МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВА В"ЯЧЕСЛАВА ЧОРНОВОЛА НЕ БУДЕ ДОВЕДЕНО ДО ЛОГІЧНОГО КІНЦЯ

05/07/2001 | Майдан-Інформ
Розслідування знову доручення Головному слідчому управлінню МВС України, а не прокуратурі. А міліція захищатиме честь мундиру, - вважає пан Степаненко.

Те, що замість Кравченка на вищу міліцейську посаду призначено Смирнова, слідству не допоможе, оскільки географічно в подіях, пов"язаних з загибеллю Чорновола, задіяна Дніпропетровщина (звідти виїжджав водій КамАЗу Куделя), Кіровоградщина (звідти виїжджав Чорновіл) та Київщина (там розігралась трагедія). А Юрій Смирнов в той час очолював міліцію Дніпропетровської області.

Микола Степаненко нагадав, що Кравченко на другий день після загибелі Чорновола заявив, що це було звичайна дорожньо-транспортна пригода, тоді як навіть студент-юрист знає, що при ДТП потрібно розробляти як мінімум дві-три версії. А робити висновок через два дні, не вивчивши всіх обставин, просто злочин.

Було зроблено незалежне комп"ютерне моделювання аварії, яке робилося одночасно кількома фахівцями, які не знали один одного. Проте всі вони дійшли однакових висновків:

1. Якби Куделя, який нібито здійснював розворот, не зупинив чомусь КамАЗ, то чорноволівська "Тойота" вільно б проскочила повз нього.

2. Куделя бачив світло фар "Тойоти", але почав здійснювати розворот. Водій "Тойоти" також бачив КамАЗ, але не чекав, що той буде розвертатися, тому не зменшував швидкості. Вантажівка почала розворот, коли відстань між нею та легковиком Чорновола становила близько 100 метрів.

3. Куделя, що стверджує, що вискочив з кабіни і почав махати руками, щоб зупинити "Тойоту", бреше. Щоб зупинити КамАЗ і вискочити з нього, потрібно більше часу ніж натиснути на газ і звільнити шматок дороги для проїзду "Тойоти". Тим більше сенсу для сигналізації руками "Тойоті" не було. Велику вантажівку краще видно ніж маленьку людину. Очевидно, водій КамАЗу просто боявся, що "Тойота" вріжеться в кабіну КамАЗу і в нього не витримали нерви.

Довідково: єдиний свідок, пан Шолом, який знаходився разом з Куделею в кабіні КамАЗу, несподівано помер на 42 році життя. В нього відмовило серце, на яке він ніколи не скаржився.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".