В Україні пропонують навчати новій спеціальності “соціальний посередник”

В Україні сформувалась потреба в ефективному, фаховому управлінню конфліктами, так зазначають фахівці в області конфліктології. І ця проблема останнім часом знайшла відгук і різноманітних ініціативах громадських організацій. І вже ведеться мова про таке поняття як соціальний посередник.

Коаліція громадських організацій презентує у Харкові “Інститут соціального посередника”. Це ціла низка проектів, що направлені на вирішення конфліктних ситуацій з тим щоб навчитися їх попереджати і тим самим запобігати насильництва. Фахівці з України та США, які багато працювали в цьому напрямку, кажуть, готові поділитися досвідом.

Наталія Зубар голова правління “ГО Майдан-моніторинг”

Конфліктологія – це те, чому нас не навчали взагалі, а конфлікти в принципі з нашої точки зору  це позитивне , це може бути поштовх до розвитку, якщо цей конфлікт протікає цивілізовано. Тому в широкому плані наша діяльність це навчання конфліктології.

Соціальний посередник, зазначають фахівці – це як нова професія, володарі якої навчатимуть тонкощам конструктивного вирішення конфліктів, а ще толерантності, людяності та взаємопорозумінню.

Ігор Дубровський координатор проектів “ГО Майдан-моніторинг”

Посредничество между потенциальными конфликтантами будь то люди или организации, инициативы, всё что угодно. Главная задача это инклюзия диалога, как можно большего числа участников в процесс диалога.  

В деяких вишах на сході України, громадські діячі включили таке поняття як “соціальний посередник” для вивчення на факультативах. Але мають намір впровадити це і в освітню програму в школах. А поки для харківських фахівців планують організувати курси “Управління конфліктами”.

http://www.youtube.com/watch?v=sKFSAtZcpio

Джерело http://izvestia.kharkov.ua/tv-proekty/hi/2641/1243485.html

Повний запис презентації і дискусії тут
http://www.youtube.com/watch?v=26jTD3Qz6e8