МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ПРЕЗИДІЯ ВГКО "ЗА ПРАВДУ!" ВИЗНАЛА ІНІЦІАТИВНУ ГРУПУ ПО ДЕМОКРАТИЗАЦІЇ КОМІТЕТУ.

05/18/2001 | Майдан-Інформ
На Президії були запрошені чотири студенти-активісти ініціативної групи з числа киян.

Вони знову повторили п"ять своїх вимог:

1. Визнати пріоритетність кандидатур позапартійних молодих активістів при формуванні керівних органів Комітету,оскільки наш Комітет називається громадським, а Положення про Комітет, по-перше, засвідчує, що Комітет об’єднує, передовсім, молодь і студентів, а по-друге, наголошує на його позапартійності та відсутності планів брати участь у виборах.

2. Скасувати у двотижневий термін колективне членство в Комітеті.

3. Провести у п’ятитижневий термін перереєстрацію всіх членів та осередків Комітету, запровадити виключно індивідуальне фіксоване членство, встановити (невеликий) членський внесок.

4. Забезпечити створення з числа учасників Ініціативної групи демократизації Комітету студентсько-молодіжної Наглядової Ради. Вона повинна визначати не менше половини складу контрольно-ревізійних і мандатних комісій Комітету, які повинні створюватися у центрі і на місцях.Завданнями Наглядової Ради є слідкування, по-перше, за дотриманням демократичних механізмів управління на всіх рівнях функціонування Комітету, по-друге, за перевиборами членів керівництва Комітету на альтернативних демократичних засадах (зокрема, підготовкою до скликання Другого З’їзду Комітету), по-третє, за відповідністю рішень, ухвалених керівними органами Комітету, до статутних документів Комітету.

5. Провести до кінця вересня 2001р. поетапні демократичні перевибори керівництва всіх ланок та органів Комітету.

Сторони не дійшли остаточної згоди. Одні члени Президії зазначали, що втілення цих вимог лежить поза компетенцією Президії, інші - що деякі з них можна втілити вже зараз (перереєстрація, рекомендація щодо пріоритетності позапартійних при виборі голів осередків, заборона не приймати до Комітету через партійну приналежність, перевибори керівництва), а решту (створення Наглядової Ради) можна провести через Секретаріат.

Проти студентської ініціативи виступали "партійні" члени Президії, за - "позапартійні" (лапки означають, що "партійні" - це не лише члени партій, а ті, хто бачить в партійних структурах головний ресурс для Комітету, а серед "позапартійних", які стоять на залучення широких позапартійних мас, теж є члени партій). Але переважна більшість членів Президії все ж констатувала той факт, що в Комітеті існують проблеми, їх потрібно вирішувати, і що створення ініціативної групи - це не амбіції "зеленої" молоді і не прагнення лідерства, а реакція студентів на відсутність належного зворотнього зв"язку між керівництвом і рядовими членами ВГКО "За Правду!"

Було прийнято рішення визнати ініціативну групу по демократизації Комітету, яка має до наступної Президії підготувати конкретні пропозиції шляхів демократизації Комітету. Це саме робитимуть і члени Президії. В наступний четвер сторони знову сядуть за круглий стіл переговорів.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".