МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Дискусія з приводу статті "Чому програє політична опозиція"

04/02/2001 | Олесь Доній
Шановні друзі!
Щиро дякую всім, хто взяв участь в дискусії. Незалежно від того, були відгуки позитивними чи негативними, помітно , що абсолютну більшість відвідувачів "Майдану" щиро непокоїть доля опозиційного руху.
Якщо хто не в курсі, то нагадаю, що особисто я входжу до президії Комітету Опору "За правду", який чітко позиціонував себе як частину загального опозиційного руху. Отже, в статті був викладений не ПОГЛЯД ЗБОКУ, а ПОГЛЯД ЗСЕРЕДИНИ. Набагато легше займатися споглядальною критикою за кухлем пива, філіжанкою кави чи просто клацаючи по клаві. Але стаття була написана не для таких "пікейних жилетів". Стаття --для рефлексії в стані самої опозиції.
Є такий шкільний термін--"робота над помилками". Влада зараз набагато сильніше, аніж в 1990 році. І для того, щоби досягти перемоги, опозиція мусить бути також сильною. В процесі зміцнення опозиції можуть бути і помилки, але ці помилки слід
1.визнавати. і
2.виправляти.
Не можуть керівники демонстацій у весь телевізійний екран говорити , що вони втратили контроль над людьми. Що , невже не зрозуміло, що демонстранти мусять бути розбиті на сотні і десятки (з відповідними керівниками), що по периметру колони мусить бути власна система охорони? Що мусить існувати система ідентифікації демонстрантів, жо "чужаки" не повинні допускатися , принаймні в голову колони..... Чому це нам вдавалося в 1990 і про це зараз не дбають? Якщо не виправляти помилки 9 березня, то вони повторюватимуться і відвертатимуть загал від опозиції. Аналогічно слід випраляти і стратегічні помилки, якщо вони є. І стаття , в першу чергу, спрямована не ПРОТИ КОГОСЬ, а ЗАРАДИ усвідомлення необхідності інтеграційних процесів в середині опозиції. Так, для цього спочатку слід визначити Хто є в цій опозиції. Наступне--це вже узгодження спільної діяльності цієї опозиції. Тому я і писав, що для мене НАБАГАТО ВАЖЛИВІШЕ є круглий стіл в середині опозиції, аніж між опозицією і владою.
Ми не можемо дозволити собі помилитися ще раз. Варто замислитися, чому в акціях опозиції бере набагато меньше народу, аніж в 1990 році. Тоді нам вдалося за два тижні підняти трохи не пів України, тепер же акції тривають вже чотири місяці, а кількість задіяних людей на кілька порядків меньша. Окрім об"єктивних факторів(як то економічний стан в державі), на це впливає і суб"єктивний фактор. Значна частина людей, що брала участь в акціях 10-12 років тому, вважає себе ошуканою і не хоче повторного ошуканства. Адже тоді фактично на нашіх горбах на заміну дряхлої команди Щербицького прийшла сучасна еліта(від Кравчука і до Кучми включно плюс для блізіру кілька нацдемівських вкраплень). Чи покращилося за цей час життя і що стало із загальними "рожевими мріями" населення ви знаєте не гірше мене. Якщо хтось хоче використати знову опозицію для несуттєвої зміни інтер"єру замість зміни суті, то особисто я цього НЕ ХОЧУ.
Саме для осмислення ситуації В СЕРЕДОВИЩІ САМОЇ ОПОЗИЦІЇ і була написана ця стаття., і наскільки я можу бачити бурхливу реакцію, цю функцію вона виконує.
P.S. Ще раз дякую всім учасникам дискусії (і в першу чергу тим, хто не ховається за ніками, а як той же Михайло Свистович не боїться оприлюднити свою позицію, неважливо від того збігається вона чи ні з моєю власною.)
ДО ЗУСТРІЧІ НА БАРИКАДАХ!
З повагою, Олесь Доній

Відповіді

  • 2001.04.02 | Михайло Свистович

    Re: Дискусія з приводу статті "Чому програє політична опозиція"

    Ось тут я з усім згоден. Дійсно, були помилки, я особисто висував пропозиції, які виклав Олесь, вони майже всі приймалися, але, на жаль, не все вдалося втілити практично. Для цього є об"єкутивні причини: більшість з сьогоднішніх провідників опозиції ніколи не організовували масових протестних акцій, тому не мають відповідного досвіду.

    Саме на залучення "ветеранів" 90-х в революцію і було спрямоване моє звернення "Всім!Всім! Всім!". І саме тому, як я писав у відповіді на статтю Олеся, я надзвичайно втішений, що велика частина політично активних людей часів боротьби за незалежність стало в активну опозицію до режиму, в тому числі й Олесь Доній. На них я й покладаю великі надії.
  • 2001.04.02 | Остап

    Що є "ЗМІНА СУТІ" ?

    Олесь Доній писав(ла):

    >Якщо хтось хоче використати знову опозицію для несуттєвої зміни інтер"єру замість зміни суті, то особисто я цього НЕ ХОЧУ.

    Що є "ЗМІНА СУТІ" ?
  • 2001.04.02 | Гура

    Причина апатии народа

    Олесь Доній пише:
    "Варто замислитися, чому в акціях опозиції бере набагато меньше народу, аніж в 1990 році."

    Ответ прост - общество в своем большинстве за 10 лет, к сожалению, смогло приспособиться к преступному режиму с уродливой моралью вора. Начиная от бабки на базаре до бизнесмена - все без исключения давали взятки и боятся потерять свю хрупкую, унизительную, но стабильность. Кроме того, население оболванено пропрезиденсткими СМИ, которые "подтверждают" слухи о том, что на баррикады идут из-за денег, а не по убеждению. Никто уже никому не верит, к сожалению. Неужели лидеры оппозиции этого не знают???????
  • 2001.04.04 | СтарийОстап

    Пане Доній, відповідати на відгуки "крутість" не дозволяє ?

    Пане Доній, відповідати на відгуки "крутість" не дозволяє ?

    То якого ... тоді було постити на Майдан ?
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.04.04 | St*inger

      Re: Пане Доній, відповідати на відгуки "крутість" не дозволяє ?

      Ти шо - абарзєл?
      Хто ти такой шоб тєбе общєнародний лідер отвєчал?
      І ващє у вас тут пишут всякоє.
      В Інтернет, понімаєш шуруют!
      :-)


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".