МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

СТУДЕНТИ КАЖУТЬ “НІ” РЕЖИМУ

03/23/2001 | Майдан-Інформ

Кор: Чому установчі збори відбуваються не всередині, а під стінами університету?
Є.Г. Тому, що нам відмовили надати приміщення. Режим ректора Скопенка розпочав репресії проти студентів, які підтримують наші ідеї. Викладачам вузу наказано відмічати відсутніх студентів і передавати списки до деканатів, аби тиснути на них. Деякі з них відверто заявили: "За політику ми вас не виключимо, але деякі іспити ви просто не здасте", хоча добра половина з них співчуває нам. Студенти налякані, а тому, кількість менша від запланованої. Коли були намети у парку, студенти боялися навіть підходити, бо під ялинками по черзі чергували представники деканату. Сьогодні ж, хоча й було багато представників адміністрації університету та міліції, майже сто студентів не злякалися провести акцію.
Кор. Чи можна сказати, що ви знаходитеся в опозиції також до ректора Скопенка?
Є.Г.: По-перше, важко цю людину назвати ректором, тому що не президент заснував цей вуз і не йому призначати сюди ректора. А по-друге, Скопенко спаплюжив ім‘я університету, надавши ім‘я Почесного доктора, можна сказати, політичному маньяку —Кучмі. Я особисто, наприклад, сумніваюсь у психічному здоров’ї Леоніда Даниловича..
Кор: Як ви збираєтесь діяти, якщо тиск на студентів-опозиціонерів посилиться?
Є.Г. Ми будемо карати винних: будемо збирати і оприлюднювати факти конкретного тиску, також будуть задіяні адвокати, може навіть розпочнемо судові справи, але активістів від покарання захистимо.
Кор: Чи збираєтеся ви залучати інші вузи до руху опору?
Є.Г. Студентські комітети "За правду" створено поки що в чотирьох київських вузах. На понеділок майже в кожному великому вузі столиці будуть створені комітети, вони вже працюють в НаУКМА, педагогічному , та університеті ім. Шевченка. Ми вже назбирали багато активістів, люди тягнуться незважаючи на тиск. Буде активна роздача листівок, і на квітень ми плануємо всеукраїнський страйк, — студенти мають показати, що опір є.
Кор: Як ви оцінюєте акцію протесту в Києво-Могилянці 21 березня?
Є.Г.: Це був попереджувальний страйк. Адміністрація притримується нейтралітету. Студенти за власною ініціативою підняли страйк. Протягом пари в парку біля пам‘ятника Сковороди проходила акція. Ми прийняли резолюцію, в якій вимагали покарати винних у репресіях проти студентів як міліціонерів, припинення тиску на вузи і відставки президента, який породив цю систему. Ми виступаємо за європейський вибір України – демократичні реформи та правову державу.
Кор. Чим ви поясните присутність на зборах пана Корчинського?
Є.Г.: Сьогодні ми мали певні проблеми з паном Корчинським з його організацією “Щит Батьківщини”, які несподівано вирішили приєднатися до нас. Вони займають незрозумілу позицію щодо руху опору — формально не “проти”, але й не “за”. Як відомо, Корчинський спочатку був членом акції “Україна без Кучми”, але потім його виключили. Взагалі, ця людина змінює свої погляди дуже швидко. Що вони хотіли сьогодні, мені не відомо.
Кор.: До кого буде направлена резолюція?
Є.Г.:До народу. В Україні немає інституції, до якої можна було направити подібне звернення. – на жаль, всі вони скомпрометовані. І тому ми звертаємося до єдиного джерела влади – до народу.

Валя Весна


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".