Нелегитимна Рахункова Палата перевіряє закупівлю ліків

Про раптове повернення Рахункової Палати з летаргічного сну повідомила Уляна Супрун:

Така активність Рахункової Палати викликає подив не лише тому, що реформа МОН наразі визнається міжнародними експертами найвдалішою серед усіх реформ в Україні.
Пікантності ситуації додає те, що реформа самої Рахункової Палати повністю заблокована, а термін повноважень цієї інституції давно сплив.

Закон Про Рахункову палату  набув чинності 2 липня 2015 року.
Цей закон встановлює процедуру призначення на посади членів Рахункової палати (РП).
Влітку 2015 року виглядало так, що Верховна рада (ВР) має політичну волю нарешті почати створювати належний контрольний орган – 8 серпня в “Голосі України” було оголошено про початок конкурсу на посади членів РП.
Передбачалося повне оновлення складу РП відповідно до нового закону, а отже вакансій в РП було 9.
На ці 9 вакансій було подано 67 заяв, які профільний комітет ВР встиг опрацювати всього впродовж місяця від моменту оголошення конкурсу. Наступні 2 місяця комітет ВР демонстрував готовність хоч із затримкою, але виконати вимоги Закону, якій передбачав призначеня нового складу РП впродовж 2-х місяців від набуття ним чинності – тобто, до 2 вересня 2015 року (!).
У листопаді 2015 року голова підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Іван Крулько випромінював оптимізм щодо виконання свого поточного й найголовнішого завдання.

Натомість у грудні 2015 року ситуація різко змінилася.
Впродовж ще 4-х місяців в рамках конкурсу нічого не відбувалося.
Нарешті в кінці березня 2016 року Комітет направив до ВР перелік учасників конкурсу, які відповідають вимогам і відносно яких мало б відбутися рейтингове голосування.
Список пролежав у ВР цілий рік!!!
І лише 4 квітня 2017 року (через півтора року від оголошення конкурсу, черз півтори роки від моменту, коли за Законом склад РП мав бути затверджений!) у порядку денному ВР постало питання вибору членів РП, яке тут же було успішно провалене, після чого Голова ВР заявив, що треба проводити новий конкурс.
Новий конкурс – це знову щонайменше півроку.
Ще півроку відсутності в Україні дієвого механізму контролю за використанням бюджетних коштів. Ще півроку відтермінування такої нагальної реформи.

Але навіть за таких умов новий конкурс не оголошується.
Сьогодні – рівно місяць від провального голосування у Верховній Раді.
Жодних публічних  дій з організації конкурсу не відбувається.

Натомість сама Рахункова Палата використовується як інструмент тиску на Міністерство.
Тобто – у повній протилежності тим функціям, які вона мала б здійснювати в умовах здорового суспільства.

Такий стан речей, коли Рахункова Палата замість належного зовнішнього контролю державних коштів ускладнює проведення реформ, компрометує Україну на міжнародному рівні.

Це – вирок цілому суспільству, де й влада, й опозиція, й громадянське суспільство начебто погоджуються на такий ганебний стан речей.

=======

Майдан Моніторинг бере на себе відповідальність контролювати формування складу Рахункової Палати відповідно до Закону та її подальше реформування

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.