МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ЗЛОЧИНИ МІЛІЦІЇ 9 ТРАВНЯ

03/21/2001 | Україна молода
Андрій Шкіль: "Я не виключаю свого повторного арешту"
Останнє інтерв'ю

"Украина молода", 21.03.2001, 16:07

версія для друку

У Києві СБУ затримала лідера УНА-УНСО Андрія Шкіля. Не повідомивши причини, люди у формі Служби безпеки України заштовхали його у фургон і відвезли в невідомому напрямку.

Шкіль у момент затримки виходив із будинку на Оболоні, де він тимчасово жив. Лідер УНА-УНСО збирався їхати на прес-конференцію у Верховну Раду, присвячену подіям 9 березня.

Співробітники СБУ представилися, але нічого не сказали про причину затримання та не назвали місця, куди йому "запропоновано проїхати". "Його просто заштовхали у фургон", - сказав УП прес-секретар УНА-УНСО Тетяна Чорновіл. При цьому колеса на машині, у якій Шкиль збирався їхати на прес-конференцію, були пробиті, і соратники не змогли простежити, куди його відвезли. Поруч із будинком, як говорять в УНА-УНСО, стояв ще один фургон СБУшників, і в них сиділо близько 20 чоловік.

З затриманням Шкіля збувся прогноз Долганова, який у "7 днях" пообіцяв країні нові арешти серед підозрюваних у вчиненні злочинів проти держави. Унсовці не вірять, що лідера організації випустять, і говорять, що за такою же схемою відбувалося затримання члена проводу УНА-УНСО Руслана Зайченка, що зараз знаходиться в слідчому ізоляторі СБУ.

Перед затриманням, за словами прес-секретаря партії, стан здоров'я Шкіля був складним: "Щовечора температура піднімалася до 39 градусів. У нього був струс мозку і травма хребта, які він одержав у Ленінградському райвідділі міліції".

Не часто в Україні арештовують лідерів партій. Список відкрив на початку дев'яностих Леопольд Табурянський голова маловідомої Народної партії. Останнім часом такі випадки почастішали. Юлія Тимошенко, за нею - Шкіль. Потроху звикаємо... Своєї вини в подіях у день народження Кобзаря він не відчуває. Унсовці готові нести відповідальність за ту ситуацію частково. Вони за те, що і влада відповідала також у майбутньому судовому процесі. Не ті, хто зі щитами стояв на вулиці Банковій, а ті, хто ними керував.

Зараз УНА-УНСО як партія фактично не існує, вона паралізована. Заарештовано чи не весь центральний провід партії, регіональних керівників. Слідство відбувається й в областях. Проте партійці, як це не банально звучить, розраховують на чесний та неупереджений суд. Всі ці події Шкіль сприймає як чергове випробування УНА.


- Пане Андрію, минулого тижня з'явилися чутки, що ви переховуєтеся від слідства. Після звільнення з вами неможливо було зв'язатися. Отже, ви переховувалися? (Перед цим прес-секретар УНА-УНСО Тетяна Чорновіл висловила припущення, що Шкіля випущено, оскільки він все таки є помітною особою, лідером партії, тим більше, що доказів його вини у слідчих немає й не може бути - авт.).

- Все це слід пов'язувати з тим, у якому фізичному стані я перебував. Я не переховувався. Коли я сказав декільком журналістам, що я не можу з ними зустрітися після подій дев'ятого березня, очевидно, це було сприйнято, що я начебто ховаюся від правоохоронних органів. Просто для одужання мені потрібен був спокій, можливість якийсь час побути на самоті.

- Одужання від чого?

- Від тих побоїв, які я зазнав у міліції. Це у мене вже другий струс мозку, пошкоджено хребет, на тілі синці. Після побоїв я втрачав свідомість... Після засідання Форуму (Андрій Шкіль давав "УМ" інтерв'ю, буквально на декілька хвилин залишивши колег - авт.) я знову піду до ліжка. Мені важко сказати, коли почну повноцінне життя. Зараз не можу проводити активну діяльність. Правоохоронні органи попрацювали в цьому плані непогано. Мені просто потрібно відлежатися.

- Як відбувалося ваше затримання? Ви бачили складений на вас фоторобот?

- (Усміхається) Ні. Мене заарештовував полковник Савченко. Під час затримання надвечір дев'ятого числа все було нормально, якщо не враховувати, що він розтоптав мій мобільний телефон, розповідаючи при цьому, що він зі мною зробить. Є свідки. Вважаймо, що він таким чином жартував. Але все одно, рано чи пізно ми повернемося до цього в суді.
- Декого в ваших однопартійців після того, як вони відбули покарання у вигляді декількох діб адміністративного арешту, переводили в слідчий ізолятор СБУ. Незважаючи на те, що свої три доби ви відсиділи, вас також можуть у будь-який момент викликати "назад".

- Я не виключаю такого перебігу подій. Це треба запитати у слідчих. Я вини за собою не відчуваю. З нашого боку сутичку ніхто не планував і не організовував.

- Я ви сприймаєте ту ситуацію? Іншими словами, якими були події того дня очима Андрія Шкіля?

- Зранку люди, які прийшли до пам'ятника Кобзарю декілька разів намагалися покласти квіти. Але був заслін у декілька кордонів міліції. Це був надто цинічний прояв сили та неповаги до людей. Ніхто не вийшов до них, аби з'ясувати ситуацію. Народних депутатів, викладачів вузів, поважних професорів не пропускали. Відомо, що при цьому відбулося з Валентиною Семенюк. Декількох людей було заарештовано. Після того був мітинг, похід центральними вулицями. Коли підходили до Банкової жоден представник міліції з мегафоном в руках не сказав, мовляв, громадяни, зберігайте спокій, є певна межа, все, ви її не переступаєте, інакше, вам "світить" така-то стаття. Є поняття, що незнання законів не звільняє від відповідальності, але складається враження, що правоохоронці спеціально свідомо ще біля пам'ятника Тарасу Шевченко наелектризовували людей. Отже це все планувалося. Коли почалася сутичка я не був у перших рядах колони, а трохи поодаль, не бачив розгортання тих подій, не бачив ініціаторів. Я можу посилатися лише на відеозйомку. Але я не бачив, щоб хтось з демонстрантів з заду біг на "передову" з камінням. Там же були каменюки, які в кишені не пронесеш, не сховаєш, а Банкову та прилеглу територію кожного дня очищають від різних предметів. Це все вимагає всебічного розслідування. Відповіддю на ті події є певною мірою відставка Кравченка. Не було у міліції підстав на подальші такі дії, як арешти на Димитрова, 6 (офіс УНА-УНСО, - авт.), на залізничному вокзалі. Говорити про фотороботи смішно. Це вже потім аналізували відеокадри, співставляли обличчя й засуджували за лайку в публічних місцях. Я надіюся на чесний суд. Але зараз затриманих того дня треба випустити. Ніхто з них не переховуватиметься. Їх треба звільнити, бо подальше перебування в СІЗО загрожує їхньому життю. Що б не казали про належну медичну опіку, я був там і бачив, що це значить. Микола Ляхович з проникаючим пораненням, з внутрішньою кровотечею. Попередній діагноз - пробиті легені власними ребрами. У Руслана Зайченка серцева недостатність...

- Скількох членів УНА ви не можете дорахуватися? Чи знаєте ви, хто і де зараз перебуває?

- Близько дев'ятнадцяти осіб, не тільки членів УНА-УНСО - в слідчому ізоляторі СБУ. Про шістнадцять - взагалі немає ніяких відомостей. Ми не знаємо, чи були вони тоді заарештовані. Ми їх вважаємо на сьогодні зниклими безвісти. Ці цифри щодоби змінюються. Ті, кому присудили п'ятнадцять діб арешту днями мають вийти, але не виключено, що їх переведуть в СІЗО Служби безпеки. Процедура така. Якщо хтось відбув адміністративне покарання, йде запит в СБУ, й там вирішують звільнити, чи перевести в СІЗО СБУ. Це достатньо, я б сказав, тихо й не привертає увагу громадськості.

- Минулого тижня представники опозиції заявили, що їм відомі імена тих, хто спровокував сутички поблизу Адміністрації Президента і незабаром вони будуть названі. Коли зрештою це буде зроблено?

- Прізвища дійсно відомі. Їх треба оприлюднити, по-перше, після того, коли буде декілька доказів їхніх дій, по-друге, перевірити їхні зв'язки, чи вони "одинаки", чи їх підштовхували, хто саме штовхав, щоб прослідкувати весь ланцюг, по-третє, це не повинна бути голослівна заява. Її обов'язково має врахувати слідство, якщо ж ні, то суд. В цьому зацікавлені не лише ми, а всі ті, на кого зараз упало більмо державної пропаганди в організації тієї сутички. Цим питанням опікується Форум національного порятунку.

- До речі, не змінилося до вас ставлення з боку членів ФНП, як до лідера "кровожадної" УНА-УНСО?

- Я цього не відчуваю. Сьогодні підставляють нас, завтра інших. І члени Форуму, і учасники руху "За правду!", й учасники акції "Україна без Кучми" прекрасно розуміють, що наша сила у єдності. Якщо в лавах опозиції не буде єдиної позиції, чіткого усвідомлення правоти наших вимог, то ми не будемо спільниками, однодумцями. В Україні є політичні в'язні, які знаходяться в СІЗО СБУ, на ДВРЗ (район Києва - авт.). Вони, як я вже казав, не є лишень унсовцями, а й представниками інших партій, позапартійними.

- Після подій дев'ятого березня з'явилися анонімні заклики на кшталт "За Україну без Кучми! За УНА-УНСО без Шкіля!" Вас звинувачують у зрадництві, бо, мовляв, у скрутну хвилину ви відвернулися від унсовців. Хто за такими посланнями стоїть?

- Це роблять не найсміливіші люди. Вони використовують мій фізичний стан, аби мене очорнити. Я не звертаю на такі анонімки увагу. Якби це був хтось серйозний, він би не приховував свого прізвища.

- Які подальші плани в опозиції? Від встановлення наметів ви відмовилися. Чи не винило після сутички попід стінами АП бажання не проводити піші ходи?

- (Сміється) Ні. Наступна наша акція - 24 березня. Це буде хода центральними вулицями Києва. У нас руки не опустилися. Наше завдання зробити все, щоб протести були чітко спрямовані конструктивні. Переговорів із владою не буде доти, доки будуть політичні в'язні. Стаття 71 Кримінального кодексу взагалі ніяк не клеїться до того, що відбулося дев'ятого березня на Банковій. Я не кажу, що треба припинити розслідування справи. Нехай суд розставляє всі крапки над "і". Діалог з владою відбуватиметься лише після заміни запобіжного заходу нині ув'язнених.

- Не часто в Україні арештовують та засуджують лідерів партій. Як бачимо, від цього вони не застраховані. Розкажіть, що відбувалося після затримання?

- Мене допитували близько п'яти годин. А перед цим був відомий коридор через міліцейські кийки. А погано пам'ятаю, про що йшлося під час допиту, бо був наче знепритомлений, у запамороченому стані. Я казав все що знаю і мені дійсно нічого було приховувати. Протягом трьох діб нас лише раз годували. Я був у камері з дев'ятьма чоловіками. Камера розрахована на чотирьох осіб. А посттравматичний стан вимагає посиленого харчування. Тому то й мені доводиться доганяти, я б сказав, своє здоров'я зараз. Люди, які перебували зі мною в камері, були затримані за підозрою у вчиненні кримінально злочину. Вони мені допомагали, приносили воду, бо я не міг встати. Через три години після нанесення мені травм, викликали швидку. Лікар сказав, що голову мені не має сенсу зашивати, бо вже пізно, рана затягнеться, рубець залишиться. А на репліку лікаря, що мене треба госпіталізувати, стражі відповіли: "Ми все знаємо, він тут самий главний, буде сидіти до упора". Хоча й охоронці не були однорідними у ставленні до мене. Дехто співчував... Миколу Ляховича, керівника проводу апарату УНА-УНСО тричі били, він тричі втрачав свідомість, його поливали водою. Йому днями зробили операцію, перевели в СІЗО СБУ. Частина тих, кого вже випущено на волю - в лікарнях. Їм часто навіть не казали - зізнайся, їх просто методично мовчки били. Хтось же повинен за це відповісти!

- Всі ці факти лікарями зафіксовані?

- А в міліції скажуть, що вони атакували міліцейські кордони на Банковій, знайдуть свідків своїх же... Деякі факти задукоментовані. Зараз створена юридична група, аби оскаржуватиме дії міліції. Форум формує адвокатський захист, тих, хто був побитий, хто зараз перебуває в слідчому ізоляторі СБУ, оскільки, ще раз повторю, цих людей вважаємо політичними в'язнями.

Розмовляв Андрій СЕК.

P. S.За офіційною інформацією, в слідчому ізоляторі СБУ на Печерську, перебуває 13 осіб, яким інкримінують заворушення на Банковій. Сьогодні цю цифру назвала Уповноважена з прав людини Верховної Ради. Двоє - Григорій Ляхович (брат Миколи) та Денис Андрусенко - випущені під підписку про невиїзд. Шкіль, певно, буде шістнадцятим, хто фігурує у справі.

Відповіді

  • 2001.03.21 | SpokusXalepniy

    Заголовок: треба "березень", або почати з "Майбутні злочини..." (-)

    .
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.03.22 | Майдан-Інформ

      В Верховной Раде создана временная следственная комиссия по расследованию событий 9 марта в Киеве

      В Верховной Раде создана временная следственная комиссия по расследованию событий 9 марта в Киеве

      2001.03.22
      Киев. 22 марта. ИНТЕРФАКС-УКРАИНА - Верховна Рада Украины в
      четверг создала временную следственную комиссию по расследованию
      дела относительно событий произошедших в Киеве 9 марта.

      За принятие такого постановления, внесено лидерами фракций
      парламентского большинства, проголосовали 201, против - 3 из
      409, зарегистрировавшихся в
      зале.
      Для создания временной следственной комиссии необходимо 150
      голосов
      парламентариев.
      В составе комиссии - 14 человек. Эта же комиссия будет
      заниматься и изучением обстоятельств избиения народного
      депутата, члена фракции Левый центр" Валентины
      Семенюк.
      9 марта в Киеве произошли столкновения между участниками
      антипрезидентской акции "Украина без Кучмы" и милицией. С обеих
      сторон пострадали более 50 человек. СБУ возбудила уголовное дело
      по факту массовых беспорядков. По данным СБУ, на конец минувшей
      недели по уголовному делу были арестованы 12 человек, еще двое
      задержаны. В среду был также задержан лидер УНА-УНСО Андрей
      Шкиль. Статья 71 Уголовного кодекса (массовые беспорядки), по
      которой возбуждено уголовное дело, предусматривает до12 лет
      лишения свободы, или - до 15 лет (в случае
      жертв).


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".