МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

МЕЛЬНИЧЕНКО ПЕРЕДАСТЬ РАДІ ЄВРОПИ ОРИГІНАЛЬНІ АУДІОКАСЕТИ

02/02/2001 | Майдан-Інформ
МЕЛЬНИЧЕНКО ПЕРЕДАСТЬ РАДІ ЄВРОПИ ОРИГІНАЛЬНІ АУДІОКАСЕТИ ТА
ПРИСТРОЇ ДЛЯ ЕКСПЕРТИЗИ - ШИШКІН

2001.02.02

Одеса. 2 січня, УНІАН. Якщо Рада Європи визначить експертну установу, якій буде доручено виконати дослідження аудіозаписів майора безпеки в запасі Миколи МЕЛЬНИЧЕНКА, то він, за попередньою домовленістю з членами парламентської слідчої комісії з розслідування обставин зникнення Гонгадзе, "відразу ж передасть експертам усі оригінальні записи". Про це заявив журналістам в Одесі заступник голови комісії Віктор ШИШКІН.
За його словами, цій експертній установі буде також передано пристрої, які М.МЕЛЬНИЧЕНКО "використовував при проведенні записів у кабінеті Президента Леоніда КУЧМИ".

Як передає кореспондент УНІАН, В.ШИШКІН зауважив: "Побачимо, як після цього будуть викручуватися ті, чиї голоси записані і хто причетний до кримінального скандалу". За словами заступника голови тимчасової слідчої комісії, її члени також звернулися до Ради Європи з проханням провести "близько десятка експертиз таращанського тіла", пов'язаних з медичними, медико-хімічними та біологічними аналізами. За словами В.ШИШКІНА, криміналістам "добре відомо, що оприлюдненого експертного висновку про 99,6-відсоткову вірогідність належності тіла цілком достатньо для його ідентифікації", але члени комісії ставлять за мету одержати експертизу "100-відсоткової достовірності аналізів". За словами депутата, цього можна досягти, "якщо зіставити компоненти мазка крові, виявленого на госпітальній карті військового журналіста Г.ГОНГАДЗЕ, і тканин знайденого неподалік Таращі трупа".

Як повідомляв УНІАН, тимчасова слідча комісія на чолі з О.ЛАВРИНОВИЧЕМ звернулася до Ради Європи з проханням надати допомогу у проведенні закордоном експертиз матеріалів у справі Г.ГОНГАДЗЕ. 10 січня генеральний прокурор Михайло ПОТЕБЕНЬКО оприлюднив у ВР експертизи аудіоплівок щодо зникнення Г.ГОНГАДЗЕ і тіла, знайденого біля Таращі. За висновками Головного судово-медичного експертного центру Міністерства охорони здоров'я України тiла, знайденого в лісі у Таращанському районі, на 99,6% може належати сину Лесі ГОНГАДЗЕ. У висновках фоноскопiчної експертизи аудіоплівки, яку проводив Київський науково-дослiдний Iнститут судових експертиз, зокрема, зазначено: "Фонограми #1, 2, 3 на представлених компакт-касетах є копіями, які зафіксовані шляхом перезапису попередньо створених макетів. Досліджувані фонограми складаються не менш ніж з 14 окремих епізодів, які штучно поєднані між собою шляхом монтажу".
Парламентська Асамблея Ради Європи за результатами позачергових дебатах "Свобода слова та функцiонування парламентської демократiї в Українi", що відбувалися 25 січня в рамках сесії ПАРЄ, ухвалила резолюцію та рекомендації. Зокрема, у сьомому пункті резолюції зазначено, Асамблея в разі отримання запиту Верховної Ради України визначає необхідність надання Радою Європи допомоги в організації незалежної експертизи для встановлення достовірності оригіналів аудіозаписів, точного часу і причин смерті тіла, знайденого у Таращі, включаючи нову ДНК-експертизу.

Результати цих експертиз мають бути оприлюднені.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".