Громада і влада Коропщини створюють нові правила бюджетного процесу

Чому громадяни не приймають участь у бюджетному процесі? Що таке Бюджетний регламент та які переваги його прийняття – такі питання жваво обговорювались з депутатами Коропської селищної ради, представниками громадськості та місцевої влади на інформаційній зустрічі, яка пройшла 18 серпня 2017 року в селищі Короп Чернігівської області.

Розпочинаючи зустріч, керівник проекту Наталія Дрозд коротко представила мету та завдання проекту «Залучення громадськості до управління місцевим бюджетом».  Діяльність направлена на посилення децентралізації шляхом забезпечення участі громадськості в управлінні місцевим бюджетом через розробку та прийняття Бюджетних регламентів.

Про потенціал та можливості використання Бюджетного регламенту розповів експерт проекту Олександр Підгорний. Адже бюджет є достатньо складним документом, тому наявність Бюджетного регламенту є ефективним та зрозумілим провідником в питаннях бюджетного процесу для депутатів місцевих рад і дозволяє їм більш ефективно користуватися наданими законом інструментами (депутатськими запитами та зверненнями) під час формування основного фінансового документу області чи міста. Громадянам цей інструмент надає доступ до формування бюджету та його раціонального розподілення саме на їхні потреби.

Микола Силенко, експерт Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України , детально розповів про переваги прийняття Бюджетного регламенту, а саме

  • члени територіальної громади можуть приймати участь у процесах підготовки та ухвалення управлінських рішень, надавати свої пропозиції;
  • нормативно закріплюється механізм контролю будь-якого етапу бюджетного процесу з боку громади;
  • конкретизуються взаємовідносини між учасниками бюджетного процесу, які в Бюджетному кодексі були б надлишковими, оскільки є специфічними і не універсальними.

Учасники зустрічі змогли з’ясувати всі питання, які в них виникали стосовно участі громадян в бюджетному процесі. Крім Бюджетного регламенту були розглянуто також Бюджет участі та інші інструменти, які допомагають мешканцям бути залученим до планування та моніторингу виконання бюджетів громад.

Проект проходить завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», який виконує Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА» у співпраці з Центром «Доброчин».