МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Деякі поради при затриманні чи арешті

03/11/2001 | zeroplus
Деякі поради при затриманні чи арешті

Отже. ви – учасник вуличної акції і вас можуть затримати під час або після неї. Ви бачите довкола себе людей які тікають або б”ються, міліцію, що робить те саме. Чуєте крики, очі щипає сльозоточивий газ. Саме час розгубитися, що і робить більшість нормальних людей, і не можна їх за це винити.
Зосередьтеся. Якщо у вас особисто була конкретна ціль на цій акції, з”ясуйте про себе, чи ви її виконали і чи є реальна можливість її досягти за невизначених обставин. Не радьтеся про це ні з ким, у вас немає на це часу.Якщо у вас не знаходиться відповіді більше ніж на будь-яких три питання що до подальшої поведінки – відступайте. Пам”ятайте, що головна різниця між відступом і втечею наступна – при втечі противник залишає у вашій свідомості стійкий переляк, що б ви там собі та іншим не казали. При відступі ви лишаєте себе і свій ресурс боєздатним.
Ящо ви прийшли на акцію для того щоб її підтримати, а ситуація вийшла з-під контролю – байдуже, у влади чи демонстрантів – ваше завдання – не попасти “під роздачу” і врятувати максимальну кількість друзів.
Якщо ви отруїлися газом, не тріть очі і не промивайте їх водою. Найкраще знімає запальний процес скибка лимону, прикладена до повік.
Не соромтеся свого страху, робіть те, що радять спеціалісти по виживанню потерпілим в катастрофах. Почніть з самоідентифікації, вдихніть глибоко, згадайте своє ім”я, число, день тижня, вулицю, де знаходитеся. Водночас це тест на струс мозку. Помістіть себе в зрозумілу, звичну систему координат.
Виходити з бою те саме, що випливати з швидкої річки. Економлячи сили, невпинно просувайтеся до берега, але якщо “потік” дуже швидкий, стежте, щоб вас не роздавило об стіни або автомобілі чи грузовики на парковках.
Якщо вас група в 3-5 чоловік і ви вже на сусідній вулиці, пам”ятайте, що ви ДУЖЕ відрізняєтеся від решти перехожих, навіть якщо ви не в дурнуватому зеленому лісовому камуфляжі.
Невеличкий відступ. Якщо ви пригадаєте телекадри з вуличних бійок за кордоном, навіть самих крутих, навряд чи вам запам”ятався хтось в такому плямистому наряді. А якщо і запам”ятався, то вже в “розгрузці” і з автоматом. Поліція під час тренувань відпрацьовує техніки з самими собою, для них противник в камуфляжі – не цивільний, а тренувальний об”єкт, до того ж це психологічно переводить побиття цивільних в розряд “відбиття атаки іноземного агрессора”.
Ви задихалися, ви насторожено озираєтеся довкола, говорите всі водночас, у вас немає впевненого маршруту руху, ви не розбиті на типові пари хлопці-дівчата і т.п. Ліквідуйте ці недоліки. Слід сподіватися, що у вас знайдеться якщо не мобільний то хоча б телефонні картки даного міста і потрібні телефонні номери. Найкраще подзвонити вашим місцевим знайомим і попросити їх приїхати за вами в будь-яку найближчу кафешку, яка трапиться вам по дорозі.
Ок, ви подолали перший етап. Але якщо вас вичислили, то остерігайтесь а) груп людей на шляху вашого руху, які начебто про щось розмовляють між собою або когось чекають, поглядаючи демонстративно на годинник, б) незнайомих, які здалеку вам усміхаються і ідуть назустріч, привітно махаючи руками - вони відволікають увагу, вас зараз схоплять ззаду.
Раз і назавжди забудьте все, що ви бачили про подібні ситуації в кіно. Не вимахуйтесь один перед одним, демонструючи відвагу - вірна ознака, що ви ще перелякані. Зніміть і сховайте всі нашивки і відзнаки демонстранта. Якщо ви виховувалися на піонерських казках “ о спасении знамени полка”, мені вас шкода.
Якщо ви здатні на спринтерський біг – тікайте, молодість і андреналін вас виручать, але це якщо ви можете не лише рвонути хоча б на кілометр, а й знаєте, що не біжите в бік РОВД. Цей шанс варто спробувати, українські “специ” набираються за ознаками шафоподібності і мордоворотності, а це з бігом несумісне. Зрештою, через 10 секунд самі побачите, женеться хтось за вами ще, чи ні.
Якщо вас-таки взяли. Попрощайтеся зразу з зайвими грошима, краще мати кілька дрібних купюр і пів-жмені дрібних – якщо на вас нашлють хуліганів, їм можна сипонути це в очі і виграти пару секунд.
Не соромтеся переходити на російську мову або навпаки, на вуличний жаргон. Якщо Бог вам дав народитися євреєм або хоча б подібним – натякніть на антисемітизм “правоохоронцю”. Майже ніколи не помилитеся, погромний зуд у них прищеплювало ще КГБ.
Не відмовчуйтеся, але й не давайте відповідей. Відповідайте питаннями на питання. Відповідайте на половину відповіді. Перепитуйте. Розповідайте анекдоти, якщо ви вже в машині! Не смикайтеся, якщо на вас надягли наручники – вони можуть автоматично заклацуватися сильніше від цього і зламати кістку.
Ваші крики типу “убери руки!” будуть діяти навпаки, ви поводитеся ОЧІКУВАНО. Можете сісти на землю і сказати спокійно , що або підете ногами, “або несіть”.
Якщо вас б”ють ногами на землі, пам”ятайте, що треба затримати дихання. Ребра ламаються НА ВИДИХОВІ! Не бійтеся ударів в обличчя – синці на вашу користь, бійтеся ударів в потилицю і скроні. Яйця… да, це боляче. Не смикайтеся при замахові ногою, а зведіть коліна. Імітуйте очікуваний ефект від удару. Краще бути побитим, ніж бути убитим.

Відповіді

  • 2001.03.11 | uninona

    Re: Деякі поради при затриманні чи арешті

    Дякую за дуже цікаву лекцію. Але невже "Якщо ви отруїлися газом, не тріть очі і не промивайте їх водою. Найкраще знімає запальний процес скибка лимону, прикладена до повік"? Не вірется...
    Зі свого боку пропоную переглянуті деякі юридичні аспекти міліцейського затримання.

    ЕСЛИ ВАС ЗАДЕРЖАЛА МИЛИЦИЯ

    "Каждому гарантируется право знать свои права и обязанности".
    Конституция Украины,ст. 57

    Событие, конечно, не из приятных. Все мы люди и, естественно, подвержены страху. Нам страшно, мы в шоке, а в голову лезут ужасные мысли. Прежде всего, попытайтесь взять себя в руки, и успокоится (Вас же не расстреливать повели). В этот момент полезно вспомнить старинную мудрость: "...И это тоже пройдет...".
    После соответствующей психологической подготовки, Вам необходимо вспомнить основной закон - Конституцию Украины, а именно статью 29, где закреплены основные конституционные гарантии для этого случая. Прежде всего, помните, что, согласно предписанию вышеупомянутой статьи, Ваши родственники должны быть НЕМЕДЛЕННО уведомлены о Вашем задержании. Если, задержавшие Вас "тянут резину", не отвечайте ни на какие вопросы, не подписывайте никакие документы и требуйте соблюдения своего конституционного права. Этой же статьей Конституции предусмотрено Ваше право на получение немедленной правовой помощи - ПОЗВОНИТЕ СВОЕМУ АДВОКАТУ. Запомните, что Вы имеете право до первого допроса увидеться со своим защитником и поговорить с ним с глазу на глаз (ч. 2 ст. 48 УПК).
    Ниже перечислен исчерпывающий список оснований для задержания (ст. 106 УПК):
    * если лицо застали во время совершения преступления или сразу после него;
    * если потерпевшие или очевидцы прямо укажут, что именно это лицо со-вершило преступление;
    * если на подозреваемом, на его одежде, при нем или в его жилье будут обнаружены явные следы преступления;
    * во всех остальных случаях задержать можно только в случае, если лицо пыталось убежать, не имеет постоянного места жительства или не установлена личность подозреваемого.
    Этот список - исчерпывающий, то есть, по другим причинам Вас задерживать не имеют права!
    Помните: с момента задержания Вы обретаете статус подозреваемого. Этот статус дает Вам определенные права. Прежде всего - это право молчать. Никто не может принудить Вас давать показания (ст. 63 Конституции Украины, ч. 2 ст. 431 УПК).
    Помните: если наказание за преступление, в совершении которого Вас подозревают, не предусматривает лишения свободы (к примеру, ст. 110 УК), то задерживать Вас не имеют права. Это предусмотрено ст. 106 УПК. Всегда об этом помните!
    о сроках задержания
    Без санкции прокурора Вас имеют право держать 72 часа (3 суток). Важно знать, что отсчет времени задержания ведется с момента составления протокола о задержании. Требуйте, чтобы он был составлен НЕМЕДЛЕННО. В случае немотивированной затяжки времени напомните работникам милиции о существовании ст. 173 УК, предусматривающей уголовную ответственность за заведомо незаконное задержание. По истечении 72 часов Вам обязаны вручить для ознакомления постановление о взятии под стражу с санкцией прокурора, либо отпустить на свободу.
    ВАЖНО:
    С 2001 года согласно Конституции Украины (ч. 2 ст. 29) санкцию на арест (решение о взятии под стражу) будут давать ТОЛЬКО СУДЫ.
    Кроме задержания в рамках уголовного процесса, существует еще и АДМИНИСТРАТИВНОЕ ЗАДЕРЖАНИЕ.
    Имеют право на административное задержание (ст. 262 КоАП) только: органы внутренних дел, пограничные войска, военизированная охрана предприятий и учреждений, военная автомобильная инспекция.
    Что важно знать об этом виде задержания? Это прежде всего срок. Вас имеют право задержать в административном порядке только на 3 часа (ст. 263 КоАП). Однако законом "О милиции" предусмотрена одна лазейка. В ст.11 п.5 ч.3 указано, что в случае необходимости установления личности и обстоятельств правонарушения, Вас могут задержать на срок до трех суток.
    В этом случае требуйте НЕМЕДЛЕННО известить Ваших родственников. Семантический анализ вышеупомянутой нормы позволяет утверждать, что после установления Вашей личности задержание снова переходит в разряд 3-х часового. Ведь в норме использован логический разделитель "и" ("...установления личности и обстоятельств правонарушения"), а это означает, что правило действует только в случае истинности обоих суждений, т. е. должна быть неизвестна Ваша личность и одновременно не выяснены обстоятельства дела . Если работникам милиции становится известна Ваша личность, то логическая связь прерывается, и основания для задержания на 3 суток исчезают. Боюсь, правда, что подобные рассуждения работники милиции оставят без внимания. Поэтому попросите родственников немедленно составить жалобу прокурору, проконсультировавшись с юристом. В любом случае требуйте немедленного составления протокола административного задержания с обязательным указанием причин ограничения Вашей личной свободы.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.03.11 | ВАСЯ ПУПКІН

      АДМІН !! Це треба в окремий розділ !!!!!

      Розмножити в мільйонних екземплярах і роздавати та зачитувати перед акціями.
      Також треба мати напоготові адреси -
      прокурорів, адвокатів та ін.
      Слава Україні !


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".