МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ВЕНІАМІН СІКОРА - ЗАХІД МАЄ МОЖЛИВІСТЬ ДОПОМОГТИ УКРАЇНІ

05/13/2001 | Майдан-Інформ
В суботу 12 травня відбулася наукова наукова конференція з нагоди ювілею політика, науковця та громадського
діяча Анатоля Камінського. Він є автором багатьох наукових праць і зокрема знайомий багатьом як директор української студії радіо "Свобода" у 1983-1989 роках . Анатоль Камінський вважається одним із авторів концепції мирного , еволюційного шляху України до незалежності.

Обговорення , в якому взяли участь провідні українські політологи, філософи та історики заторкувало теперішню політичну ситуацію в Україні та шляхи її можливого розвитку.

Відомий український економіст, професор Веніамін Сікора запропонував спосіб у який Захід може реально допомогти Україні звільнитися від економічного шантажу з боку Росії - Захід , на думку Сікори повинен "виміняти" частину заборгованості Росії перед Паризьким клубом кредиторів на 1,5 млрд доларів, які заборгувала Україна Росії за поставки нафти і газу. Нагадаємо що борг Росії перед Заходом вже складає близько 120 млрд. доларів.

На думку Сікори Захід зараз відмовляється від навязування Україні ідеології , визначеної так званим "Вашингтонським консенсусом", за яким ринок є основною і самодостатньою цінністю, яка протиставляється цінностям національним та ставить під сумнів роль держави у створенні умов для ефективного функціонування того ж ринку.
Згідно так званого "Нового консенсусу", який зараз взятий за основу такими міжнародними організаціями як Світовий Банк та ООН, в основу ставиться поняття так званого "соціального капіталу". Так зокрема визнається що для того аби конкретна модель ринкових відносин була ефективною, повинна існувати взаємна довіра між учасниками цього ринку, яка у свою чергу формується соціальними , культурно-національним та державними чинниками і важливого складовою цього соціального капіталу.

Володимир Полохало, Олександ Сугоняко та Олег Соскін , які брали участь у конференції також висловили свої позиції та прогнози щодо теперішньго супільно-політичного стану в Україні. Зокрема останній припускає можливість затвердження новим прєм"єром Дубини з Азаровим у якості віце-прем"єра.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".