Бюджетний регламент як баланс інтересів влади і громади

Депутати Батуринської міської ради, представники громадськості та місцевої влади ознайомились з перевагами прийняття Бюджетного регламенту на зустрічі, яка пройшла 30 серпня 2017 року в місті Батурин Чернігівської області.

Відкриваючи зустріч, керівник Центру «Доброчин» Наталія Дрозд коротко представила мету та завдання проекту, направленого на посилення децентралізації через залучення громадян до управління місцевим бюджетом.

У вітальному слові Валентин Потеруха, перший заступник Батуринського міського голови, зауважив, що тематика заходу є актуальною, адже вона піднімає таке важливе питання, як налагодження діалогу та партнерських відносин між владою та громадянами, зокрема, і в бюджетному процесі. Адже ради самі можуть встановлювати правила залучення громадян до процесу прийняття колективних рішень та розпоряджатися коштами, що сплатили платники податків.

Експерт проекту Олександр Підгорний розповів про потенціал та можливості використання Бюджетного регламенту. Цей документ визначає правила поведінки учасників бюджетного процесу – депутатів місцевої ради, міського голови, керівників бюджетних установ, інших осіб, що можуть бути запрошені для участі в роботі по обговоренню, складанню, затвердженню та виконанню бюджету. В ньому чітко прописано стадії бюджетного процесу, зміст робіт, виконавці, терміни виконання, а також залучення громадськості та забезпечення прозорості під час підготовки і виконання міського бюджету.

Обговорюючи можливості прийняття Бюджетного регламенту Батуринською міською радою, фахівець з бюджетних питань Віктор Бистров зазначив, що органи місцевого самоврядування мають право приймати рішення з регулювання діяльності будь-якого підпорядкованого їм підрозділу. Адже чим більше громадськість буде залучена до бюджетних процесів, тим краще будуть вирішуватись місцеві питання.

Після жвавого обговорення учасники заходу дійшли до висновку, що Бюджетний регламент також повинен намагатись віднайти золоту середину в забезпеченні балансу інтересів ради, голови ОТГ, виконкому та самої громади. Це, в свою чергу, сприятиме підвищенню ефективності та прозорості бюджетного процесу.

Проект проходить завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», який виконує Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА» у співпраці з Центром «Доброчин».