МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ПРАВО ПРОТИ ЗЛОВЖИВАНЬ ВЛАДОЮ

05/14/2001 | Майдан-Інформ
ЗАПРОШЕННЯ

Громадська організація Інститут "Республіка" за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" реалізує проект "Право проти зловживань владою", спрямований на правовий захист молоді, зокрема, студентів, які, висловлюючи свої громадянські переконання ризикують зазнати політичних репресій з боку адміністрацій вузів та правоохоронних органів. Цей проект спрямовано на створення в Україні громадянського суспільства, захист прав людини, збільшення свободи особистості, нове осмислення ролі громадянина у його відносинах з державою.

16 травня о 12 годині в офісі Міжнародного фонду "Відродження" (вул Артема,46, конференц-зал на другому поверсі) відбудеться презентація цього проекту, на яку запрошуються представники ЗМІ та громадськість.

Буде представлена інформація, яка засвідчує, що погрози адміністрацій вищих навчальних закладів щодо виключення студентів за іхню участь в опозиційному русі мали місце у багатьох університетах та інститутах. Головною метою проекту є не тільки фіксація подібних випадків, а й запобігання можливим виключенням студентських активістів з університетів під час екзаменаційної сесії.

Інститут "Республіка" з розумінням ставиться до застережень студентів щодо оприлюднення їхніх прізвищ під інформацією про погрози. Ми розцінюємо це як діагноз всевладдя політичної системи, збудованої в Україні, стикаючись з якою молода людина не знає як їй діяти і захищати свої права. Проте, ми не вважаємо правозахист неефективною формою протистоянні цій системі, тому з увагою спостерігаємо за історіями, які зафіксовані нами на умовах анонімності. Приміром, історія студента одного з київських вузів, якого під тиском примусили написати і віддати деканові заяву про добровільне відрахування з інституту, під якою не проставлено число. Або історія студента іншого вузу, який був згідний відкрито оприлюднити історію тиску на себе, але наступного дня після розмови з деканом відмовився від цього. Як виявилось, під час профілактичної бесіди студентові по-батьківськи порадили не "висовуватися", бо тоді деканат змушений буде його відрахувати і цьому нічого не зарадить, а також подумати, як це переживе його хвора мати, тощо.
Ці історії сьогодні є ілюстрацією незрілості нашого громадянського суспільства. Але у разі, якщо їхні герої будуть відраховані з навчальних закладів, історії набудуть призвіщ і назв вузів, широкого розголосу, а також перетворяться у правозахисні судові позови.

Крім того, під час моніторингу порушення прав молоді були виявлені факти перешкоджання у розповсюдженні інформації про акції опозиції, які Інститут "Республіка" також розцінює як порушення прав людини. Подібні випадки ілюструють свідому і зухвалу щодо закону поведінку адміністрацій вузів, наприклад, проректор Київського національного економічного університету у розмові з студентом Євгеном Гудзем, який нагадав про своє конституційне право на розповсюдження інформації, заявив що на території його вузу діє не Конституція, а внутрішній розпорядок. Заборона у роздачі листівок, яка в тій чи іншій формі здійснювалася адміністраціями Київського університету, Київського лінгвістичного університету, Київського політехнічного університету, як правило, мотивувалась положеннями Статутів вузу чи іншими документами внутрішнього розпорядку. Тому Інститут "Республіка" розпочинає експертизу Статутів деяких вузів на їхню відповідність конституційним правам і свободам громадян України. Ми не виключаємо ініціювання судових позовів за результатами цієї експертизи та ініціювання подань до Конснституційного Суду щодо неконституційності деяких актів законодавчої та виконавчої влад.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".