МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ОПОЗИЦІЯ: ВІД БРУНЬКУВАННЯ ДО ОБ"ЄДНАННЯ

04/05/2001 | Майдан-Інформ
Сьогодні мало відбутись спільне засідання Ради Форуму національного порятунку, Громадянського комітету захисту Конституції "За Україну без Кучми!" та Президії громадсько-політичного об'єднання "Українська правиця". Але насправді відбулось спільне засідання двох перших та Всеукраїнського громадського комітету опору "За правду!", оскільки правиця вустами Василя Червонія з Українського Народного Руху та Олега Соскіна з Української національної консервативної партії, не дивлячись на зауваження Анатолія Матвієнка (Українська народна партія "Собор"), Левка Лук"яненка (Українська республіканська партія) та Олеся Сергієнка (Українська християнсько-демократична партія), монополізували собі право говорити від імені 40 партій та організацій і виступили з півгодинною набридлою риторичною промовою щодо неможливості співпраці з лівими, щодо деяких дій ФНП, які йдуть не на користь Ющенкові. Наостанок "правиця" звинуватила опозицію в тому, що та нібито вкрала їхню ідею провести акцію 10 квітня і попросила 17 квітня, коли "правиця" проводитиме мітинг на підтримку Ющенка, не проводити ніяких дій в рамках акції "Україна без Кучми!".

Після того як ця двійня пішла геть, Комітет опору "За Правду", Комітет "За Україну без Кучми!" та Форум національного порятунку вирішили запобігти можливим розколоам опозиції і визначили Форуму національного порятунку єдиною силою, яка від імені всіх трьох опозиційних структур проводитиме переговори та інші заходи, для чого Форум трансформується у трохи іншу організацію з тою ж назвою: до нього приймуть опозиціонерів з обох комітетів ("Україна без Кучми!" та "За правду!"), Рада Форуму поповниться новими членами, а Рада Форуму координуватиме зусилля по проведенню великих акцій та виробленню спільною політичної позиції, для чого 7 квітня скликаються Загальні збори.

При цьому всі організації продовжують існувати: "За Україну без Кучми!" як об"єднання опозиційних партій та громадських організацій, а Комітет "За правду" як позапартійна молодіжна структура, які проводитимуть і свої окремі акції, але масштабні виступи плануватимуть виключно на засіданні Ради ФНП, і тут всі виступатимуть єдиним фронтом.

Отже, акція "Україна без Кучми!" набуває єдиного координуючого центру. Розколу, на який так чекали наші вороги, чи розпорошення зусиль опозиції не станеться.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".