МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ЗАЯВА УКРАЇНСЬКОГО КОМІТЕТУ "ГЕЛЬСІНКИ-90"

03/14/2001 | Майдан-Інформ
ЗАЯВА УКРАЇНСЬКОГО КОМІТЕТУ "ГЕЛЬСІНКИ-90"

Як стало відомо, працівники СБУ 13.03.2001 здійснили затримання громадян Мазура Ігоря Петровича, 1973 р.н., голови Київської крайової організації партії Українська Національна Асамблея, Гальчина Сергія Володимировича та Бурячка Олега Анатолійовича, що відбували адміністративний арешт за постановою Ленінградського районного суду м. Києва після затримання їх 09.03.2001. Їх доставлено до слідчого ізолятору СБУ у м. Києві.
Проти них порушено кримінальну справу за статтею 71, частина 1 Кримінального Кодексу України - "Масові безпорядки", яка передбачає покарання від 2 до 12 років позбівлення волі.
Є також достовірні дані, що СБУ планує у найближчі дні затримати і деяких інших учасників опозиційних демонстрацій 09.03.2001.
Слідство провадить не Київське міське, а Головне (тобто загальноукраїнське) слідче управління СБУ. Для розслідування даної справи створено спеціальну слідчу групу в кількадесят слідчих із різних регіонів України.
Все це - і застосування такої суворої статті ККУ, і створення подібної слідчої групи, - не має прецеденту у історії незалежної України, та й у радянські часи подібне траплялося нечасто.
За всі роки незалежності в Україні жодну особу не було засуджено за ст. 71 ККУ, хоч неодноразово траплялися значно серйозніші інциденти, ніж короткотривала сутичка між декількома демонстрантами та міліцією на вул. Банківській 09.03.2001.
З правової точки зору застосування ст. 71 ККУ нічим не вмотивоване - у подіях 09.03.2001, як би до них не ставитися, відсутні кваліфікаційні ознаки злочину, передбаченого статтею "Масові безпорядки". Цій статті не відповідає ні число учасників інциденту, ні характер самого зіткнення, ні розмір завданої шкоди тощо.
Власне, неспівставність подій на вул. Банківській із висунутим СБУ звинуваченням вже фактично визнана судом: всі затримані учасники інциденту (а також кількадесят безпідставно затриманих осіб із числа прихильників опозиції) протягом 10-11.03.2001 були засуджені за участь у інциденті 09.03.2001 (тобто за те саме діяння, яке зараз СБУ вважає "Злочином проти держави") як за незначне адміністративне правопорушення. Цілком очевидна абсурдність спроби вдруге засудити тих самих людей за те саме діяння, штучно перетворивши адміністративне правопорушення на тяжкий злочин проти держави.
Так само невмотивоване ведення справи не Київським міським, а Головним слідчим управлінням СБУ, і створення для цього численної слідчої групи.
Все наведене вище, а також висловлювання високих посадових осіб держави щодо подій 09.03.2001, змушує зробити єдиний можливий висновок: порушення кримінальної справи за ст. 71 ККУ та арешти СБУ активістів опозиції є суто політичною акцією, спрямованою на залякування опозиції. Фактично це важко оцінити інакше, аніж як початок брутальних політичних репресій, небачених у незалежній Україні. Небезпеку подібних репресій важко переоцінити. Це означає повний розрив із усіма нормами демократії та прав людини, повернення до часів тоталітаризму.
Вимагаємо негайно звільнити всіх затриманих СБУ активістів опозиції та закрити кримінальну справу, порушену за ст. 71 ККУ, на підставі статті Кримінально-Процесуального Кодексу України - "Відсутність події злочину".

Голова Українського комітету "Гельсінкі-90" Юрій МУРАШОВ

Виконавчий директор Комітету Євген ДИКИЙ


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".