МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

З А Я В А фракції Соціалістичної і Селянської партій України "Лівий центр"

03/22/2001 | Майдан-ІНФОРМ
Опозиція готова до діалогу, президент - ні

З А Я В А

парламентської фракції виборчого блоку Соціалістичної і Селянської партій України "Лівий центр"

Президент України Леонід Кучма, котрий перебуває в Криму, зробив ряд заяв, які дестабілізують і так непросту політичну ситуацію в країні. Заявивши після зустрічі з президентом Польщі Олександром Квасневським про готовність до діалогу з опозицією, пан Кучма, однак, не шукає шляхів до діалогу, а продовжує розпалювати пристрасті, нагнітає обстановку нервозності і політичного психозу. Світ уже переконався, що побоїще 9 березня ц.р. у Києві спровокувала сама українська влада з метою знищення руху опору режимові диктатури, чому є підтвердженням і замах на життя державного діяча, народного депутата, члена нашої фракції Валентини Семенюк, проте президент продовжує наполягати на вині опозиції і навіть закликає її стати на коліна і попросити пробачення перед усієї Україною. Дивними видаються і зроблені паном Кучмою докори депутатському корпусу за те, що Верховна Рада не внесла доповнень і змін до Конституції за результатами всеукраїнського референдуму, тим часом як і український народ, і світова громадськість знають, що це була грандіозна авантюра з гвалтуванням політичної волі українського суспільства. Некоректними є заяви Кучми і про те, що він законно обраний більшістю виборців, особливо після оприлюднення свідчень жорсткого політичного й кримінального пресингу на виборців, керівників підприємств і господарств, використання адміністративного ресурсу і криміналітету в виборчій боротьбі, фальшуванням популярних видань і недопустимих методів дискредитації суперників. Все це робить заяви Леоніда Кучми неадекватними політичній ситуації, психологічного стану суспільства і світовій громадській думці, демократичним традиціям розв'язання політичних і суспільних криз особливо в умовах розгортання опору і прилучення до нього студентства, та видає його неготовність до цивілізованого діалогу, пошуку інтелектуального виходу з глухого кута і патологічну схильність до силових методів у політичній боротьбі.
У відповідь на випади пана Кучми у нас є всі підстави заявити про його особисту відповідальність перед українським народом за розвал економіки, глибоку деформацію політичного життя і демократичного процесу в державі, за масове пограбування людей через трасти і по-шахрайськи проведену приватизацію, за забране життя у трьох мільйонів співвітчизників, за вивезення з держави мільярдних капіталів і корупцію державного апарату, узурпацію влади і потоптання конституційних прав та свобод громадян, знищення свободи слова і розбещення суспільної моралі та звичаїв, заякі він безумовно має на колінах просити прощення у всіх українців. Але ми вважаємо, що справді настав час для політичного діалогу влади і опозиції з метою мирного розв'язання проблем у суспільстві. Основою для цього діалогу можуть і повинні стати запропоновані депутатами - членами Форуму національного порятунку зміни до Конституції України, які б гармонізували стосунки різних гілок влади в дусі традицій європейського парламентаризму, посилили роль і відповідальність Верховної Ради у створенні і контролі діяльності уряду, створили ефективну систему громадського, зокрема парламентського контролю за діяльністю силових відомств унеможливили узурпацію влади будь-якою з її гілок і послужили усуненню тоталітарних атавізмів з державного життя. Пора припинити терзати суспільство змаганнями за одноособову владу президента і дати демократичному процесові розвиватися природним шляхом, відсторонити від влади кримінальні олігархічні клани і підтвердити цим європейський вибір України. Але, як видно, опозиція готова до діалогу, президент - ні, що й підтверджують його кримські заяви.
Соціалістична партія України і її фракція у Верховній Раді заявляють, що вся відповідальність за дальший розвиток подій і міжнародну ізоляцію України в разі відмови Леоніда Кучми від діалогу з опозицією з метою пошуку шляхів подолання системної кризи ляже на президента. Не можна і далі спокійно спостерігати як країна скочується в безодню злиднів і криміналізації всіх сфер життя, а її президент задля задоволення своїх владних амбіцій при повній неспроможності запропонувати народові реальну програму будівництва демократичної, процвітаючої держави хапається за збереження себе на посаді, забувши про совість, честь і відповідальність перед Україною. Ні неправедний гнів, ні нерозумні випади проти опонентів, ні недоречні в таких випадках лайка і образи, ні політичні й кримінальні звинувачення не здатні відмінити доконаності того факту, що і Леонід Кучма, і його режим - банкрути і є гальмом у русі України до європейської і світової спільноти.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".