МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

УКРАЇНУ ЗБИРАЮТЬСЯ ВИКЛЮЧИТИ З РАДИ ЄВРОПИ

04/08/2001 | Майдан-Інформ
Виступ Сергія Головатого був надзвичайно схвильований та емоційний. Він приїхав на Форум прямо з Європи, і тому вибачився, що не може говорити ні про що, окрім рішення моніторингового комітету Парламентської Асаблеї Ради Європи.

"Такої ганьби не зазнавала жодна країна, якої зазнала Україна на засіданні моніторингового комітету ПАРЄ", - були його перші слова. 5 квітня питання України обговорювали чотири з половиною години, з 9.30 до 14 години. Обговорювали з непритаманною європейцям жорсткістю та емоційністю. Жодній країні ще не приділялося стільки уваги.

С. Головатий звинуватив українські засоби масової інформації у брехні, оскільки вони розповсюдили повідомлення, що на засіданні моніторингового комітету, де співдоповідачами виступали Ханна Северинсен та Рената Вольвенд, всі його члени, окрім голови Жоау Амарала, рекомендували призупинити членство України у Раді Європи.

“ Ні. Прийнято рекомендацію почати процедуру ВИКЛЮЧЕННЯ України з Ради Європи! Це жах!" – заявив пан Головатий. Саме ВИКЛЮЧЕННЯ!!!!!

"Я був теж деморалізований, я не чекав такого рішення. Потім їм говорили: ви штовхаєте нас до Росії. Відповідають: це ваша справа. Відповідальність за рішення моніторингового комітету лежить виключно на політиці Кучми з 94 року", - говорячи це, Сергій Головатий не грав, він дійсно був щирий, надзвичайно схвильований і навіть розгублений.

А всі наші ЗМІ дійсно написали, що мова йде про призупинення. Були й коментарі. Наприклад, міністр закордонних справ Анатолій Зленко приписав рішенню моніторингового комітету емоційний характер. А заступник постійного члена парламентської делегації України при ПАРЄ Роман Зварич назвав таке рішення "порушенням неформальної домовленості, яка була досягнута на попередній сесії ПАРЄ", оскільки, на думку Зварича, головним для Ради Європи повинно бути виконання Україною її зобов”язань перед цією організацію, і Україна їх виконує: прийняли Кримінальний кодекс та Закону “Про політичні партії”, у другому читанні законопроект про судоустрій. Напевно, пан Зварич краще знає, що повинні вимагати від України європейці, от тільки їм це чогось незрозуміло. Тому народу постійно і нав”язується думка, що нам потрібно прийняти Цивільний, Кримінально-процесуальний і Цивільно-процесуальний кодекси, і все буде добре, і саме їх неприйняття є об”єктом незадоволення Україною з боку європейських держав, а прийняти їх не можуть, бо опозиція не дає парламенту нормально працювати.

Так ось, С. Головатий повідомив, що Раду Європи не цікавлять кодекси (про це говорила і Х. Северинсен). Що вони навіть їх ще не читали. Що порушення прав і свобод в Україні настільки суттєві, що законодавчого закріплення скасування смертної кари є недостатнім для нашого членства в цій організації. Європейські парламентарі заявили, що кодекси і демократичний судоустрій потрібні насамперед Україні, а не Європі”.


Пан Головатий назвав чотири причину такого “самого жорсткого рішення з усіх можливих”:

1. Вибори Кучми президентом на другий термін пройшли з порушеннями. І це саме так записано в документах.

2. Антиконституційний та сфальсифікований референдум.

3. Величезний і неспадаючий рівень корупції.

4. Жахливий стан громадянських свобод.

"За це відповідають Кучма і його міністри", “ця держава не може бути в нашій сім'ї. Більш одіозної фігури, ніж Кучма, після Милошевича в Європі немає", - це слова членів моніторингового комітету, а не С. Головатого.

Пан Головатий також розповів про технологію процедури виключення України з Ради Європи: рекомендації комітету розглядає Парламентська Асамблея ірекомендує Комітету міністрів ухвалити таке рішення. Якщо нічого не зміниться у червні 2001 року Україна опиниться поза цивілізованим світом.

Сергій Головатий засудив дії деяких представників правого табору, які розгортають акції на захист Ющенка, але нічого не кажуть про Кучму. "Прикриваючи свої сідниці, вони говорять, що захищають Ющенка, а насправді захищають себе".

P.S. Нагадуємо, що через велику кількість матеріалів зі зборів Форуму національного порятунку, Майдан-Інформ вирішив розміщувати їх окремими блоками, щоб наші читачі мали змогу якомога швидше ознайомитися з інформацією. Нам явно не вистачить однієї сторінки, тому тим, хто бажає прочитати всі матеріали, потрібно буде відкрити повну стрічку новин (кнопка внизу сторінки). Це повідомлення ми будемо ставити в кінці кожної новини.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".