МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Демонстрація під стінами українського консульства у Торонто.

04/12/2001 | Майдан-Інформ

Під стінами українського консульства в Торонто 11 квітня відбулося вже третя демонстрації в підтримку вимог української опозиції.

Звичайно ці події замовчуються офіційними
українськими джерелами інформації.

У цих заходах приймало участь від 40 до 80 людей (чисельність змінювалася від акції до акції і по ходу саміх чинів). У цих акціях брали
участь як представники “старої” так і “нової” еміграції.

Треба зауважити, що ці акції відбувалися у часи роботи консульства, отже в робочий час. Не дивлячись на це десятки людей відпрохалися з роботи, щоб взяти в них участь.

Перший раз до демонструючих вийшов заступник консула і прийняв петиції до президента. У приватній бесіді новий консул Базелюк сказав, що вважає, що представники демонстрантів мусили самі зайти у консульство і у такому випадку він міг би з ними зустрітися.

Через це у наступних чинах петиції вносилися у консульство. Консул обіцяв передати бажання тої частини діаспори, що
переживає за Україну, президенту. Побажання зводились до якнайшвидшого звільнення президентського крісла.

Репортажі про демонстрації біля консульства освітлювалися по місцевому українському телебаченню та у багатьох газетах, навіть з інших провінцій.

Справедливості раді треба зауважити, що офіційний провід діаспори зайняв нейтральну позицію і навіть засуджує виступи проти “законного президента”. Втім навіть самі запекли його “прихильники” згідні з тим, що Кучма прийшов до влади підтасовкою виборів.

Треба знати, що на минулих виборах діаспора єдиним фронтом підтримувала суперника Кучми (Марчука). І зараз Кучмі ніхто не співчуває. Немає ніякого сумніву, що на майбутніх виборах буде підтриманий будь-який суперник Кучми. Єдина причина, чому “стара діаспора” не бажає на данний момент підтримати рух “Україна без Кучми” полягає у тому, що ці люди, для яких незалежна Україна завжди була іконою, не хочуть виступати проти офіційних органів України. У цьому разі вони “наче як виступають проти України”.

Але поза офіційністю діаспора є з українською опозицією. На підтвердження цього демонстранти спалили портрет Леоніда Кучми.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".