МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО НЕ ЗБИРАЄТЬСЯ ДОМОВЛЯТИСЯ З ПРЕЗИДЕНТОМ

04/07/2001 | Майдан-Інформ
В ній органічно поєднувалися конкретика і пафос, безліч пропозицій та патетика. Ця доповідь взагалі може з часом увійти до політологічних підручників як ідеальний варіант великого виступу під час якого публіка не спить, а перебуває в постійному напруженні, а доповідач, причаровуючи слухачів, одночасно добивається їхньої безумовної прихильності у проштовхуванні потрібних йому рішень.

На початку Юлія Володимирівна наробила присутнім купу компліментів на кшталт "така команда не може бути підкорена владі". Потім заявила, що "я ніколи ні за яких обставин не зраджу вашої надії, не буду мати ніяких торгів в обмін на добробут свій чи своєї родини". Вона повідомила, що підчас сидіння в камері і споживання УТ-1 в неї склалося враження, що ідеологічно неідентифікована агресивна опозиція намагається скинути президента, а той, майже одужавши від напівсмертельного удару, завданого йому касетним скандалом, поступово відіграє позицію за позицією. І все це має завершитися хеппі ендом - переговорами з опозицією, які закінчаться тим, що формально позбавлений деяких незначних повноважень Кучма залишиться при владі. На жаль, в цьому є частина правди, - констатувала пані Юлія.

Ю. Тимошенко назвала дві помилки опозиції:

1. Намагання перетворити ФНП в чергову рядову партію з програмою, лідером та іншими атрибутами заради перемоги на парламентських виборах. Ю. Тимошенко висловила думку, що Форум не повинен, окрім скидання Кучми, ставити собі інші завдання, що він має бути тимчасовою організацію і порівняла його з антигітлерівською коаліцією. На її думку було б безглуздим в рамках тієї коаліції планувати якісь єдині стандарти. Вона ввавжає, що всі учасники Форуму є різними за ідеологією, тому не повинні створювати єдину фракцію в парламенті. Після перемоги над Кучмою всі ці партії вийдуть на вибори окремо під своїми програмами.

2. Другою помилкою Юлія Тимошенко вважає прагнення проводити переговори з Кучмою. Їй абсолютно не до вподоби такий варіант (деякі аналітики схильні бачити причину такої позиції сильну особисту образу на президента через її арешт,хоча вона застерегла присутніх, що це не так: "Кучма не є особистістю і не може викликати потужних емоцій"). Пані Юлія не бачить предмету переговорів, бо основною вимогою є усунення Кучми від влади. Вона порівняла його з корком від пляшки: "Кучма - це пробка у пляшці з вином незалежності, і громадяни України ніколи не скуштують цього напою, поки не досягнуть мети - повалення режиму".

Юлія Тимошенко визначила три шляхи прибирання Кучми:

1. Форум національного порятунку - це передвиборча кампанія, яка ставить собі за мету прийти до влади парламентським шляхом. Але вона викреслює цей шлях, бо при Кучмі чесні вибори неможливі.

2. Обмежитися переговорами і будемо намагатися за погодженням з ним позбавити його деяких повноважень. Це теж помилка, бо, по-перше, Кучма пізніше, коли все заспокоїться, поверне собі ці повноваження явочним порядком, по-друге, парламент, де є фракції СДПУ (о), "Відродження регіонів" та "Трудова Україна", не прийме потрібних опозиції законів, по-третє, Кучму не можна тримати на президентській посаді навіть добу, навіть хвилину, бо він шкодить іміджу України, і його перебування на цій посаді все більше віддаляє нас від цивілізованого світу, який інтелектуалізується швидкими темпами, а "Леонід Данилович щодня відбирає в нас духовність."

3. Правова процедура усунення Кучми від влади. Юлія Володимирівна вважає це єдиним вірним шляхом. Це імпічмент та референдум. Оскільки імпічмент за нинішнього складу Верховної Ради неможливий, то необхідно негайно розпочати процедуру референдуму. Без референдуму нам загрожує третій термін президентства Кучми. Опозиція повинна розпочати збір підписів, перевести акцент з вуличних акцій на створення штабів по організації референдуму в кожному під'їзді, кожному навчальному закладі створити передреферендумний штаб, розробити уніфіковані інструкції для збирачів підписів та агітаторів. Пані Юлія зажадала прийняття рішення про негайне започаткування процедури референдуму, бо інакше наступних виборів не буде.

P.S. Нагадуємо, що через велику кількість матеріалів зі зборів Форуму національного порятунку, Майдан-Інформ вирішив розміщувати їх окремими блоками, щоб наші читачі мали змогу якомога швидше ознайомитися з інформацією. Нам явно не вистачить однієї сторінки, тому тим, хто бажає прочитати всі матеріали, потрібно буде відкрити повну стрічку новин (кнопка внизу сторінки). Це повідомлення ми будемо ставити в кінці кожної новини.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".