наші цінності насправді, просто називатимемо речі своїми іменами)

Chacha Shushuridze


Інші публікації по темі:

Про зв’язок між санкціями проти ВК і відсутністю в Росії справедливого суду