Участь організацій малого та середнього бізнесу в переговорному процесі з органами влади: практики та виклики

15 вересня 2017 року у Харкові  підприємці, представники профспілок, громадських організацій, експерти, викладачі та студенти ВНЗ обговорили проблемні питання участі малого й середнього бізнесу (МСБ) у переговорах із владою, а, відтак, і складності у відстоюванні власних інтересів. Круглий стіл став першим із низки регіональних заходів, які для підтримки МСБ організовує «Центр соціальної безпеки та регіональних ініціатив».

 

Базовою проблемою було визнано статус організацій малого та середнього бізнесу у діалозі з органами державної влади на різних рівнях. Тон дискусії задала презентація результатів правової експертизи існуючих в Україні переговорних практик та аналізу досліджень стану малого та середнього бізнесу в Україні за останні три роки. Це дозволило учасникам сформулювати низку дискусійних питань стосовно неспівпадіння декларативної моделі соціального діалогу, відповідного правового забезпечення та реальної ситуації. Так, голова Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак зазначив, що «домінуюча в бізнес-секторі група МСБ повністю виключена з процесу формування політики регулювання соціально-трудової сфери».

В результаті обговорення учасники круглого столу дійшли висновку, що органи влади не вбачають в організаціях МСБ дієвого суб’єкта переговорного процесу. І проблема закладена саме у властивостях цих організацій: підприємці не консолідовані та досі не налагодили системні комунікації.

З цим погодився польський експерт з ринку праці Маріан Пшездецький і додав, що «громадянське суспільство починається саме з власної організації».

Учасники заходу виробили спільні рекомендації для малого та середнього бізнесу, зокрема:

  • необхідність консолідації шляхом об’єднання в організації саморегуляції;
  • послідовна професіоналізація діяльності організацій МСБ;
  • перебирання на себе відповідальності за формування політики регулювання соціально-трудової сфери.

Учасники круглого столу відзначили, що виконання рекомендацій має стати основою вироблення цілісного бачення розвитку МСБ, що можливе лише за умови постійної комунікації органів влади і МСБ та врахування позицій останніх.

Захід модерували: керівник проекту «Аналіз практик  участі малого та середнього бізнесу в переговорному процесі з органами влади при формуванні політики регулювання соціально-трудової сфери» Вячеслав Рой та голова  Громадської організації  Ігор Дубровський.

 

Круглий стіл організовано Громадською організацією «Центр соціальної безпеки та регіональних ініціатив» за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту “Громадська синергія” (http://www.irf.ua/programs/eu/civicsynergy/) під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково  відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду “Відродження”.