МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Корумпована Республіка Україна?

05/14/2001 | khloe
http://marazm.hypermart.net/1.html#ЧИ_МАЄ_УКРАЇНА_ПОВНУ_НАЗВУ

Можливо, запитання-заголовок цієї статті будуть для декого незрозумілими. Але факт залишається фактом - Україна не має повної назви. Що мається на увазі ? Наприклад, коли ми просто говоримо "Німеччина", то в голові або в офіційній розмові тримаємо або скажемо Федеративна Республіка Німеччина, за аналогією: Америка - Сполучені Штати Америки, Англія - Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії, Данія - Королівство Данія, Ватикан - Місто-держава Ватикан, Греція - Грецька Республіка, Ізраїль - Держава Ізраїль, Росія - Російська Федерація, Білорусь - Республіка Білорусь, Молдова - Республіка Молдова, Крим - Автономна Республіка Крим. А коли ми говоримо "Україна", то про яку державу офіційно думаємо ? Можливо, що і не про державу, а, наприклад, про акціонерно-комерційний банк "Україна".

До цього треба додати, що в Європі КОЖHА держава має повну назву, а Україна - ні. Навіть у Конституції України в ст. 5 сказано: "Україна є республікою", при цьому слово республіка написано зі строчної, а не прописної літери. Але республіка - це держава, де влада обирається народом, то невже народ у нас так мало вартує ?

Є така приказка в суднобудуванні (не треба забувати, що всі ми пливемо в одному човні): "Як ви судно назвете, так воно і попливе".

Однак в світі є держави, які також не мають повної назви через історичні обставини. Вони поділяються на дві групи. Перша - парламентські або конституційні монархії (Японія, Канада, Hова Зеландія). Друга - колишні або сучасні колонії (Барбадос, Беліз, Гренада, Ямайка, Папуа-Hова Гвінея, Соломонові острови, Західна Сахара, Гонконг, Гренландія тощо).

Колись Україна мала повну назву Українська Радянська Соціалістична Республіка, а ще раніше й Українська Народна Республіка (УНР) та Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). Але в реформах, як і в економіці, ми втратили 3/4 змісту. Кому заважає назва Республіка Україна (за аналогією з Федеративною Республікою Німеччиною) або Українська Республіка (за аналогією із Французькою Республікою, Туреччина і та зветься Турецькою республікою). Адже назва одразу каже про основні принципи влади в державі, а в назвах підприємницьких структур - також про принципи прийняття важливих рішень, наприклад, не просто "Львівський автобусний завод", а відкрите акціонерне товариство "Львівський автобусний завод", приватне підприємство ім"ярек, товариство з обмеженою відповідальністю ім"ярек тощо.

Можливо питання назви не таке і головне, але всі держави Європи, Азії (крім Японії), Африки (крім Західної Сахари) мають повні назви, а чим Україна гірша за них ?

Як назву України сприймають за кордоном ? Україна повинна перед усім світом заявити через власну назву належність до демократичних держав, де люди самі керують власною економікою та особистим життям, а не до монархій та колоній. А для цього треба замінити всього одну літеру в ст. 5 Конституції у слові "республікою" або додати офіційну назву країни окремим абзацом.

До мене щодо цієї статті надійшов дуже цікавий лист від Андрія (andrkv@yahoo.com), який я повинен оприлюднити. "Шановний пане Мосейчук!
У своїй статті у "Поступі" (№ 43 від 17-18 березня 2001 року) Ви стверджуєте: "В Європі КОЖНА держава має повну назву, а Україна -- ні"; "Всі держави Європи, Азії (крім Японії) мають повні назви, а чим Україна гірша за них?".
Тут є проблема з коректністю. Ви ніколи не цікавилися повною назвою такої європейської держави, як Румунія?
Відсутність повної назви держави Україна особисто я не вважаю жодним маразмом. Інша річ, чи справді така держава існує, а не є фантомом.

Андрій"
Мушу відповідати за помилку:. "Пане Андрію.
Мені дуже приємно, що ви знайшли мою помилку. Дійсно Румунія, як і Україна, за час реформ втратила повні назви (раніше Румунія мала повну назву Румунська Народна Республіка, в деяких документах її згадують як Соціалістичну Республіку Румунію). Тобто в Європі є дві нещасні країни, які не мають повних назв. А дивлячись на розвиток економіки України та Румунії, не можна не сказати, що ці дві країни є цікавою парою бідних держав, що підтверджує мою правоту - країна без назви є або монархією, або колонією. Тобто я не хотів би для України таку саму долю, яка є в Румунії".


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".