МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ЖИТЕЛІ БАГАТЬОХ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ СКАРЖАТЬСЯ НАРОДНИМ ДЕПУТАТАМ, ЩО ЇХ ПРИМУШУВАЛИ ДО УЧАСТІ В МІТИНГАХ 9-10 СІЧНЯ

01/27/2001 | Майдан-Інформ
ЖИТЕЛІ БАГАТЬОХ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ СКАРЖАТЬСЯ НАРОДНИМ ДЕПУТАТАМ, ЩО ЇХ ПРИМУШУВАЛИ ДО УЧАСТІ В МІТИНГАХ 9-10 СІЧНЯ
2001.01.27

Київ. 27 січня, УНІАН. Протягом останніх років "стали нормою відволікання студентів, викладачів, педагогів загальноосвітніх шкіл, інших навчальних закладів від навчально-виховного процесу" для участі у політичних акціях, що заборонено законодавством, і особливо масового характеру це набуло 9-10 січня ц.р. (у ці дні у багатьох регіонах України в робочий час відбулися багаточисельні мітинги на захист Конституції, зокрема, на підтримку імплементації рішень всеукраїнського референдуму - УНІАН).

Про це йдеться у зверненні 30 народних депутатів, що надійшло до парламентського Комітету з питань науки та освіти.

Як повідомили агентство УНІАН в інформаційному управлінні Верховної Ради, у депутатському зверненні зазначається, що студенти, їхні батьки, викладачі, педагоги звертаються до депутатів "з проханням зупинити тиск керівників навчальних закладів, які всупереч закону, примушують їх брати участь у масових заходах, мітингах, зібраннях". Такі скарги, йдеться у зверненні, надійшли від студентів та викладачів Волинського державного університету, Луганських, Херсонських, Донецьких, Бердянських, Дніпропетровських та Сумських закладів освіти.

Розглянувши зазначене звернення, Комітет ВР з питань науки і освіти кваліфікував як неприпустимі дії представників місцевої влади та керівників навчальних закладів із залучення учнів, студентів і викладацького складу до участі в мітингах і зборах за рахунок годин навчального процесу.

Комітет ухвалив направити зазначене звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки - для усунення порушень законодавства, а також притягнення винних до відповідальності.

У рішенні профільного Комітету міститься також прохання на адресу Генерального прокурора перевірити факти, порушені у звернені народних депутатів.

Як повідомляв УНІАН, зокрема, на Харківщині мітинги на пiдтримку Президента України Леонiда КУЧМИ були iнiцiйовані облорганізаціями Народно-демократичної партії, СДПУ(О), Аграрної партії, Партії праці, Ліберальної партії, об'єднань "Злагода" і "Нова Україна" i, за даними органiзаторiв, зiбрали 80 тис. учасникiв у самому Харковi і ще близько 40 тисяч - у райцентрах. Водночас голова харківської обласної органiзацiї партiї "Собор" Володимир БАКУМЕНКО заявив, що його партiя має "масу свiдчень про те, що людей пiд загрозою звiльнення з роботи змушували примусово з'явитися на мiтинги, масово звозили автобусами, у вузах були вiдмiненi залiки та іспити, а в полiклiнiках - прийоми лiкарiв".


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".