МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Мітинг національно-демократичних сил в Луцьку на підтримку В.Ющенка

01/23/2001 | Майдан-Інформ
21 січня в Луцьку відбувся мітинг національно-демократичних сил на підтримку В.Ющенка, організований НРУ, ПРП та УРП.

Місцева влада сприяла організаторам у проведенні заходу. Це не дивно, якщо зважити, що всі голови обласних організацій цих партій (В.Банада, В.Бондар та Г.Кожевніков) працюють чиновниками облдержадміністрації.

У виступах організаторів та голови обласної організації КУНу О.Максимовича було багато слів на підтримку дій уряду, вони різко таврували олігархів, але ні слова не промовили проти президента Л.Кучми, ухилившись від оцінки його указу про звільнення віце-прем”єра Ю.Тимошенко. Голова обласної організації УРП Г.Кожевніков наголосив, що “треба спочатку думати і дивитись, з ким об”єднуватись”, не пояснивши, що він має на увазі: чи то учасників акції “Україна без Кучми!”, чи то учасників київського форуму націонал-демократів.

Дисонансом до висловлювань свого партійного начальника пролунав виступ члена УРП Л.Філіпович, яка рішуче засудила правлячий в Україні режим. З осудом гаранта виступив також голова обласної ОУН О.Бубенщиков. Представники УНП “Собор” та УНР, які разом з КУНом утворили на рівні Волинської області блок “Правиця” на мітингу не виступали, а соціалістам, які бажали висловитись, слова просто не дали.

Несподівано до трибуни підійшла Мирослава Свистович, дружина прес-секретаря Громадського комітету захисту Конституції “Україна без Кучми!” Михайла Свистовича. Пам”ятаючи її по посаді секретаря Луцької міської УРП, яку вона обіймала десять років тому, та не знаючи, хто її чоловік, організатори без проблем допустили її до мікрофона. Оскільки попередні оратори ледь не в кожному реченні вживали слово “демократія”, то обірвати виступ молодої жінки ніхто не наважився, і їм довелось вислухати про себе всю правду.

М.Свистович (нині вона очолює Ірпінську міську організацію УРП), по-перше, розповіла про мету та необхідність акції “Україна без Кучми!”, по-друге, акцентувала увагу на тому, що демократія волинських чиновників, в т.ч. й організаторів мітингу, закінчується там, де починається хоча б найменша критика поки що, на жаль, чинного президента, і що міський суд заборонив встановлювати опозиційним силам намети без дозволу відділу архітектури (!), по-третє, закликала сказати “Б”, якщо було сказано “А”, пояснивши, що, позиція захисту В.Ющенка без опозиції до президента Л.Кучми є страусиною, непослідовної і врешті-решт нещирою. Бо саме президент цькує цей самий уряд, звільняючи на догоду олігархам найдієвіших та найпатріотичніших його членів (йдеться не тільки про Ю.Тимошенко, але й про Б.Тарасюка).

Виступ М.Свистович схвально зустріла переважна більшість присутніх, а голова обласної ПРП В.Бондар підійшов до неї і сказав, що підтримує її позицію і вже написав заяву на розрахунок зі своєї чиновницької посади. Що ж, поживемо – побачимо!


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".