МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Ексклюзивне інтерв’ю Віктора Ющенка для радіо "Свобода"

02/28/2001 | Пані
Ексклюзивне інтерв’ю Віктора Ющенка для радіо "Свобода"

Марина Пирожук

Київ, 27 лютого 2001 –

Марина Пирожук: "Як Ви оцінюєте акцію "Україна без Кучми", вчорашню акцію і дії опозиції в цілому?"

Віктор Ющенко: "Весь конфлікт, який виникає навколо цих політичних питань, я б не радив аналізувати через призму якихось епізодів. Тому що вони мають (коли більше, коли менше) емоційний заряд, і не дають чесної відповіді щодо виходу з ситуації. Тому для нас в уряді є деякі ключові речі.

Перша позиція. Ті люди , які стоять на Хрещатику (я б хотів підкреслити, що це для нас, як для уряду, з точки зору нашого бачення), вони не є опозицією до влади. Це є люди, які хочуть отримати відповідь на певні питання. Можливо на ті, на які влада повинна була раніше відповідати і не формувати таких обставин, які вивели людей на Хрещатик до цих наметів. Для нас це не є люди, які проти влади."

Марина Пирожук: "Але ж вони вийшли з гаслами "Геть, Кучму!"

Віктор Ющенко: "Перш за все те, що твориться навколо сьогоднішнього конфлікту, вимагає відповіді і для тих людей, які сьогодні в наметах, і для тих, хто не в наметах, правдивої відповіді.

Тільки правда може задовольнити і тих, і тих. Якщо будуть робитися якісь упереджені кроки, які будуть нас відволікати – чи силовими методами,чи методами, які недоступні для досягнення правди, повірте, рано чи пізно це питання буде набирати інших обертів. Тому я хотів би виділити як окрему позицію те, що багато разів піднімав і уряд, і президент, і інші учасники цього конфлікту: нам треба пройти відповідну процедуру, після якої вже буде відповідь. Яка відповідь, я не можу пророчити…

Та відповідь, яку дає уряд , - проблема виникла від вад влади, вона не персоніфікована і не пов"язана з епізодом… чи "касетним скандалом", Не було б цього, було б інше" .

Марина Пирожук: "Говорячи про процедуру, Ви маєте на увазі експертизу?"

Віктор Ющенко: "Я маю на увазі і експертизу, і той політичний діалог, який виникає на фоні цього конфлікту, де політичні сили ведуть, мабуть, найактивніші переговори за ту історію, яку я мав представляти як прем"єр".

Марина Пирожук: "Попри Ваше звернення, яке Ви підписали разом з Кучмою і Плющем щодо Форуму національного порятунку, сама опозиція все-таки розглядає Вашу кандидатуру як таку, що має реальні можливості очолити опозицію. Про це нещодавно сказав Тарас Чорновіл. Як би Ви це прокоментували?"

Віктор Ющенко: "Сьогодні найважливішим питанням є те, яку відповідь влада буде готувати щодо цього конфлікту, щодо зникнення Гонгадзе, щодо дій служб.

І рано чи пізно ми прийдемо до наступного: якщо ситуація дуже персоніфіковується навколо цієї кризи, яка виникла, для мене це є спроба відійти від розгляду істинних проблем, істинних причин, які призвели нас до цього стану.

Ключовим для мене є, перше: стати на демократичні процедури усім учасникам цього конфлікту, з прозорим громадським контролем, з відповідними способами дослідження, включаючи міжнародну експертизу, пройти весь судовий механізм, той, який повинен бути з цього питання.

Я не включаю морально-етичних висновків, де не потрібно судових екпертиз. Тут є державна особа, яка відчуває за собою провину, і в морально-етичному плані вона може зробити відповідні рішення.

Причому, в даному випадку я не уточнюю, про яких посадовців ідеться, починаючи від управління департаментів, і закінчуючи іншим. Для нас найголовніше: не допустити експлуатації тих способів, які нас віддаляють від правди, від демократичних процедур. Зараз велика йде спекуляція політичними емоціями, які виникають навколо цього інциденту."

Марина Пирожук: "Ви вважаєте, що той факт, коли Тарас Чрновіл і Турчинов визнали, що вони впізнали свій голос на плівках, які надав Мельниченко, це теж спекуляція?"

Віктор Ющенко: "По-перше, самі плівки проходять зараз відповідну експертизу, Ви знаєте, я поважаю цих двох людей і думаю, що в майбутному процесі їхня позиція буде врахована. Але взагалі, ми хочемо отримати юридичну відповідь щодо "касетної справи"? Очевидно, хочемо. Тому ми повинні дати право, щоб чинне законодавство з повною силою розписалося у цій позиції. Потім будемо говорити про ті речі, про які Ви говорите."

Марина Пирожук: "Пане Ющенко, я б хотіла повернутися то тих угод, які були підписані у Дніпропетровську двома президентами. Я дуже багато чула думок від експертів, що ці угоди абсолютно не на користь Україні, це повна капітуляція держави. Чи погоджуєтесь Ви з такою думкою?"

Віктор Ющенко: "Я не переконаний в цьому… Перш за все, ми говоримо про Меморандум, який ще не скріплений жодною державною угодою, не говорячи про те, що він ще не ратифікований. Що я можу сказати про режим паралельної роботи? Мені здається, що це не тільки явище технічне чи економічне. Думаю, що консолідація енергетичних систем - це зрозуміла логіка, яка посилює безпеку енергосистеми, яка підвищує її надійність і формує загальні нормативи підтримання її експлуатаційного рівня. Це речі нормальні.

Очевидно, багатьох непокоїть те, щоб режим паралельної роботи не був би замінений на щось інше, вони турбуються, що під цим режимом розуміється щось інше, що не вкладається в концепцію режиму паралельної роботи.

Договір про паралельну роботу енергосистем має дати відповідь, яким чином ці системи поєднуються, як забезпечується фінансовий, розрахунковий механізм, з якою частотою ці розрахунки здійснюються?

І після того, як буде виписано концепцію розрахунків режиму паралельної роботи, ми можемо говорити, як захищені інтереси відповідних сторін. Уряд дасть директиву Міністерству енергетики вести переговори і формувати угоду виключно у тому ключі, про який я Вам зараз казав. А щодо жодних сурогатних форм прихованого експорту чи імпорту, чи про передачу українського ринку іншим постачальникам у договорі, який буде формуватися нашим урядом, мова вестись не буде."

Марина Пирожук: "Дуже багато сил докладають зусиль, аби звільнити з-під арешту Юлію Тимошенко. Чи будете Ви особисто приєднуватися до цих сил?"

Віктор Ющенко: "Я вже мав з цього приводу розмову з Генеральним прокурором, з іншими особами, які формують слідчий процес, і які мають законний вплив. Я в цьому процесі є, і зараз у мене керівник СБУ на прийомі, думаю, що будемо шукати способи виходу з цієї ситуації".

http://www.rferl.org/bd/uk/ukrainian/articles/2001/02/270201a11.html

Відповіді

  • 2001.02.28 | Пані

    И мой комменатрий

    Лучше поздно, чем никогда.

    Мне жаль, что он упустил много времени на неуклюжие бросания в сторону, и только прямой ультиматум олигархов вынудил его к более решительным заявлениям.

    Вопрос - последуют ли за этим какие-то невербальные действия. Потому что слов - мало!

    У него еще есть шанс не остаться под колесами истории. Шанс, уменьшающийся с каждым днем.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.02.28 | Мартинюк

      Ющенко дійсно змінив пластинку.

      Говорить загалом правильні речі. Одначе як довго це йому вдастся.
      Кучма та та його оточення продемонстрували феноменальну здатність обмазувати у свій власний фекальний колір всіх до кого тільки дотягуються їхні руки.

      Прикладом можуть бути численні "падіння" багатьох інших кандидатів у моральні авторитети нації .

      Памятаю як Кучма десь у 1996 році виступив перед головами районних адміністрацій із невинним закликом - "Обогащайся братва!" У всякому разі лише так можна було потрактувати суть його порад та вказівок . які полягали у тому що бізнесменів (додатково до податків)потрібно запрягти до фінансування всяких "фондів" та "фондиків".
      Мені це негайно вилилися у додаткових 1500$ за вже одержані попердньо дозволи на відкриття торгової точки.

      Чи знали тоді чиновнички, що всі "рекомендовані" дії будуть ретельно задокументовані і покладені у папочку "Компромат на..."?
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.02.28 | Пані

        Re: Ющенко дійсно змінив пластинку.

        Мартинюк писав(ла):

        > Прикладом може бути "падіння" одного із кандидатів у моральні авторитети нації - судді Бойка.

        Может я что пропустила - а когда и как он упал?
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.02.28 | Мартинюк

          Re: Ющенко дійсно змінив пластинку.

          Вибачаюся - переплутав суддю з тернопільським нардепом.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.02.28 | Shooter

            Re: Ющенко дійсно змінив пластинку.

            Та, тернопільський Бойко - це хрукт.

            Що ж стосується Голови Верховного Суду Бойка - я не бачу в нього жодних даних для лідера нації. Типовий постсовок. Можливо, з добре розвинутими моральними чеснотами. Але цього замало, щоб зрушити заржавілий український віз.
      • 2001.02.28 | Остап

        ФОНДИ -ТО СТРАШНЕ ЗЛО !

        ФОНДИ -ТО СТРАШНЕ ЗЛО !

        Має бути законодавчо заборонено створення фондів (тюрма) , бо це легалізація корупції
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.02.28 | Майдан-Інформ

          Re: ФОНДИ -ТО СТРАШНЕ ЗЛО !

          Просто всі фінанси повинні йти виключно через бюджет.
          Кожна районна адміністрація повинна мати сайт , де мають бути всі статті бюджету і детальний звіт про його виконання, а бож хоча б раз у квартал друкувати цей звіт для загального обговорення.
          От і все.
          А відрізання органу , винного в імпотенції зазвичай проблеми не вирішує.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.02.28 | Остап

            Є ще "ФОНДИ СПРИЯННЯ", я про них

            Є ще "ФОНДИ СПРИЯННЯ", я про них.
            Фонди сприяння ДАІ, Митниці, ГоловАрхітектору, І теке інше.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".