МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Виступ С.Головотого на круглому столі "Проблеми формування і діяльності опозиції в Україні"

02/05/2001 | Майдан-Інформ
З того, що я почув сьогодні тут від багатьох учасників круглого столу, я, наприклад, для себе роблю один висновок. Згадайте січень місяць 2000 року, коли в Парламентській Асамблеї Ради Європи з"явився документ, який називався "Пропозиція для резолюції" і доді його показував Лапікура і говорив: "Це особиста точка зору головатого, а не документ". Що там було в цьому документі. Це тільки була пропозиція обговорити ситуацію в Україні. І головною причиною було те, що ситуація в Україні може розвиватися білоруським шляхом. Це свідчення минулого року. Сьогодні вже лютий 2001 року і я можу підтвердити, що дійсно ситуація в Україні розвивається білоруським шляхом, але в чому? Саме в тому, як формується опозиція. В Україні опозиція формується не за європейським стандартом і існує не за європейським стандартом - не до політики уряду, а до політики і дій однієї особи. Можна сказати, що у всіх країнах, де виникала опозиція до авторитарних режимів однієї особи - це білоруський варіант, філіпінський варіант. Тобто наша опозиція об"єднує широкий спектр політичних сил і безпартійних - від лівих до крайніх правих не включаючи комуністів. Мова йде про формування опозиції до режиму, який сьогодні багато хто називав режимом Кучми, кучмізм. Двічі було сказано слово "Система". А якщо система, згадайте знову Радянський Союз. Опозиція виникла до Системи. До командно-адміністративної системи. Отже мова йде про те, що за 10 років незалежності практично знову діє не щось інше, а саме система, до якої виникає масова опозиція.
І останій штрих. Говорили про здобутки. Чи має опозиція шанс на перемогу. Для мене особисто найбільшим здобутком опозиції стало те, що мені президент сказав 30 січня. але він сказав це тільки мені. (Сміх) А я хочу, щоб він сказав це українському народові. Як він виступає на телебаченні 31 грудня, вітаючи весь український народ з Новим Роком, але тепер я вважаю, що його моральний обов"язок виступити по телебаченню і сказати те, що він сказав мені всьому українському нородові.
А що він мені сказав? Я вам скажу тільки одне речення із того, що він мені сказав. Він сказав: "Я визнаю, що записи Мельниченка це правда. Це дійсність, що мене записували. Я це визнаю," - він сказав.
Після цього, як оцінювати подальше перебування на посаді Генерального прокурора, який у Верховній Раді казав: "Це хвальшивка" (Сміх). Як оцінювати експертизу міністра юстиції Станік, яка надіслала Расселлу цей висновок, доводячи що все є "хвальшивка". І останнє запитання - повторюю те, що прзвучало у Верховній Раді: "Чи має після цього моральне право президент очолювати державу, якщо він визнав, що ці записи сталися?"
Я вважаю це великим здобутком опозиції. Те що президент зізнався в тому і визнав ці записи дійсними.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".