МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ШКОЛА ВИЖИВАННЯ АНДРІЯ ШКІЛЯ

03/29/2001 | Майдан-Інформ
Не встиг суддя Печерського райсуду Микола Замковенко відкараскатися від справи Тимошенко, як йому на стіл потрапить ще одна справа політичного забарвлення. У п'ятницю Тетяна Монтян, адвокат лідера УНА-УНСО Андрія Шкіля, який зараз перебуває в СІЗО СБУ за підозрою в організації масових заворушень у столиці 9 березня, подасть скаргу на санкцію заступника Генпрокурора Винокурова про арешт її клієнта. Така вже у Замковенка доля він намертво зв'язаний з опозицією.

У четвер Служба безпеки о десятій ранку висуне Андрієві Шкілю офіційне обвинувачення. Як повідомила Тетяна Монтян, йтиметься про 71 статтю Кримінального кодексу. Також в обвинуваченні мають бути дані про конкретні дії Андрія, що, на думку слідства, мають у собі склад злочину, як-то, наприклад, давав вказівки жбурляти каміння та пляшки в правоохоронців, керував молодиками в масках, брутально лаявся при затриманні.

Принаймні, на таких тезах повинно будуватися обвинувачення. Тетяна Монтян сумнівається, що у слідства є докази протиправних дій Шкіля. Андрій, за її словами, нічого подібного не робив. Т.Монтян ознайомилася з тими обвинуваченнями, які вже висунуті унсовцям. Вони безглузді й рясніють не доказами, а фразами на кшталт "брав активну участь", "підбурював натовп" тощо, каже адвокат.

Звинувачення Андрію Шкілю висуне хтось із слідчої групи, до складу якої входять 41 офіцер. Чи не забагато? Прикметно, що протягом тижня, як Андрій Шкіль перебуває в СІЗО, його ніхто не допитував. Він, так би мовити, звикає до обстановки.

Тетяна Монтян нагадала обставини, за яких було заарештовано Андрія Шкіля. В нього була температура 34,8, тиск 160 на 80. Це змусить Печерський райсуд серйозно поставитися до її скарги. Зараз лідер унсовців почувається також зле. В нього болить хребет, головні болі - результати, як він стверджує, побоїв у міліції. Його обстежують, але не лікують. Ліки передавати заборонено. За словами адвоката, Андрія бентежать місцев правила, постійно ввімкнуто світло (через це він погано спить), при кожному відвідуванні йому треба вставати, що вкрай важко через болі у хребті. Ходить через силу. Їсть він лише перше - апетит втрачено, як він жартує, боїться, що назавжди.

Попри це, каже Тетяна Монтян, Шкіль тримається мужньо. Він утримується в камері- одиночці два на три метри. Днями у нього з'явився телевізор. З газет йому дозволено читати (зверніть увагу) "Факты", "Киевские ведомости", "Сегодня" та "Голос України". Більш-менш незаангажовані та україномовні ЗМІ зась. Телевізор також розрахований на прийом дуже обмеженої кількості каналів. Адвокат передала слова Андрія: "Тепер надивлюся Долганова та Лапікуру до блювоти".

За даними Тетяни Монтян, власне унсовців у СІЗО СБУ перебуває вісім осіб. Ще декілька проходять у справі як позапартійні. Фактично у всіх уже є адвокати. Днями на підписку про невиїзд випущено не останню фігуру в УНСО Миколу Карпюка. Про дату майбутнього суду нікому нічого невідомо. Це суто по-українськи. Є конкретні відеоматеріали. Усі, хто міг дати свідчення, уже дали. Решту чомусь досі не викликають. Тих, хто перебуває у розшуку, можуть шукати роками. Слідство наче очікує на щось. В опозиціонерів є своя версія. Мовляв, навіщо поспішати, якщо затримані - суспільний непотріб, якщо, зачекавши, можна ще когось на чомусь підловити? І тоді чітко вимальовується антидержавна змова, й опозиції у повному склад, даруйте, хана.

Тетяна Чорновіл, прес-секретар партії, каже, що з'явилися дані про тих унсовців, як вважалися зниклими безвісти. Частина просто дали про себе знати, частина переховується від слідства. За її словами, регіональні представництва партії потроху відновлюють роботу. Членів УНА-УНСО на допити викликають і досі, але ще нікого не закривали. У Форумі національного порятунку партію представляють Юрій Тима та Едуард Коваленко.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".