В Чернігові підсумували річну діяльність Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії    

Чернігівський Ресурсний центр з розвитку місцевої демократії презентував результати першого року діяльності на підсумковій прес-конференції, яка пройшла 24 липня 2017 року в прес-центрі “Чиста політика”.

Ресурсний центр – це сталий проект громадської організації Центр «Доброчин», що об’єднує ініціативні групи та громадські організації. Основною метою діяльності Центру є стимулювання самоорганізації мешканців Чернігівщини шляхом створення належних умов для розвитку та реалізації форм місцевої демократії (ОСНи, загальні збори членів територіальних громад за місцем проживання, місцеві ініціативи, громадські слухання тощо).

Керівник ГО Центр Доброчин Наталія Дрозд розповіла про стратегічні напрямки роботи Ресурсного Центру, серед яких консультаційна допомога, навчання, просвіта і адвокація, та про проведену роботу. За перший рік діяльності Центром надано більше 300 консультацій громадським активістам та представникам місцевих влад, вдосконалено нормативно-правову базу пілотних міст, навчено більше 100 активістів як впроваджувати механізми місцевої демократії.

Римма Олексенко, аналітик Ресурсного Центру, детально розповіла про результати проведеного опитування – наскільки представники влади і громади обізнані та використовують інструменти місцевої демократії та громадського контролю. Як виявилось, обізнаність представників влади та громадських активістів про існуючі можливості є високою, але, одночасно, практичний досвід у впровадженні існуючих механізмів місцевої демократії для вирішення місцевих проблем є дуже низьким.

Громадські активісти та представники органів місцевого самоврядування Чернігівської області мали змогу підвищити свій рівень знань на тренінгах «Вчимося місцевій демократії» та отримати інформацію про загальні збори громадян за місцем проживання, громадські слухання, місцеві ініціативи та органи самоорганізації населення. Як зазначив керівник Ресурсного Центру Олександр Підгорний: «Адже саме ці механізми дозволяють громадянам розв’язувати ефективно проблеми місцевих громад. І саме підвищення професійного рівня місцевих активістів та представників місцевої влади Чернігівщини використовувати ці механізми сприятиме сталому розвитку територіальних громад».

Ігор Шалай, депутат Ніжинської міської ради та лідер ініціативної групи, представив роботу групи небайдужих мешканців, яка намагається покращити стан безпеки на дорогах міста Ніжина. За допомогою Ресурсного Центру громадські активісти будуть вирішувати дану проблему через реєстрацію та подання місцевої ініціативи та одночасно розробки програми з безпеки дорожнього руху для подальшої підтримки міською радою.

Про важливість підтримки та супроводження ініціатив мешканців громад, а також поширення кращого досвіду розповів Сергій Нестеренко, юрист Ресурсного центру. Запровадження системи інформування, комунікації та поширення кращого досвіду серед місцевих громад сприятиме активізації суспільства та рівень його самоорганізації.

Чернігівський Ресурсний центр з розвитку місцевої демократії продовжує свою діяльність і запрошує скористатись послугами Центру.

Ресурсний центр працює за адресою вул. Жабинського 13/42, м. Чернігів. До Центру можна звернутись

  • за особистим зверненням в офісі організації з 10.00 до 18.00 години щоденно крім вихідних (за попереднім записом);
  • телефоном 0462 67 71 81 з 10.00 до 18.00 години щоденно крім вихідних;
  • електронною поштою dobrochyn@cn.relc.com або pravocf@gmail.com
  • Skype dobrochyn2000.

Метою проекту «Посилюємо демократію участі на Чернігівщині», що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програмної ініціативи МФВ «Демократична практика”, є посилення спроможності членів територіальних громад брати активну участь в реалізації місцевої демократії.